Το πρώτο έτος πανδημίας του κορωνοϊού έφερε ποικίλες προκλήσεις στους γονείς, από το να βοηθήσουν τα παιδιά τους να διαχειριστούν την τεχνολογία μέχρι τον αυξημένο χρόνο που περνούν μπροστά στις οθόνες.
Το Pew Research Center πραγματοποίησε σχετική έρευνα τον Μάρτιο του 2020, λίγο πριν το ξέσπασμα του Covid-19, και επικοινώνησε με πολλούς από τους γονείς που συμμετείχαν σε μια δεύτερη έρευνα τον Απρίλιο του 2021 για να δει πώς χρησιμοποιούσαν τα παιδιά τους τα social media κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πώς είχε αλλάξει η συμπεριφορά τους.
Η δεύτερη έρευνα επικεντρώθηκε σε γονείς που είχαν παιδί ηλικίας 11 ετών ή μικρότερο το 2020 και πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που κάποια σχολεία επέστρεψαν προσωρινά στην τηλεκπαίδευση και τα εμβόλια δεν είχαν εγκριθεί ακόμη για παιδιά κάτω των 12 ετών.
Η διπλή έρευνα διαπίστωσε δυο φαινόμενα- αφενός τα παιδιά αύξησαν τον χρόνο που περνούσαν σε ηλεκτρονικές συσκευές, αφετέρου οι ανησυχίες των γονιών ενισχύθηκαν ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.
Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι γονείς δήλωσαν ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούσαν ψηφιακές συσκευές και social media, με το 81% των ερωτηθέντων τον Απρίλιο του 2021 που είχαν παιδί 11 ετών και κάτω να λένε ότι χρησιμοποιούσε τάμπλετ, από 68% στην πρώτη έρευνα.
Παρόμοια εικόνα και στα smartphone, με το 71% να λέει ότι το παιδί τους χρησιμοποίησε ένα, από 63% στην πρώτη έρευνα.
Το TikTok ήταν η πιο δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ αυτών που κάλυψε η έρευνα, με το 21% των γονιών να λέει ότι το παιδί τους τη χρησιμοποίησε τον Απρίλιο του 2021, από 13% τον Μάρτιο του 2020.
Facebook και Instagram σημείωσαν επίσης μικρή αύξηση στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ το Snapchat παρέμεινε σχεδόν σταθερό. Ο αριθμός των γονέων που είπαν ότι το παιδί τους χρησιμοποιούσε κάποιο κοινωνικό δίκτυο διαφορετικό από αυτά τα τέσσερα αυξήθηκε σε 17% από 8%.
Η έρευνα του Pew Research Center διαπίστωσε επίσης ότι οι γονείς άρχισαν όλο και περισσότερο να ανησυχούν για τον χρόνο που περνούσαν τα παιδιά τους σε συσκευές, προσφέροντας ως παραδείγματα:
- Το 25% των γονέων είπε ότι το παιδί τους περνούσε πολύ χρόνο σε ένα smartphone, ενώ το 23% είπε το ίδιο για τα βιντεοπαιχνίδια και το 8% για το χρόνο που αφιερώνει σε social media.
- Από 31% σε 51% αυξήθηκε επίσης το ποσοστό των γονέων που πίστευαν ότι τα παιδιά τους περνούσαν πολύ χρόνο παίζοντας βιντεοπαιχνίδια.
- Το μοτίβο ήταν παρόμοιο για τα smartphone, με τους ανήσυχους γονείς να αυξάνονται σε 42% από 28% λίγο πριν το lockdown.