Explainer: Τι συμβαίνει με τη Frontex και τα pushbacks προσφύγων στο Αιγαίο

Explainer: Τι συμβαίνει με την Frontex και τις κατηγορίες για push-back προσφύγων Facebook Twitter
0

-Τι είναι η Frontex;

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την προστασία των Εξωτερικών Συνόρων

-Και για τι πράγμα ότι την κατηγορούν; 
ΜΜΕ και ακτιβιστές προσάπτουν στη Frontex πως, συστηματικά και παράνομα, επαναπροωθεί πρόσφυγες στο Αιγαίο

-Και γιατί αυτό είναι παράνομο;
Γιατί στερεί από τους ανθρώπους αυτούς την δυνατότητα να διεκδικήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην παροχή ασύλου. Συνιστά βίαιη συμπεριφορά και μπορεί να οδηγήσει σε τραγικό τέλος ανθρώπων χωρίς κανένα στήριγμα ή άλλη ελπίδα. 

-Υπάρχουν στοιχεία;
Βγαίνουν συχνά δημοσιεύματα αλλά πρόσφατα η κατάσταση «σοβάρεψε» σε θεσμικό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) συνέταξε έκθεση, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, που κάνει λόγο για «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ». Το περιοδικό Der Spiegel πρόσφατα μετέδωσε πως από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 η Frontex έκανε τουλάχιστον 957 pushbacks. Οι επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε εσωτερική τράπεζα δεδομένων υπό τον παραπλανητικό τίτλο «πρόληψη αναχώρησης». 

-Η Frontex τι λέει για όλα αυτά;
Για πολλά χρόνια ο επικεφαλής της υπηρεσίας Φαμπρίς Λεγκερί επέμενε πως η Frontex δεν έχει ποτέ λάβει μέρος σε παράνομες επαναπροωθήσεις.

-Αυτός δεν παραιτήθηκε;
Στις 29 Απριλίου. Και πολλοί πιστεύουν ότι το έκανε επειδή φοβόταν πως, αν παρέμενε στη θέση του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα ενέκρινε την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Frontex.

-Και το Ευρωκοινοβούλιο τι έκανε;
Με φόντο τις αποκαλύψεις, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να αναβάλουν την έγκριση του προϋπολογισμού για το φθινόπωρο, ζητώντας πρόσβαση σε περισσότερα στοιχεία για την έκθεση της OLAF, στην οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν πρόσβαση.

-Υπάρχει κάποιος που να είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της Frontex;
Η ομάδα Frontex Scrutiny Group, που λειτουργεί στα πλαίσια της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Πολιτικών Υποθέσεων (LIBE) με επικεφαλής τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Λένα Ντυπόν.

Και αυτή η ομάδα τι λέει;
Η Ντυπόν επιμένει πως στην περσινή έκθεση δεν διαπιστώθηκαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άλλοι ευρωβουλευτές ωστόσο, που επίσης συμμετέχουν στην ομάδα, παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα. Για παράδειγμα η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Τίνεκε Στρικ, έγραψε στο Twitter ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στη λειτουργία του οργανισμού, εάν τα κράτη-μέλη δεν σταματήσουν τις συστηματικές επαναπροωθήσεις».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ