Η ανάγκη για πιο βιώσιμη μόδα, με δέρμα που δεν προέρχεται από τα ζώα, γίνεται όλο και πιο επιτακτική.
Αυτή την εβδομάδα, μία νέα εταιρεία, η Lerins, από τον ιδρυτή της Dune, Daniel Rubin, κυκλοφόρησε παπούτσια ύψους 130 λιρών κατασκευασμένα από υλικό που θυμίζει δέρμα, αλλά προέρχεται από την φλούδα σταφυλιών, τα οποία έχουν ξεμείνει μετά την δημιουργία κρασιού.
Ονομάζεται «δέρμα με βάση τα φυτά» και υπόσχεται σπουδαία πλεονεκτήματα για τον πλανήτη. Η εταιρεία όχι μόνο ανακυκλώνει τα ήδη υπάρχοντα υπολείμματα από μήλα, μπανάνες και ανανά, αλλά τα αποδεσμεύει από την βιομηχανία των βοοειδών ενώ παράλληλα αποφεύγει προβλήματα όπως οι εκπομπές ρύπων του θερμοκηπίου, η αποψίλωση των δασών κ.λπ.
Η Lerins είναι ανάμεσα στις εταιρείες εκείνες που εργάζονται πάνω στην πιο βιώσιμη μόδα για τις εναλλακτικές του «φυτικού δέρματος». Μεταξύ αυτών οι Allbirds, Hermès, Reformation και Stella McCartney.
Και δεν είναι μόνο το δέρμα με βάση τα φυτά που κερδίζουν όλο και περισσότερη προσοχή. Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο και η Kering, εταιρεία που συνεργάζεται με τις Gucci, Saint Laurent και Balenciaga, επένδυσαν στην strart-up VitroLabs.
Η εταιρεία επικεντρώνεται στη διαδικασία της δημιουργίας δέρματος, σε εργαστήρια μέσω της καλλιέργειας βλαστοκυττάρων, που αναπαράγουν το ζωικό δέρμα, με σκοπό το δέρμα που προκύπτει να είναι το ίδιο δυνατό και ανθεκτικό με το συμβατικό.
«Είμαστε σε ένα σημείο καμπής» λέει η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Dana Thomas. «Όταν έγραψα το Fashionopolis το 2019 για το μέλλον της βιώσιμης μόδας, αυτή η διαδικασία ήταν σε μία πειραματική φάση. Τώρα κυκλοφορεί σε εμπορικό επίπεδο και είναι συναρπαστικό να το βλέπουμε αυτό».
Τον Αύγουστο η Stella McCartney κυκλοφορεί μία σειρά με παπούτσια και τσάντες με βάση το δέρμα από σταφύλια και αργότερα μέσα στον χρόνο, αναμένεται να κυκλοφορήσει μία δερμάτινη τσάντα από μανιτάρια, φτιαγμένη από μυκήλιο, τη δομή της ρίζας των μανιταριών.
Τα πρώτα φυτικά δερμάτινα παπούτσια της Allbirds, κατασκευασμένα με φυτικό έλαιο και φυσικό καουτσούκ, αναμένονται επίσης «σύντομα».
Η Nicole Rawling, η διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Material Innovation Initiative με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία συγκεντρώνει επωνυμίες, επιστήμονες και επενδυτές για να επιταχύνουν αυτήν την επόμενη γενιά υλικών που δεν προέρχονται από τα ζώα, λέει ότι πέρυσι συγκεντρώθηκαν 980 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση για υφάσματα που αντικαθιστούν τα ζωικά υλικά, συμπεριλαμβανομένου του μεταξιού και του μαλλιού.
Ωστόσο, είναι δύσκολο για τα εναλλακτικά δέρματα που έχουν βάσει τα φυτά να συναγωνιστούν το βοδινό δέρμα. Αυτό δημιουργεί προβλήματα και μπορεί να επηρεάσει και την διάρκεια ζωής του προϊόντος.
«Πάρτε παπούτσια με φυτικό δέρμα» λέει η Dr Laetitia Forst, μεταδιδακτορική ερευνήτρια για την βιώσιμη μόδα στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου. «Αν και η αντοχή τους μπορεί να είναι μικρότερη, έστω κι αν χρειάζεται να τα αντικαθιστάτε κάθε χρόνο σε αντίθεση με τα συμβατικά δερμάτινα παπούτσια, που αντικαθίστανται κάθε 10 χρόνια, το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο».
Η λύση, μέχρι τώρα, ήταν το πλαστικό. Πολλές από αυτές τις εναλλακτικές για το δέρμα χρησιμοποιούν επίστρωση πολυουρεθάνης (PU) για βελτίωση της ανθεκτικότητας.
Οι McCartney και Lerins συνεργάζονται με την εταιρεία Vegea, που χρησιμοποιεί πολυουρεθάνη με βάση το νερό και λέει ότι πρόκειται για την πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνη εναλλακτική. Η Allbirds ισχυρίζεται ότι το «φυτικό δέρμα» δεν έχει καθόλου πλαστικά υποκατάστατα.
«Αν συνδυάσει κανείς τα φυσικά και τα συνθετικά υλικά, θα προκύψουν ζητήματα στο τελευταίο στάδιο της ζωή του προϊόντος» λέει η Philippa Grogan της Eco-Age. «Τα πλαστικά θα συμβιβαστούν με την βιοαποδομησιμότητα του προϊόντος».
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το φυτικό δέρμα επιχειρεί να λύσει αυτό το πρόβλημα. «Κανείς δεν είναι χαρούμενος με το να έχει χημικά στα προϊόντα του» λέει η Rawling. Είναι αισιόδοξη ωστόσο, ότι ο ανταγωνισμός θα ωθήσει τις εταιρείες να εξελίξουν περισσότερες βιώσιμες λύσεις.
Με πληροφορίες του Guardian