Νέος πρόεδρος της Σομαλίας με 214, συνολικά, ψήφους εκλέχθηκε ο Hassan Sheikh Mohamud, νικώντας τον αντίπαλό του και νυν επικεφαλής της χώρας, Mohamed Abudallahi Farmajo.
Ο Hassan Sheikh Mohamud είχε διατελέσει πρόεδρος και την περίοδο 2012 – 2017 πριν ηττηθεί από τον Farmajo.
Ο αριθμός των ψήφων δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας ιστορικής αποχής, αλλά προέκυψε από την απόφαση να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος μόνο από τους βουλευτές της χώρας.
Οι 328 βουλευτές -και μόνο- κλήθηκαν στις κάλπες. Ο Mohamud κέρδισε 214 ψήφους, ο Farmajo πήρε 110, ένας βουλευτής δεν συμμετείχε στη διαδικασία κι άλλοι τρεις έριξαν άκυρο.
Η διαδικασία αποφασίστηκε με γνώμονα τις συνθήκες ασφαλείας στη χώρα, που μάλιστα είχαν οδηγήσει πολλές αναβολές. Οι εκλογές έπρεπε να γίνουν πριν από 15 μήνες.
Η ορκωμοσία του νέου προέδρου έλαβε χώρα λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και οπαδοί του ξεχύθηκαν στους δρόμους, πανηγυρίζοντας – ακόμα και με πυροβολισμούς στον αέρα.
Το έργο του Mohamud δεν θα είναι διόλου εύκολο, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει τη συνεχή ξηρασία που μαστίζει τη χώρα και έχει φέρει 3,5 εκατομμύρια πολίτες στα όρια του λιμού, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Το μεγαλύτερο τεστ της προεδρικής του θητείας, όμως, θα είναι η μάχη κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα και ελέγχει μεγάλο μέρος της Σομαλίας. Η Αφρικανική Ένωση (AE) και ο ΟΗΕ ενισχύει την κυβέρνηση στον πόλεμο κατά των τρομοκρατών, που εξαπολύουν συχνές επιθέσεις στην πρωτεύουσα, Μογκαντίσου, κι όχι μόνο.
Στη Σομαλία δεν έχουν διεξαχθεί δημοκρατικές εκλογές από το 1969 και η συγκεκριμένη ήταν μόλις η τρίτη φορά – έκτοτε – που κατέστη δυνατό να λάβει χώρα η εκλογική διαδικασία εντός της χώρας. Παλαιότερα, είχαν διοργανωθεί εκλογές σε Κένυα και Τζιμπουτί.
Οι ψηφοφόροι-βουλευτές συγκεντρώθηκαν σε ένα μεγάλο υπόστεγο αεροδρομίου στο καλά φυλασσόμενο στρατόπεδο Halane. Πρόκειται για την κύρια στρατιωτική βάση της αποστολής της ΑΕ στη Σομαλία, καθώς και για την έδρα διπλωματικών αποστολών και οργανισμών βοήθειας.
Πριν από την ψήφο, που ήταν μυστική, όλοι οι συμμετέχοντες και ο χώρος πέρασε από διεξοδικό έλεγχο ασφαλείας.
Στις περασμένες αναμετρήσεις, η τρομοκρατική οργάνωση είχε απειλήσει με απαγωγές καταγγέλλοντας πως η διαδικασία είναι αντι-ισλαμιστική.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, δεν υπήρξε αντίδραση, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες πως μέλη ή συμπαθούντες μπορεί να διεκδίκησαν κρυφά κοινοβουλευτικές θέσεις σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν το σύστημα εκ των έσω.
Το 2020, ο πρόεδρος του Τζιμπουτί είχε εκφράσει τέτοια ανησυχία, άλλωστε. «Φοβάμαι ότι θα καταλήξουμε με ένα κοινοβούλιο που θα ελέγχεται έμμεσα από την Αλ Σαμπάμπ, επειδή θα έχουν εξαγοράσει την υποστήριξη ορισμένων βουλευτών» είχε πει.
Με πληροφορίες από BBC