Ο νέος πρόεδρος της Σομαλίας εκλέχθηκε με 214 ψήφους

Somalia's new president elected by 327 people Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/DAVID MUTUA/HANDOUT
0

Νέος πρόεδρος της Σομαλίας με 214, συνολικά, ψήφους εκλέχθηκε ο Hassan Sheikh Mohamud, νικώντας τον αντίπαλό του και νυν επικεφαλής της χώρας, Mohamed Abudallahi Farmajo.

Ο Hassan Sheikh Mohamud είχε διατελέσει πρόεδρος και την περίοδο 2012 – 2017 πριν ηττηθεί από τον Farmajo.

Ο αριθμός των ψήφων δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας ιστορικής αποχής, αλλά προέκυψε από την απόφαση να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος μόνο από τους βουλευτές της χώρας.

Οι 328 βουλευτές -και μόνο- κλήθηκαν στις κάλπες. Ο Mohamud κέρδισε 214 ψήφους, ο Farmajo πήρε 110, ένας βουλευτής δεν συμμετείχε στη διαδικασία κι άλλοι τρεις έριξαν άκυρο.

Η διαδικασία αποφασίστηκε με γνώμονα τις συνθήκες ασφαλείας στη χώρα, που μάλιστα είχαν οδηγήσει πολλές αναβολές. Οι εκλογές έπρεπε να γίνουν πριν από 15 μήνες. 

Η ορκωμοσία του νέου προέδρου έλαβε χώρα λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και οπαδοί του ξεχύθηκαν στους δρόμους, πανηγυρίζοντας – ακόμα και με πυροβολισμούς στον αέρα.

Το έργο του Mohamud δεν θα είναι διόλου εύκολο, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει τη συνεχή ξηρασία που μαστίζει τη χώρα και έχει φέρει 3,5 εκατομμύρια πολίτες στα όρια του λιμού, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Το μεγαλύτερο τεστ της προεδρικής του θητείας, όμως, θα είναι η μάχη κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα και ελέγχει μεγάλο μέρος της Σομαλίας. Η Αφρικανική Ένωση (AE) και ο ΟΗΕ ενισχύει την κυβέρνηση στον πόλεμο κατά των τρομοκρατών, που εξαπολύουν συχνές επιθέσεις στην πρωτεύουσα, Μογκαντίσου, κι όχι μόνο.

Στη Σομαλία δεν έχουν διεξαχθεί δημοκρατικές εκλογές από το 1969 και η συγκεκριμένη ήταν μόλις η τρίτη φορά – έκτοτε – που κατέστη δυνατό να λάβει χώρα η εκλογική διαδικασία εντός της χώρας. Παλαιότερα, είχαν διοργανωθεί εκλογές σε Κένυα και Τζιμπουτί.

Οι ψηφοφόροι-βουλευτές συγκεντρώθηκαν σε ένα μεγάλο υπόστεγο αεροδρομίου στο καλά φυλασσόμενο στρατόπεδο Halane. Πρόκειται για την κύρια στρατιωτική βάση της αποστολής της ΑΕ στη Σομαλία, καθώς και για την έδρα διπλωματικών αποστολών και οργανισμών βοήθειας.

Πριν από την ψήφο, που ήταν μυστική, όλοι οι συμμετέχοντες και ο χώρος πέρασε από διεξοδικό έλεγχο ασφαλείας.

Στις περασμένες αναμετρήσεις, η τρομοκρατική οργάνωση είχε απειλήσει με απαγωγές καταγγέλλοντας πως η διαδικασία είναι αντι-ισλαμιστική.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, δεν υπήρξε αντίδραση, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες πως μέλη ή συμπαθούντες μπορεί να διεκδίκησαν κρυφά κοινοβουλευτικές θέσεις σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν το σύστημα εκ των έσω.

Το 2020, ο πρόεδρος του Τζιμπουτί είχε εκφράσει τέτοια ανησυχία, άλλωστε. «Φοβάμαι ότι θα καταλήξουμε με ένα κοινοβούλιο που θα ελέγχεται έμμεσα από την Αλ Σαμπάμπ, επειδή θα έχουν εξαγοράσει την υποστήριξη ορισμένων βουλευτών» είχε πει.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Πελικό: «Την θαύμαζα ήδη αλλά τώρα σήμερα την θαυμάζω ακόμα περισσότερο», λέει καθηγητής της Ζιζέλ

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Την θαύμαζα ήδη αλλά τώρα σήμερα την θαυμάζω ακόμα περισσότερο», λέει καθηγητής της Ζιζέλ

Η Ζιζέλ Πελικό είχε παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου σε ερασιτεχνικό εργαστήρι - Ο πρώην καθηγητής της ήταν παρών στη δίκη την Τετάρτη - Πώς περιγράφει τον χαρακτήρα της Ζιζέλ
LIFO NEWSROOM
Τα ρούχα του Ρικ Όουενς είναι «σκοτεινά και παράξενα» για την Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο

Διεθνή / Τα ρούχα του Ρικ Όουενς είναι «σκοτεινά και παράξενα» για την Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο

Οι αρχές εκδίωξαν από την Απαγορευμένη Πόλη τον σχεδιαστή Ρικ Όουενς, τη σύζυγό του Μισέλ Λαμί και τους Fecal Matter - «Είναι το τίμημα που πληρώνουμε για να είμαστε ο εαυτός μας - Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για περισσότερη αποδοχή και ανοχή για τη διαφορετικότητα σε όλο τον κόσμο», είπαν
LIFO NEWSROOM
Φον Ντερ Λάιεν: «Η Αλβανία θα λάβει εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Διεθνή / Φον Ντερ Λάιεν: «Η Αλβανία θα λάβει εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποσχέθηκε προκαταβολή 64 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ συνολικά η Αλβανία θα λάβει πάνω από 920 εκατομμύρια ευρώ από το σχέδιο ανάπτυξης
LIFO NEWSROOM
Συνεχίζεται η απεργία στην Boeing - Η σύμβαση που πρότεινε η διεύθυνση απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους

Διεθνή / Συνεχίζεται η απεργία στην Boeing - Η σύμβαση που πρότεινε η διεύθυνση απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους

Η πιο πρόσφατη προσφορά της διεύθυνσης της Boeing προέβλεπε αυξήσεις μισθών 35% σε τέσσερα χρόνια, αλλά χωρίς να αποκατασταθεί το σύστημα συντάξεων που είχε καταργηθεί το 2008
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία βομβάρδισε 32 στόχους του PKK σε Ιράκ και Συρία μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα

Διεθνή / Η Τουρκία βομβάρδισε 32 στόχους του PKK σε Ιράκ και Συρία μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα

«Όπως επιτρέπει το δικαίωμά μας στη νόμιμη άμυνα που προβλέπεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, διεξήχθη αεροπορική επιχείρηση» ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ τάσσεται εναντίον των φωτοβολταϊκών-«Σκοτώνουν τα κουνέλια!»

Διεθνή / Ο Τραμπ τάσσεται εναντίον των φωτοβολταϊκών-«Σκοτώνουν τα κουνέλια»

«Είναι όλο ατσάλι, γυαλί και καλώδια και μοιάζει με κόλαση. Και βλέπεις κουνέλια, που πιάνονται μέσα σε αυτό και όλα αυτά, ξέρετε, για τους περιβαλλοντολόγους, είναι απλά τρομερό» είπε ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: «Δείχνει» το PKK για την τρομοκρατική επίθεση- Μπλόκο στα social media

Διεθνή / Τουρκία: «Δείχνει» το PKK για την τρομοκρατική επίθεση- Μπλόκο στα social media

Μετά από επίθεση στην έδρα της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Υπηρεσίας (TAI) στην Άγκυρα, οι τουρκικές αρχές επέβαλαν περιορισμούς στη χρήση δημοφιλών εφαρμογών, όπως X (πρώην Twitter), YouTube, Instagram, Telegram, TikTok και Facebook
LIFO NEWSROOM