Politico: Η Ελλάδα θέλει να φτιάξει τείχος με ευρωπαϊκά κονδύλια

Politico: «Η Ελλάδα θέλει τείχος» -Συζητά να το φτιάξει με ευρωπαϊκά κονδύλια Facebook Twitter
Φωτ: ΑΠΕ/ΜΠΕ
0

Σε συζητήσεις για το τείχος στα σύνορα της ΕΕ φαίνεται να βρίσκεται, ξανά, η Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Playbook του Politico, η χώρα μας βρίσκεται σε εντατικές συζητήσεις με την Κομισιόν για το μεταναστευτικό της σχέδιο για την περίοδο 2021-2027. Στο τελευταίο προσχέδιο πρότασης που έστειλε η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να της επιτραπεί να χρησιμοποιεί πόρους της ΕΕ για την κατασκευή ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η συζήτηση για το είναι εάν τα ευρωπαϊκά κονδύλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οικοδόμηση ενός τείχους, ήρθε στο προσκήνιο το περασμένο φθινόπωρο, όταν 12 χώρες της ΕΕ - κυρίως ανατολικοευρωπαϊκές, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- έστειλαν επιστολή προς την Κομισιόν ζητώντας χρήματα για τείχη και φράχτες.

Τότε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε απορρίψει κατηγορηματικά τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για «συρματοπλέγματα και τοίχους», ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε εκφράσει διαφορετική άποψη, δηλώνοντας ότι νομικά θα μπορούσε να γίνει.

Το Politico αναφέρει ότι η επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, όπου βρίσκονται και οι δύο για το παγκόσμιο φόρουμ μετανάστευσης. Παράλληλα, οι Έλληνες αξιωματούχοι θα βρεθούν στις Βρυξέλλες για σχετικές συζητήσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα υποστηρίζει ότι είναι νόμιμη η χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, που λαμβάνει μέσω  του προγράμματος Border Management and Visa Policy, για τη χρηματόδοτηση της κατασκευής τείχους.

 
Ήδη στον Έβρο υπάρχει ένα φράγμα 28 χιλιομέτρων και η Αθήνα να ζητά χρήματα για ακόμη 80 χιλιόμετρα, αίτημα που αναμένεται να φέρει σε αντιπαράθεση την φον ντερ Λάιεν με την Γιόχανσον.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Google, Σεργκέι Μπριν: 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα, «το γλυκό σημείο παραγωγικότητας»

Διεθνή / Google, Σεργκέι Μπριν: 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα, «το γλυκό σημείο παραγωγικότητας»

Εάν οι εργαζόμενοι δούλευαν σκληρότερα και ήταν στο γραφείο περισσότερο, η εταιρεία θα μπορούσε να φτάσει σε μια σημαντική ανακάλυψη τεχνητής γενικής νοημοσύνης, δήλωσε ο συνιδρυτής του τεχνολογικού γίγαντα
LIFO NEWSROOM
Σύνοδος για την Ουκρανία: «Είναι η στιγμή της γενιάς μας για την ασφάλεια της Ευρώπης», λέει ο Στάρμερ

Διεθνή / Σύνοδος για την Ουκρανία: «Είναι η στιγμή της γενιάς μας για την ασφάλεια της Ευρώπης», λέει ο Στάρμερ

«Είμαστε όλοι στο πλευρό σας» είπε ο Στάρμερ στον Ζελένσκι - Σε εξέλιξη στο Λονδίνο η σύσκεψη Ευρωπαίων για το ουκρανικό, παρουσία Καναδά, Τουρκίας και ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM