Πρωθυπουργός Φινλανδίας: «Όχι» σε μόνιμες νατοϊκές βάσεις και πυρηνικά στα εδάφη μας

Πρωθυπουργός Φινλανδίας: «Όχι» σε μόνιμες νατοϊκές βάσεις και πυρηνικά στα εδάφη μας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/FRANCK ROBICHON/POOL
0

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, αποκλείει τη δημιουργία μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ στα εδάφη της χώρας και την ανάπτυξη πυρηνικών. 

«Δεν είναι μέρος της συζήτησης. Υπάρχουν εθνικές αποφάσεις. Κανείς δεν θα επιβάλει πυρηνικά όπλα ή μόνιμες βάσεις εάν δεν τις θέλουμε. Αυτό το ζήτημα δεν είναι στην ατζέντα. Δεν μου φαίνεται ότι υπάρχει καν ενδιαφέρον για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή άνοιγμα βάσεων του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία» επεσήμανε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere della Sera, όπως μεταφέρει ο Guardian. 

Συμπλήρωσε πως και δίχως τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, η χώρα είναι καθόλα ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της. 

«Έχουμε καλές αμυντικές ικανότητες, ξοδεύουμε, ήδη, το 2% του ΑΕΠ μας στην άμυνα, και εδώ και δεκαετίες επενδύουμε πολλά στην ασφάλεια, ιδιαιτέρως γιατί έχουμε στα σύνορά μας έναν μεγάλο και επιθετικό γείτονα». 

Αναφερόμενη στο αίτημα της χώρας για προχώρηση στη νατοϊκή Συμμαχία είπε: «Η απόφαση για αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι πράξη ειρήνης και όχι πολέμου. Πρέπει να βεβαιωθούμε πως δεν θα υπάρξει ποτέ πόλεμος σε φινλανδικό έδαφος και θα προσπαθήσουμε να λύσουμε προβλήματα μέσω της διπλωματίας». 

«Δυστυχώς, όμως» όπως συμπλήρωσε, «δεν σκέφτονται όλες οι χώρες κατά αυτόν τον τρόπο». 

«Η Ρωσία δεν σκέφτεται έτσι. Επιτέθηκε στην Ουκρανία σκοτώνοντας αμάχους, παιδιά, μητέρες, ηλικιωμένους, δρώντας κατά τρόπο ανεπίτρεπτο. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία και να διασφαλίσουμε πως θα νικήσει τον πόλεμο με την αποστολή όπλων, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, με νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η οποία δεν θα σταματήσει μέχρι να τη σταματηθεί». 

Η Μαγκνταλένα Άντερσον, η πρωθυπουργός της γειτονικής Σουηδίας, η οποία, όπως, η Φινλανδία αιτήθηκε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, επίσης έχει πει ότι η χώρα της δεν επιθυμεί μόνιμες νατοϊκές βάσεις ή πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.

Η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, εξέφρασε την αντίθεσή της στα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατηγορώντας τους σκανδιναβούς γείτονες ότι υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Η χώρα επικαλέστηκε ακόμη τα εμπάργκο εξαγωγών όπλων από τις δύο χώρες προς την Τουρκία μετά την διαταγή του Ερντογάν στον στρατό του, το 2019, να επιτεθεί σε Κούρδους που συνδέονται με το PKK στη Συρία.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, και η Σουηδή πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθούν αργότερα σήμερα στην Ουάσινγκτον με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η ανώνυμη πρόσβαση σε πορνογραφικές ιστοσελίδες δικαίωμα; Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει

Διεθνή / Είναι η ανώνυμη πρόσβαση σε πορνογραφικές ιστοσελίδες δικαίωμα; Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει

Νόμος του Τέξας στοχεύει στον περιορισμό της πρόσβασης σε ιστοσελίδες περιεχομένου ενηλίκων - Είναι αυτό το μέτρο Κερκόπορτα για την κατάργηση πολιτικών ελευθεριών;
LIFO NEWSROOM
Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος

Διεθνή / Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος

Η γερμανική οικονομία δέχεται έντονες πιέσεις, καθώς οι επιχειρήσεις μειώνουν την παραγωγή εν μέσω υποτονικής εγχώριας ζήτησης, υψηλών τιμών ενέργειας και αυξημένου ανταγωνισμού από τις εισαγωγές
LIFO NEWSROOM