Κάθε άνοιξη ντόπιοι και ταξιδιώτες αδημονούν να θαυμάσουν τις ξακουστές ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας, μια πανδαισία ροζ και λευκών ανθέων που κατακλύζουν πόλεις και εξοχή εδώ και πάνω από μία χιλιετία.
Ωστόσο, πλέον, η περίφημη «σακούρα» ανθίζει πολύ νωρίτερα από το φυσιολογικό, εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η κλιματική κρίση και η αστική υπερθέρμανση έχουν επιταχύνει κατά 11 ημέρες το αποκορύφωμα της περιόδου άνθησης, διαπίστωσαν ερευνητές από το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου και τo Metropolitan University srthn Οσάκα.
«Η έρευνά μας δείχνει πως όχι μόνο έχουν επηρεάσει η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή και η αστική υπερθέρμανση τις ημερομηνίες άνθησης των κερασιών στο Κιότο, αλλά οι ακραία πρώιμες ανθοφορία, όπως εκείνη του 2021, εκτιμάται κατά 15% πιο πιθανή» σημειώνει ο επικεφαλής ερευνητής και κλιματικός επιστήμονας του Met Office, δρ. Νίκος Χρηστίδης.
«Τέτοια επεισόδια προβλέπεται να συμβαίνουν κάθε λίγα χρόνια έως το 2100, οπότε και θα έχουν πάψει να θεωρούνται ακραία» προσθέτει ο ίδιος.
Η τάση της πρώιμης ανθοφορίας συμπίπτει με την άνοδο των θερμοκρασιών. Η μέση θερμοκρασία Μαρτίου στο κέντρο του Κιότο έχει αυξηθεί κατά πολλούς βαθμούς από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, λόγω τόσο της κλιματικής αλλαγής όσο και της αστικής υπερθέρμανσης, διαπιστώνουν οι επιστήμονες.
Ένας από τους λόγους τού φαινομένου είναι η έντονη αστικοποίηση. Οι πόλεις τείνουν να είναι θερμότερες σε σχέση με την ύπαιθρο καθώς τα κτήρια και οι δρόμοι απορροφούν τη θερμότητα του ήλιου περισσότερο απ'ό,τι τα φυσικά περιβάλλοντα.
Το 2021, η ανθοφορία των κερασιών στο ιστορικό κέντρο του Κιότο έφτασε στο απόγειό της στις 26 Μαρτίου -πιο νωρίς τα τελευταία 1.200 χρόνια. Φέτος, το αποκορύφωμα της σακούρα ήρθε την 1η Απριλίου.
Οι επιστήμονες που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Environmental Research Letters, σημειώνουν πως τα επεισόδια ακραίας ανθοφορίας είναι όλο και πιο συχνά.
Με πληροφορίες από CNN