Reuters: Επιστολή τεσσάρων χωρών σε ΕΕ - Οι κατασχεμένες περιουσίες Ρώσων να αποδοθούν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Reuters: Επιστολή τεσσάρων χωρών σε ΕΕ - Οι κατασχεμένες περιουσίες Ρώσων να αποδοθούν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες θα αιτηθούν αύριο, Τρίτη την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παγώσει» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, μετά την εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με κοινή επιστολή τους. 

Στις 3 Μαΐου, η Ουκρανία υπολόγισε το κόστος ανοικοδόμησης της χώρας μετά τη ρωσική εισβολή στα περίπου 600 δισ. δολάρια. Όμως, με τον πόλεμο ακόμη σε εξέλιξη, το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, αναφέρει η κοινή επιστολή Λιθουανίας, Σλοβακίας, Λετονίας και Εσθονίας. 

«Ένα σημαντικό μέρος τού κόστους ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης για τα θύματα της ρωσικής στρατιωτικής επιθετικότητας, πρέπει να καλυφθεί από τη Ρωσία» σημειώνεται στην επιστ9ολή που αναμένεται να παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύριο. 

Η επιστολή, στην οποία απέκτησε πρόσβαση το Reuters, καλεί τους 27 της Ευρώπης να αρχίσουν να ετοιμάζουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας. 

«Τελικά, αν η Ρωσία σε σταματήσει τη στρατιωτική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, δεν θα πρέπει να παραμείνουν καθόλου οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ε.Ε - Ρωσίας - διασφαλίζοντας πως κανένας από τους οικονομικούς μας πόρους, προϊόντα ή υπηρεσίες δε θα συμβάλλουν στην πολεμική μηχανή της Ρωσίας» σημειώνεται. 

Οι τέσσερις αυτές χώρας σημείωσαν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και ομοϊδεάτισσες χώρες έχουν ήδη παγώσει περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε Ρώσους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, και περίπου 300 δισ. δολάρια σε αποθεματικά κεντρικής τράπεζας. 

«Πρέπει να βρούμε νομικούς τρόπους να μεγιστοποιήσουμε τη χρήση αυτών των πόρων ως πηγές χρηματοδότησης - τόσο για το κόστος της συνεχιζόμενης προσπάθειας της Ουκρανίας να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα, όσο και για την μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας» προσθέτουν. 

«Η κατάσχεση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, όπως αποθεματικά της κεντρικής της τράπεζας ή ιδιοκτησίες κρατικών εταιρειών, έχει άμεση σχέση και συνέπεια στο πλαίσιο αυτό» υπογραμμίζουν στην επιστολή. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παγώσει μέχρι στιγμής περιουσιακά στοιχεία Ρώσων και Λευκορώσων μεγιστάνων και εταιρειών ύψους άνω των 30 δισ. δολαρίων. 

«Σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρξουν νομικές οδοί για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων, αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης και να αποδεσμευτούν μόνο όταν η Ρωσία αποζημιώσει την Ουκρανία για τις καταστροφές που έχει διαπράξει» τονίσουν οι τέσσερις. 

Από την πλευρά της, υπενθυμίζεται, η Ρωσία αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» η οποία, όπως υποστηρίζει, δεν έχει στόχο την κατάληψη εδαφών, παρά την «αποναζιστικοποίηση» και τη σύλληψη των «επικίνδυνων εθνικιστών». 

Με πληροφορίες από Reuters 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μπέκινσεϊλ: Έχω δεχτεί παρενόχληση σε γυρίσματα - Με είπαν «σκύλα» όταν παραπονέθηκα

Διεθνή / Κέιτ Μπέκινσεϊλ: Έχω δεχτεί παρενόχληση σε γυρίσματα - Με είπαν «σκύλα» όταν παραπονέθηκα

Με περιφρονούσαν, με υποτιμούσαν και όταν είπα πως παρενοχλήθηκα σεξουαλικά, μου είπαν ότι «δεν συνέβη» - Κατέβασε το βίντεο από τον λογαριασμό της έκτοτε η Βρετανίδα ηθοποιός
LIFO NEWSROOM
Ο Τζάστιν Μπαλντόνι μηνύει τους New York Times για «λίβελο» και ζητά 250 εκατ. δολάρια

Διεθνή / Ο Τζάστιν Μπαλντόνι μηνύει τους New York Times για «λίβελο» και ζητά 250 εκατ. δολάρια

Χρησιμοποιήσατε μόνο αποσπάσματα και παραποιήσατε τα λόγια μου, λέει ο ηθοποιός για τις συνομιλίες του που αποκαλύφθηκαν στην υπόθεση με τη Μπλέικ Λάιβλι - Τι απαντά η εφημερίδα
LIFO NEWSROOM
Η ρωσική Gazprom ανέστειλε τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Διεθνή / Τέλος το ρωσικό φυσικό αέριο της Gazprom στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

Η Ρωσία σταμάτησε να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, αφού το Κίεβο αρνήθηκε να επιτρέψει οποιαδήποτε διαμετακόμιση που χρηματοδοτεί την πολεμική μηχανή της Μόσχας
LIFO NEWSROOM