Η Ινδία αποφάσισε να περιορίσει τις εξαγωγές ζάχαρης στις διεθνείς αγορές, λίγες μέρες αφότου απαγόρευσε πλήρως τις εξαγωγές σιταριού.
Πιο συγκεκριμένα, η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές ζάχαρης σε 10 εκατομμύρια τόνους για την περίοδο εμπορίας που διαρκεί έως τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να διατηρήσει τις τιμές υπό έλεγχο. Ζητήθηκε επίσης από τους πωλητές να λαμβάνουν «συγκεκριμένη άδεια» από τις αρχές για οποιαδήποτε εξαγωγή ζάχαρης μεταξύ 1ης Ιουνίου και 31ης Οκτωβρίου.
Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας μετά τη Βραζιλία. Η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι είπε ότι πρέπει να λάβει μέτρα για τη διατήρηση των αποθεμάτων ζάχαρης στη χώρα μετά την «άνευ προηγουμένου αύξηση των εξαγωγών» πέρυσι.
Η κίνηση περιορισμού των εξαγωγών έρχεται σε μια στιγμή που ο πληθωρισμός στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας έφτασε το 7,8%, ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδό εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια.
Η εξέλιξη έρχεται ως ένα ακόμη παράδειγμα των πολιτικών προστατευτισμού απέναντι στα τρόφιμα που έχουν ξεκινήσει σε όλο τον κόσμο υπό τον φόβο σοβαρής επισιτιστικής κρίσης μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του συνόλου των εξαγωγών σιταριού παγκοσμίως.
Με πληροφορίες από CNN