Έπειτα από 329 χρόνια, απονεμήθηκε χάρη και στην τελευταία «μάγισσα» του Σάλεμ

Έπειτα από 329 χρόνια, απονεμήθηκε χάρη και στην τελευταία «μάγισσα» του Σάλεμ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από τρεις αιώνες, αλλά απονεμήθηκε χάρη και στην τελευταία «μάγισσα» του Σάλεμ για την οποία δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο. 

Τα μέλη της γερουσίας της Μασαχουσέτης την Πέμπτη απάλλαξαν επίσημα την Ελίζαμπεθ Τζόνσον τζούνιορ, «καθαρίζοντας» το όνομά της 329 χρόνια αφότου καταδικάστηκε για μαγεία το 1693 και καταδικάστηκε σε θάνατο, στο αποκορύφωμα των δικών του Σάλεμ για τις μάγισσες. 

Η Τζόνσον δεν εκτελέστηκε ποτέ, αλλά ούτε της είχε απονεμηθεί επίσημα χάρη, όπως είχε γίνει με άλλους ανθρώπους που κατηγορήθηκαν αδίκως για μαγεία. Οι νομοθέτες αποφάσισαν να επανεξετάσουν την υπόθεσή της έπειτα από έρευνα που έκαναν μαθητές Γυμνασίου, αναζητώντας ποια βήματα πρέπει να γίνουν για να «καθαρίσει» το όνομά της. 

«Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αλλάξουμε αυτό που συνέβη σε θύματα όπως η Ελίζαμπεθ, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια», δήλωσε η Νταϊάνα ΝτιΖόλιο, Δημοκρατική γερουσιαστής της Μασαχουσέτης. 

Η Τζόνσον ήταν η τελευταία κατηγορούμενη που απαλλάχθηκε σύμφωνα με τη Witches of Massachusetts Bay, οργάνωση αφιερωμένη στην ιστορία του κυνηγιού μαγισσών του 17ου αιώνα. 

Είκοσι άνθρωποι από το Σάλεμ και γειτονικές πόλεις εκτελέστηκαν και εκατοντάδες άλλοι κατηγορήθηκαν κατά τη διάρκεια της φρενίτιδας που ξεκίνησε το 1692, τροφοδοτημένη από δεισιδαιμονίες, φόβους για ασθένειες και ξένους, αλλά και τον φθόνο. 

Η Τζόνσον ήταν 22 ετών όταν ενεπλάκη στην υστερία των δικών μαγισσών και καταδικάστηκε σε απαγχονισμό, κάτι που ποτέ δεν συνέβη. Ο τότε κυβερνήτης Γουίλιαμς Φιπς απέρριψε την καταδίκη της, καθώς είχε αρχίσει να γίνεται αντιληπτό το εύρος των δικαστικών πλανών στο Σάλεμ. Στους τρεις αιώνες και πλέον που ακολούθησαν δεκάδες ύποπτοι απαλλάχθηκαν επίσημα, μεταξύ των οποίων η μητέρα της Τζόνσον. Όμως, για κάποιο λόγο το όνομα της ίδιας δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ στις νομοθετικές προσπάθειες για να αποκατασταθεί η αλήθεια. Σε αντίθεση με άλλους κατηγορούμενους, εκείνη δεν απέκτησε ποτέ παιδιά, οπότε δεν είχε απογόνους για να ενεργήσουν εκ μέρους της. 

«Η ιστορία της Ελίζαμπεθ συνεχίζει να έχει μεγάλη απήχηση και σήμερα. Αν και έχουμε διανύσει δρόμο από τη φρίκη των δικών μαγισσών, πολύ συχνά και σήμερα αμφισβητούνται τα δικαιώματα των γυναικών και απορρίπτονται οι ανησυχίες τους», δήλωσε η γερουσιαστής Νταϊάνα ΝτιΖόλιο. 

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Κάρι ΛαΠιερ εξήρε τη συμβολή των μαθητών της σε αυτή την εξέλιξη. Η υπόθεση αυτή, υπογράμμισε, θα βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν «πόσο σημαντικό είναι να ορθώνεις ανάστημα για ανθρώπους που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και το πόσο δυνατή φωνή έχουν».  

Με πληροφορίες από ΑP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ