Explainer: Τι κρύβεται πίσω από την αλλαγή ονομασίας από Turkey σε Turkiye

Explainer: Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση αλλαγής ονομασίας της Τουρκίας, από Turkey σε Turkiye; Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

  Μα, δεν έχω καταλάβει, γιατί η Τουρκία αλλάζει ονομασία; 

Η Τουρκία αγγλιστί, δηλαδή Turkey, θεωρούν πως έχει συνδεθεί με το πτηνό που είναι γνωστό ως σύμβολο της αμερικανικής γιορτής των Ευχαριστιών. 

- Τη γαλοπούλα; 

Ναι τη γαλοπούλα. 

- Και; 

Και την Πέμπτη, κατόπιν σχετικού αιτήματος, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν τη μετονομασία σε Turkiye -που προφέρεται Τουρκιγιέ. 

- Μα είναι δυνατόν; Μόνο και μόνο επειδή προκαλεί αυτό το συνειρμό; 

Κι επειδή η λέξη στην καθομιλουμένη χρησιμοποιείται για να δηλώσει την αποτυχία. 

- Και πάλι, δεν ακούγεται επαρκές. 

Το είχε επιχειρήσει κι ο Τουργκούτ Οζάλ στα μέσα της δεκαετίας του '80, αλλά τότε δεν είχε τέτοια δυναμική. Οι αναλυτές «βλέπουν» πολιτικούς σκοπούς πίσω από κάτι τέτοιο καθώς το ερχόμενο Ιούνιο οι Τούρκοι επιστρέφουν στις κάλπες εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης διαρκείας. 

- Και είναι αυτό αρκετό για να αντιστρέψει το κλίμα; 

«Πρόκειται για άλλη μια στρατηγική της τουρκικής κυβέρνησης να προσελκύσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους» λέει ο Φραντσέσκο Σικάρντι του think tank Carnegie Europe. «Η απόφαση για την αλλαγή ονομασίας ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν ο πρόεδρος Ερντογάν εμφανιζόταν ουραγός σε όλες τις δημοσκοπήσεις και η χώρα διένυε μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων 20 χρόνων».

- Άρα, πτηνό, προσέλκυση ψηφοφόρων... 

Ναι, και αντιπερισπασμό, ας πούμε, από τα δισεπίλυτα προβλήματα, 

- Δηλαδή; 

Δηλαδή, σε καιρούς κρίσης, ο Ερντογάν έχει την τάση να στρέφεται στο λαϊκισμό για να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα επιτακτικά προβλήματα της καθημερινότητας. Μην ξεχνάμε πως το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε στο ποσό των 6,11 δισ. δολ. τον Απρίλιο ενώ ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε τον Μάιο στο 73,5%, υψηλό 24 χρόνων. Η εκτόξευση τιμών τροφίμων και ενέργειας έχει βγάλει τους ανθρώπους στους δρόμους - κι αυτό είναι πάντα ένα πρόβλημα για τον Ερντογάν.

- Τους πουλάει δηλαδή εθνικοφροσύνη για να ξεχαστούν; 

Κάτι τέτοιο. «Τονώνει τον τουρκικό εθνικισμό και την ισλαμική ταυτότητα, αναζητώντας σωτηρία σε πολιτικές λαϊκισμού, απουσία συγκεκριμένων πολιτικών διαχείρισης των οικονομικο-πολιτικών προβλημάτων» λέει η πολιτική αναλύτρια Seren Korkmaz. Εξάλλου, κάτι ανάλογο είχε κάνει και το 2020 με το διάταγμα που μετέτρεπε την εμβληματική Αγιά Σοφιά σε τζαμί - κάτι που συσπείρωσε την υπερσυντηρητική μουσουλμανική μερίδα στη χώρα.

- Δηλαδή από αύριο θα αποκαλούμε την Τουρκία Τουρκιγιέ;

Όχι, όχι... Οι διεθνείς οργανισμοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν χρήση της νέας ονομασίας, όμως για το ευρύτερο κοινό αυτό δε θα συμβεί εν μια νυκτί. «Πιθανότατα θα πάρει πολλά χρόνια για το διεθνές κοινό να περάσει από το Τούρκεϊ στο Τουρκιγιέ. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απειλεί να απολύσει ξανά τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ λόγω Λιβάνου

Διεθνή / Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απειλεί να απολύσει ξανά τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ λόγω Λιβάνου

Ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης Ούρι Γκόρντιν πιέζει να εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στον Λίβανο, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Νετανιάχου, Γιόαβ Γκάλαντ εμφανίζεται επιφυλακτικός
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η δωρεά τους σε τράπεζα τροφίμων δίχασε τους χρήστες στα social media

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η δωρεά τους σε τράπεζα τροφίμων δίχασε τους χρήστες στα social media

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον δώρισαν 3.500 λίρες σε τράπεζα τροφίμων που άδειασαν διαρρήκτες - «Γιατί όχι 50.000 λίρες;», ρωτάει ένας χρήστης στο X
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ