Η Ρωσία υποστήριξε σήμερα ότι η άνοδος στις τιμές των σιτηρών, που έχει εντείνει τους φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ήταν αποτέλεσμα των «καταστροφικών» ενεργειών της Δύσης και όχι του αποκλεισμού των ουκρανικών εξαγωγών από τη Μόσχα.
«Σχετικά με την πιθανότητα επισιτιστικής κρίσης, όλο και περισσότεροι ειδικοί κλίνουν προς ένα απαισιόδοξο σενάριο (…) Φταίνε τα δυτικά καθεστώτα, που ενεργούν ως προβοκάτορες και καταστροφείς», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram.
Σύμφωνα με την ίδια, η Δύση έχει κάνει «συστηματικά λάθη» στον σχεδιασμό της αγροτικής της πολιτικής και προκάλεσε άνοδο του πληθωρισμού παγκοσμίως με «κοντόφθαλμους» χρηματοοικονομικούς και νομισματικούς μηχανισμούς που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ισχυρίστηκε πως η άνοδος των τιμών είναι επίσης αποτέλεσμα μιας πολιτικής για την ενεργειακή μετάβαση που ήταν «κακώς μελετημένη» από τις χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, κάνοντας ειδική μνεία στην αναγκαστική εισαγωγή βιοκαυσίμων.
Τέλος, η Μαρία Ζαχάροβα έκανε λόγο για «παράνομους περιορισμούς» που επέβαλε η Δύση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι οποίοι προκάλεσαν διαταραχές στη ρωσική εφοδιαστική αλυσίδα, ιδιαίτερα στις εξαγωγές σιτηρών.
Επικοινωνία Ερντογάν - Γκουτέρες για τα σιτηρά
Εν τω μεταξύ, σήμερα είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συζήτησαν το θέμα των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο Ερντογάν είπε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ότι η Τουρκία συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες για την «εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η οποία θα αποτελέσει παράγοντα αποτροπής της επισιτιστικής κρίσης», όπως αναφέρει ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Η Ουκρανία αποτελεί βασικό προμηθευτή σιτηρών για χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται, ο αποκλεισμός των εξαγωγών ωθεί τις τιμές υψηλότερα και προκαλεί ελλείψεις τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα.
Η Τουρκία επιδιώκει, αναλαμβάνοντας ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, να υπάρξει συμφωνία για την ασφαλή διαμετακόμιση των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, στο πλαίσιο ενός σχεδίου του ΟΗΕ για την αποτροπή επισιτιστικής κρίσης.