Δεν αρκεί να προσπαθεί η Ευρώπη να βρει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου. Θα πρέπει να μειώσει σήμερα την κατανάλωση, για να αυξήσει τα αποθέματα, ώστε να αντέξει έναν χειμώνα χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο.
Αυτό τονίζει ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ. Μάλιστα, επισημαίνει ότι- με βάση το ένα σενάριο που αναλύει- η Ευρώπη θα πρέπει να εξοικονομήσει ποσότητα φυσικού αερίου που θα γέμιζε 130 τάνκερ LNG, προκειμένου να βγάλει τον χειμώνα.
Ο Μπιρόλ εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τους επόμενους μήνες. «Ο κόσμος βιώνει την πρώτη πραγματικά παγκόσμια ενεργειακή κρίση στην ιστορία. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στην Ευρώπη», υπογραμμίζει σε άρθρο του.
Ο Μπιρόλ επισημαίνει ότι η ΕΕ έχει κάνει πρόοδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη διαφοροποίηση των πηγών από τις οποίες προμηθεύεται φυσικό αέριο. «Όμως, η πρόοδος δεν είναι αρκετή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το θέμα της ζήτησης, προκειμένου να μην βρεθεί η Ευρώπη σε μια απίστευτα αβέβαιη κατάσταση σήμερα», υπογραμμίζει.
Οι τελευταίες κινήσεις της Ρωσίας για την περαιτέρω μείωση των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σε συνδυασμό με άλλες πρόσφατες διαταραχές της παροχής, είναι «κόκκινος συναγερμός για την ΕΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Και όσο πλησιάζουμε περισσότερο τον χειμώνα, παίρνουμε μια σαφή αίσθηση για το τι μπορεί να κάνει η Ρωσία. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι», συμπληρώνει.
«Η Ευρώπη είναι τώρα αναγκασμένη να λειτουργεί σε μια διαρκή κατάσταση αβεβαιότητας για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια ολοκληρωτική διακοπή», τονίζει ο Μπιρόλ στο άρθρο του.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του ΙΕΑ, αναφέρεται σε δύο σενάρια, σε ό,τι αφορά τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου και τι συνέπειες θα έχουν αυτά για την Ευρώπη.
Το ένα σενάριο είναι οι ροές στον Nord Stream 1 να επανέλθουν στις 21 Ιουλίου στα χαμηλά επίπεδα που ήταν πριν από τις εργασίες συντήρησης και στην αρχή της σεζόν θέρμανσης, την 1η Οκτωβρίου, να διακοπούν εντελώς οι προμήθειες από τη Ρωσία.
«Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΕ θα πρέπει έως τότε να έχει γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ποσοστό πάνω από το 90% της χωρητικότητάς τους, για να περάσει τον χειμώνα. Ακόμη κι έτσι, θα μπορούσαν να υπάρξουν διακοπές παροχής στη σεζόν θέρμανσης. Η επίτευξη του 90% είναι ακόμη δυνατή, αλλά η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα», υπογραμμίζει.
«Το πρώτο βήμα είναι η μείωση της τωρινής κατανάλωσης φυσικού αερίου, που σε ένα μέρος συμβαίνει λόγω της εκτίναξης των τιμών, αλλά χρειάζεται περισσότερο. Πρέπει να γίνει επιπλέον σημαντική μείωση για να προετοιμαστεί η Ευρώπη για τον χειμώνα. Σύμφωνα με νέα ανάλυση του ΙΕΑ, το επιπλέον φυσικό αέριο που πρέπει να εξοικονομηθεί τους επόμενους τρεις μήνες είναι 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή ποσότητα που γεμίζει περίπου 130 τάνκερ LNG», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Δεν είναι αρκετό απλά να βασιζόμαστε στο φυσικό αέριο από άλλες πηγές. Αυτές οι ροές απλά δεν είναι διαθέσιμες στον όγκο που απαιτείται για να αντικαταστήσουν τις προμήθειες που λείπουν από τη Ρωσία», προειδοποιεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνει να ληφθούν μέτρα για τη μείωση της ζήτησης. Και προειδοποιεί ότι αν δεν γίνει αυτό τώρα, «η Ευρώπη θα βρεθεί σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση και μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ πιο δραστικές μειώσεις και περιορισμούς αργότερα».
Το πιο δυσμενές σενάριο είναι η Ρωσία να αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα προτού η Ευρώπη καταφέρει να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο 90%. Τότε «η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο σοβαρή. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προετοιμαστούν για αυτή την πιθανότητα, για να αποφύγουν την ενδεχόμενη ζημιά που θα προκαλέσει μια ασυνάρτητη και αποσταθεροποιητική αντίδραση», τονίζει ο Μπιρόλ.