Ένα γιγάντιο κοπάδι από μέδουσες εντοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Χάιφα στο Ισραήλ, δημιουργώντας ένα αλλόκοσμο θέαμα με το νερό να μοιάζει διάστικτο όταν το βλέπει κανείς από ψηλά.
Η Αρχή Φύσης και Πάρκων του Ισραήλ δημοσίευσε φωτογραφίες από τις εκατομμύρια μέδουσες στη θάλασσα, αφότου πολλές έχουν ήδη φτάσει στην ξηρά αυτό το καλοκαίρι και ξεβράστηκαν σε παραλίες κατά μήκος των ακτών του Ισραήλ.
Όπως εξήγησε, η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι κείνη που συνέβαλε στην ραγδαία αύξηση της έντασης των κοπαδιών από μέδουσες.
«Πολλά πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό των μεδουσών, όπως η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, η μόλυνση της θάλασσας με λύματα, η κλιματική αλλαγή και η ζημιά στους θηρευτές των μεδουσών, όπως οι θαλάσσιες χελώνες», ανέφερε ο περιβαλλοντικός οργανισμός σε ανακοίνωση.
Οι περισσότερες μέδουσες που επισκέπτονται το Ισραήλ είναι μεταναστευτικά είδη που προέρχονται από τον Ινδικό Ωκεανό και πιστεύεται ότι φτάνουν στην ανατολική Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Τα πλοκάμια τους μπορούν να τσιμπήσουν και να εγχύσουν δηλητήριο στον άνθρωπο, το οποίο συνήθως προκαλεί ήπια έως σοβαρή δυσφορία και, σε σπάνιες περιπτώσεις, οδηγεί σε ακραίο πόνο ή ακόμη και στο θάνατο.
Αν και οι μέδουσες συρρέουν στις μεσογειακές ακτές του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα για τους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους ζουν και κινούνται και δυσκολεύονται να προβλέψουν πότε θα εμφανιστούν τα κοπάδια, από ποια συγκεκριμένα είδη θα αποτελούνται και πόσο καιρό θα παραμείνουν.
Οι μέδουσες αποτελούν επίσης απειλή για την ηλεκτροδότηση του Ισραήλ, καθώς απορροφώνται από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, οι οποίοι χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό για ψύξη.
Το 2016, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χάιφα εξέτασαν πότε ένας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής είχε πληγεί περισσότερο από τις μέδουσες και το συσχέτισαν με τη σελήνη και τις θερμοκρασίες του νερού, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ετήσιας άφιξης των μεδουσών και της φάσης της σελήνης.