Η μεγαλύτερη παγκοσμίως χριστιανική ιεραποστολική οργάνωση για νέους, Youth With a Mission (YWAM) βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές καταγγελίες περί πνευματικής κακοποίησης και ελεγκτικής συμπεριφοράς.
Πρώην μέλη της οργάνωσης κάνουν λόγο για βαθιά τραυματικές εμπειρίες, κατηγορώντας την για συστηματικές πρακτικές που στόχευαν στον ψυχολογικό και πνευματικό έλεγχο των συμμετεχόντων.
Έρευνα της εφημερίδας Observer αποκάλυψε μαρτυρίες σε βάθος δύο δεκαετιών και έκταση 18 χωρών, με ισχυρισμούς, ότι «νεαροί ιεραπόστολοι εξευτελίζονταν δημόσια, υποβάλλονταν σε "τελετές θεραπείας" για την ομοφυλοφιλία τους, και τους έλεγαν ότι η αποχώρηση από την οργάνωση ήταν αντίθετη με το θέλημα του Θεού».
Δημόσιος εξευτελισμός
Πολλοί νέοι, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, που συμμετείχαν σε προγράμματα της YWAM κατά τη διάρκεια του gap year τους, μιλούν για ένα καθεστώς απόλυτου ελέγχου. Οι τακτικές συνεδρίες ομαδικής εξομολόγησης συχνά συνοδεύονταν από πίεση για αποκάλυψη προσωπικών λεπτομερειών, όπως σεξουαλικές σκέψεις, αμβλώσεις ή παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού. Σε πολλές περιπτώσεις οι συμμετέχοντες εξαναγκάζονταν να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες για «πνευματικές επεμβάσεις» τύπου εξορκισμού.
Ένας πρώην Βρετανός μουσικός της οργάνωσης περιέγραψε περιστατικό σε βάση της Αυστραλίας, όπου μετά την αποκάλυψη ενός μέλους ότι είχε σεξουαλικές επαφές με άνδρες, ακολούθησε τελετή «εκδίωξης του πνεύματος της ομοφυλοφιλίας». Το άτομο υπέστη σωματικούς σπασμούς κατά τη διάρκεια της προσευχής.
Σε καθεστώς απόλυτου ελέγχου
Οι μαρτυρίες συγκλίνουν όσον αφορά την παρουσία μιας ευρύτερης κουλτούρας ελέγχου σε πολλές βάσεις της YWAM, με περιορισμούς στις ρομαντικές σχέσεις, την ενδυμασία και την επαφή με τις οικογένειες. Η εξουσία των ηγετών ήταν απόλυτη, συχνά επικαλούμενοι θεϊκή καθοδήγηση για να επιβάλλουν αποφάσεις: «Έλεγαν συνέχεια: “Ο Θεός μου είπε ότι πρέπει να κάνεις αυτό”», περιέγραψε πρώην μέλος.
Ειδική αναφορά γίνεται στη βάση της YWAM στο Περθ της Αυστραλίας, η οποία πέρυσι δέχτηκε σοβαρή κριτική για τον τρόπο που χειρίστηκε καταγγελίες περί σεξουαλικών παραβάσεων. Αναφέρθηκε ακόμη ότι σε κάποιες περιπτώσεις ζητήθηκε από φερόμενα θύματα να ζητήσουν συγγνώμη από τους θύτες τους για το ότι «τους οδήγησαν σε πειρασμό». Εκπρόσωπος της YWAM Περθ αρνήθηκε ότι η διοίκηση ενστερνίζεται τέτοιες θέσεις.
Παρά την επίσημη θέση της YWAM ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων είχε θετικές εμπειρίες, οι καταγγελίες πρώην μελών όπως της Felicity Davies και της Lena Stary, που κάνουν λόγο για χρόνια ψυχολογικά τραύματα, κρίσεις πανικού και απώλεια πίστης, φέρνουν την οργάνωση αντιμέτωπη με καταιγισμό αντιδράσεων.
«Νομίζω μου το είπε ο Θεός»
Πρώην εθελοντές της YWAM περιέγραψαν τη χρήση τελετουργιών παρόμοιων με εξορκισμούς, με σκοπό την «εκδίωξη δαιμόνων» από άτομα που παραδέχονταν ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου.
Ένας πρώην Βρετανός μουσικός λατρείας της YWAM περιέγραψε μια «εκδίωξη» σε βάση της Αυστραλίας, η οποία οργανώθηκε αφότου ένας άνδρας αποκάλυψε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άνδρες. Οι ηγέτες του έβαλαν τα χέρια πάνω του και άρχισαν να προσεύχονται για να «εξορίσουν το πνεύμα της ομοφυλοφιλίας», ενώ ο ίδιος άρχισε να έχει σπασμούς. Ο ίδιος ο Βρετανός, που επίσης πάλευε με τη σεξουαλικότητά του, είπε ότι ένιωσε σαν να κατοικεί μέσα του ένας "δαίμονας".
Οι «τελετές μετάνοιας και συγχώρεσης» φέρεται να εντάσσονται σε μια ευρύτερη κουλτούρα ελέγχου που επικρατούσε σε κάποιες βάσεις, με περιορισμούς στις ρομαντικές σχέσεις, την ένδυση και ακόμη και τις επισκέψεις στις οικογένειες των ιεραποστόλων.
Οι εντολές δίνονταν συχνά από τους ηγέτες ως δήθεν θεϊκή καθοδήγηση. «Συνέχεια άλλαζαν τα σχέδια των άλλων λέγοντας: "Νομίζω ότι ο Θεός λέει αυτό". Το χρησιμοποιούσαν για να χειραγωγήσουν», είπε ένας πρώην ιεραπόστολος.
Μετά από όσα δημοσιεύτηκαν, εκπρόσωπος της YWAM δήλωσε ότι η οργάνωση είναι «συντετριμμένη» από τις καταγγελίες και ότι είναι «βαθιά δεσμευμένη στην ασφάλεια και την ευημερία» όλων όσων βρίσκονται υπό την ευθύνη της.