Ο ισραηλινός στρατός αλλάζει την πρώτη του στάση για τις δολοφονίες γιατρών, τραυματιοφορέων και διασωστών στη Γάζα, μετά τη δημοσίευση βίντεο από την επίθεση.
Πρόκειται για τη δολοφονία 15 εργαζομένων έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας κοντά στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας, στις 23 Μαρτίου.
Μετά το βίντεο που δημοσιεύτηκε από την Ερυθρά Ημισέληνο (Ερυθρός Σταυρός), ο στρατός αλλάζει το πρώτο του αφήγημα πως δεν αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για ασθενοφόρα και στηρίζει την «παρεξήγηση» σε εσφαλμένη αναφορά από το πεδίο.
Οι 15 διασώστες και τραυματιοφορείς και άλλοι που συνέδραμαν στη γραμμή των πρώτων βοηθειών, εντοπίστηκαν σε ρηχό τάφο μία εβδομάδα αργότερα, από στελέχη του ΟΗΕ και της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.Ήταν 8 γιατροί που εργάζονταν για την Ερυθρά Ημισέληνο (PRCS), 6 μέλη της πολιτικής άμυνας και 1 υπάλληλος του ΟΗΕ που βρέθηκαν σε έναν «ομαδικό τάφο». Ένα άτομο αγνοείται, ενώ ο μόνος επιζών, ο διασώστης, Μούνθερ Άμπεντ, δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ ξεκάθαρα κατά ασθενοφόρων.
«Άκουσα την τελευταία τους πνοή» περιέγραψε ο διασώστης για τις δολοφονίες των συναδέλφων του. Διαβάστε την περιγραφή του πατώντας τον ενεργό σύνδεσμο.
Αρχικά, ο στρατός ισχυρίστηκε πως οι στρατιώτες θεώρησαν ύποπτα τα οχήματα που πλησίασαν χωρίς φώτα και διακριτικά, και ότι σκότωσαν εννέα μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Παρόλα αυτά, βίντεο που ανακτήθηκε από κινητό ενός εκ των νεκρών , παρουσιάζει τις μονάδες πρώτων βοηθειών με φώτα και διακριτικά.
BREAKING: Video emerges of aid workers being fired on in Gaza, contradicting Israel's account of the deadly attack, with 15 bodies found in a "mass grave."
— Sky News (@SkyNews) April 5, 2025
Sky's @AliBunkallSKY has the details.https://t.co/VyYDY7U0cI pic.twitter.com/cEO6RrDE9z
Η αναφορά από το πεδίο
Αξιωματούχος του στρατού δήλωσε το Σάββατο, ότι οι ερευνητές εξετάζουν το βίντεο και τα συμπεράσματα αναμένεται να παρουσιαστούν στους διοικητές του στρατού σήμερα. Υποστηρίζει, ότι η αρχική αναφορά που ελήφθη από το πεδίο δεν περιγράφει φώτα, αλλά ότι οι ερευνητές εξετάζουν «επιχειρησιακές πληροφορίες», προσπαθώντας να καταλάβουν εάν αυτό οφείλεται σε λάθος του ατόμου που έκανε την αρχική αναφορά. «Αυτό που καταλαβαίνουμε προς το παρόν είναι ότι το άτομο που δίνει την αρχική αναφορά κάνει λάθος. Προσπαθούμε να καταλάβουμε το γιατί».
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα στοιχεία από τον στρατό, ανέφεραν ότι τα στρατεύματα αναγνώρισαν τουλάχιστον έξι από τους 15 νεκρούς ως μέλη μαχητικών ομάδων. Ο αξιωματούχος όμως αρνήθηκε να δώσει στοιχεία ή λεπτομέρειες για το πώς έγιναν οι ταυτοποιήσεις, λέγοντας ότι δεν ήθελε να μοιραστεί απόρρητες πληροφορίες. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπήρχαν τρομοκράτες εκεί, αλλά αυτή η έρευνα δεν έχει τελειώσει», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την ενημέρωση αργά το Σάββατο. Ο ΟΗΕ και η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τη δολοφονία των τραυματιοφορέων.
Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα, ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι μια ομάδα σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις και άλλα πληρώματα έκτακτης ανάγκης και βοήθειας σκοτώθηκαν το ένα μετά το άλλο επί αρκετές ώρες, καθώς αναζητούσαν τους αγνοούμενους συναδέλφους τους.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ διεθνείς οργανισμοί ζητούν ανεξάρτητη διερεύνηση.
Η μαρτυρία του επιζώντα εθελοντή
«Η πόρτα άνοιξε και εκεί ήταν – ισραηλινές ειδικές δυνάμεις με στρατιωτικές στολές, οπλισμένοι με τουφέκια, πράσινα λέιζερ και γυαλιά νυχτερινής όρασης» είπε ο 27χρονος εθελοντής της Ερυθράς Ημισελήνου, Μούνθερ Αμπέντ, που βρισκόταν στο πίσω μέρος του πρώτου ασθενοφόρου, όταν δέχθηκε σφοδρά πυρά από τον ισραηλινό στρατό. Οι δύο συνάδελφοί του, που κάθονταν μπροστά, σκοτώθηκαν, αλλά ο ίδιος επέζησε πέφτοντας στο κάτω μέρος του οχήματος.στον Guardian. «Με έσυραν έξω από το ασθενοφόρο, κρατώντας με μπρούμυτα για να μη δω τι είχε συμβεί στους συναδέλφους μου».
Ο 27χρονος υπέστη ξυλοδαρμό, κρατήθηκε δεμένος και αναγκάστηκε να παραμείνει ξαπλωμένος στο έδαφος, από όπου και παρακολούθησε όσα ακολούθησαν, καθώς άλλοι φίλοι και συνάδελφοί του έφταναν στο σημείο με ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα που στοχοποιήθηκαν από καταιγισμό πυρών.
Τα φώτα του ασθενοφόρου ήταν ξεκάθαρα
«Τα φώτα του ασθενοφόρου ήταν ξεκάθαρα αναμμένα και το λογότυπο της Ερυθράς Ημισελήνου ήταν ορατό καθώς κατευθυνόμασταν στο σημείο» θυμάται ο επιζών διασώστης. Οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) περιέγραψαν την περιοχή ως εμπόλεμη ζώνη, αλλά ο Αμπέντ είπε ότι «το Χασασίν ήταν μια πολιτική περιοχή όπου η καθημερινή ζωή συνεχιζόταν κανονικά, όχι μια ορισμένη ζώνη μάχης».
«Με έγδυσαν εντελώς, μου άφησαν μόνο τα εσώρουχά μου και μου έδεσαν τα χέρια» Λίγο πριν φτάσουν στον τόπο της αεροπορικής επιδρομής στις 4:20 π.μ., δέχθηκαν πυρά.
«Τη στιγμή που άρχισαν οι πυροβολισμοί, καλύφθηκα αμέσως πέφτοντας στο πάτωμα του ασθενοφόρου. Δεν άκουσα τίποτα από τους συναδέλφους μου, εκτός από τους τελευταίους ήχους τους, τις τελευταίες τους αναπνοές» θυμάται. «Ξαφνικά, όλα ησύχασαν, το ασθενοφόρο σταμάτησε και τα φώτα έσβησαν. Η πόρτα του οδηγού άνοιξε και άκουσα φωνές στα εβραϊκά. Με κυρίευσαν ο φόβος και ο πανικός, και άρχισα να ψιθυρίζω στίχους από το Κοράνι».
«Με πέταξαν στο έδαφος και άρχισε η ανάκριση. Υπέστην σοβαρά βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών, προσβολών, απειλών θανάτου και ασφυξίας όταν ένας στρατιώτης πίεσε το τουφέκι του στον λαιμό μου. Ένας άλλος κράτησε ένα στιλέτο στον αριστερό μου ώμο. Μετά από λίγο, ένας αξιωματικός ήρθε και διέταξε τους στρατιώτες να σταματήσουν, αποκαλώντας τους 'τρελούς' που δεν ήξεραν πώς να επικοινωνούν» περιέγραψε ο 27χρονος που κατάφερε να γλιτώσει από τα ανεξέλεγκτα πυρά.
Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, ο Αμπέντ είδε κι άλλα ασθενοφόρα να φτάνουν – και να πυροβολούνται αμέσως. Όταν ξημέρωσε γύρω στις 6 π.μ., το τοπίο έγινε πιο καθαρό: «Τανκς και drones είχαν περικυκλώσει πλήρως την περιοχή. Έφτασαν ένας μεγάλος ισραηλινός εκσκαφέας και ένας εκχιονιστής. Άρχισαν να σκάβουν έναν τεράστιο λάκκο και να ρίχνουν μέσα τα ασθενοφόρα και το όχημα της Πολιτικής Άμυνας, καλύπτοντάς τα με χώμα».
Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Guardian