Στον Καναδά μετέβη σήμερα, Κυριακή, ο πάπας Φραγκίσκος, σε μία επίσκεψη που έχει χαρακτηριστεί «προσκύνημα μετάνοιας» για την κακοποίηση που υπέστησαν τα παιδιά των ιθαγενών στα σχολεία που διοικούνταν, σε μεγάλο βαθμό, από καθολικούς.
H πτήση του προσγειώθηκε στην Αλμπέρτα, την πρώτη από τις τρεις περιοχές που θα επισκεφθεί. Θα μεταβεί, επίσης, σε Κεμπέκ και Ικαλούιτ, πριν αποχωρήσει την Παρασκευή.
Μεταξύ του 1881 και του 1996 περισσότερα από 150.000 παιδιά ιθαγενών χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους και οδηγήθηκαν σε σχολεία φιλοξενίας. Πολλά παιδιά λιμοκτονούσαν, ξυλοκοπούνταν και κακοποιούνταν σεξουαλικά από ένα σύστημα που η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Καναδά αποκάλεσε «πολιτιστική γενοκτονία».
Ενώ οι ηγέτες του Καναδά γνώριζαν για τον υψηλό αριθμό παιδιών που πέθαιναν στα σχολεία από το 1907, το θέμα ήρθε στο προσκήνιο με την ανακάλυψη τάφων κοντά σε περιοχές οπού υπήρχαν, άλλοτε, σχολεία.
Ανταποκρινόμενος στις πιέσεις που προέκυψαν από αυτές τις ανακαλύψεις, ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη για τον ρόλο της Καθολικής Εκκλησίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης εκπροσώπων των ιθαγενών στο Βατικανό.
Αποφάσισε, ωστόσο, να μεταβεί και στον τόπο της τραγωδίας για να απολογηθεί. Αλλά, οι επιζώντες και οι ηγέτες των ιθαγενών δήλωσαν στο Reuters ότι θέλουν κάτι περισσότερο από μια συγγνώμη.
Πολλοί ζήτησαν αποζημίωση, την επιστροφή αντικειμένων των ιθαγενών, την αποδέσμευση σχολικών αρχείων, την υποστήριξη για την έκδοση ενός κατηγορούμενου κακοποιού και την ανάκληση ενός δόγματος του 15ου αιώνα που δικαιολογεί την αποικιακή απαλλοτρίωση των ιθαγενών.
Με πληροφορίες από Reuters