Σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ένας σύλλογος κατοίκων συνεργάστηκαν με το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης για να δημιουργήσουν μια κοινότητα που βασίζεται στην ηλιακή ενέργεια.
Φωτοβολταϊκά πάνελ έχουν τοποθετηθεί στην οροφή του σχολείου Quatre Cantons στην πρώην βιομηχανική περιοχή Πομπλενόου και εξυπηρετούν τις ανάγκες των 30 σπιτιών στην γύρω περιοχή.
Κάθε νοικοκυριό έχει στη διάθεσή του 500W δωρεάν, το οποίο καλύπτει περίπου το 25% του συνόλου της κατανάλωσης.
Ο Cesar Ochoa, καθηγητής μαθηματικών στο σχολικό ίδρυμα και κάτοικος στην «πράσινη» κοινότητα, επεσήμανε πως στόχος του σχολείου είναι να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας. Κοινή ήταν και η επιθυμία των κατοίκων, άρα το Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει τα 94.000 ευρώ που χρειάζονταν για την αγορά και τοποθέτηση των πάνελ.
Τα σπίτια της κοινότητας έχουν γίνει όλα πελάτες της Barcelona Energia, της δημοτικής εταιρείας ηλεκτρισμού, αντικαθιστώντας την ιδιωτική Endesa.
«Μόλις τεθεί σε λειτουργία, το σχολείο θα λαμβάνει το 30% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας» είπε ο Ochoa. «Αυτό θα καλύπτει μόνο ένα μέρος των αναγκών του, αλλά πρόκειται απλώς για ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Προφανώς, κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών η ενέργεια αυτή θα είναι διαθέσιμη σε όποιον άλλον τη χρειάζεται» επεσήμανε.
Πέρυσι η Ισπανία παρήγαγε περίπου το 46% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά η ηλιακή ενέργεια (1,8%) εξακολουθεί να υπολείπεται της αιολικής (23%) και της υδροηλεκτρικής (11,4%).
Σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο, οι ηλιακές εγκαταστάσεις μπορούν να παρέχουν ενέργεια μόνο σε ακτίνα 500 μέτρων (ο κανόνας είναι 2 χιλιόμετρα στη Γαλλία και την Πορτογαλία).
Η Marike Charlier, εκπρόσωπος του συλλόγου κατοίκων, επεσήμανε πως υπάρχουν άλλα 11 δημόσια κτήρια σε ακτίνα 500 μέτρων από το Quatre Cantons, όπου θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο σύστημα και να αυξηθεί σημαντικά η παραγόμενη ενέργεια.
Το δημοτικό συμβούλιο έχει θέσει ως στόχο τον πενταπλασιασμό της ηλιακής ενέργειας σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως το 2030.
«Αυτές οι ενεργειακές κοινότητες είναι πραγματικά ξεχωριστές και καθιστούν δυνατή την εξεύρεση λύσεων που διαφορετικά δεν θα ήταν βιώσιμες, αλλά δεν μπορούν να επεκταθούν σε ολόκληρη την πόλη» σημείωσε ο Eloi Badia, δημοτικός σύμβουλος για την κλιματική αλλαγή και την οικολογική μετάβαση. «Τελικά, η λύση για τη Βαρκελώνη είναι να έχουν όλοι φωτοβολταϊκά στις στέγες τους»
Με πληροφορίες από Guardian