Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Για πρώτη φορά εκτίθεται η άγνωστη «μαρμάρινη κεφαλή παιδιού από τις στάχτες της Σμύρνης»

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει για πρώτη φορά την άγνωστη «μαρμάρινη κεφαλή παιδιού από τις στάχτες της Σμύρνης» Facebook Twitter
Η μαρμάρινη κεφαλή παιδιού (αρ. κατ. ΕΑΜ Γ 3616) από το Μουσείο της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. © Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
0

Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών.

Μετά από 23 θαυμάσια αντικείμενα, το Αθέατο Μουσείο μας προσκαλεί φέτος στην παρουσίαση σπάνιων και άγνωστων αρχαιοτήτων από την Μικρά Ασία, που αναδύονται από τις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2022, με αφορμή την συμπλήρωση ενός αιώνα από την κατάρρευση του μετώπου και την καταστροφή του μικρασιατικού ελληνισμού, το Αθέατο Μουσείο φιλοξενεί ένα αναπάντεχο εύρημα.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει για πρώτη φορά την άγνωστη «μαρμάρινη κεφαλή παιδιού από τις στάχτες της Σμύρνης» Facebook Twitter
Άποψη του λιμένα της Σμύρνης από επιστολικό δελτάριο. Πίσω από τη γραμμή των κτιρίων της προκυμαίας διακρίνονται το καμπαναριό της Αγίας Φωτεινής στα αριστερά και ο ναός του Αγίου Γεωργίου στα δεξιά. Το Μουσείο της Ευαγγελικής Σχολής ήταν ανάμεσά τους. Στο βάθος διακρίνεται ο αρμενικός καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη κεφαλή παιδιού που ήταν αρχικά εκτεθειμένη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, το οποίο κάηκε ολοσχερώς μαζί με την πόλη.

Το γλυπτό ανασύρθηκε από τις στάχτες του μουσείου, εστάλη στη βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα και δωρήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τον Αύγουστο του 1926.

Η μαρμάρινη κεφαλή που διατηρεί εμφανή τα ίχνη από τη φωτιά παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην καρδιά του μουσείου («Αίθουσα του Βωμού» / αίθουσα 34), έως τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει για πρώτη φορά την άγνωστη «μαρμάρινη κεφαλή παιδιού από τις στάχτες της Σμύρνης» Facebook Twitter
Άποψη των εγκαταστάσεων της Νέας Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, στη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης το 1922.

Στις 14 Αυγούστου, στις 4 και 18 Σεπτεμβρίου και στις 2 Οκτωβρίου, ημέρα Κυριακή, καθώς και στις 10 και 17 Αυγούστου και στις 7 και 21 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00, αρχαιολόγοι του μουσείου θα υποδεχθούν τους επισκέπτες στον χώρο της έκθεσης και θα συνομιλήσουν μαζί τους για τις ανασκαφές των Ελλήνων αρχαιολόγων στη Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Διοίκησης Σμύρνης, για τη δημιουργία αρχαιολογικών αποθηκών και μουσείων και για την τύχη των σπουδαίων συλλογών στις μέρες της καταστροφής.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει για πρώτη φορά την άγνωστη «μαρμάρινη κεφαλή παιδιού από τις στάχτες της Σμύρνης» Facebook Twitter
Απόσπασμα έγγραφης αναφοράς του αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Κουρουνιώτη προς το υπουργείο Παιδείας με ημερομηνία 8 Μαρτίου 1923. Σε αυτήν αναφέρει πως το «παγκοσμίως γνωστόν δια τον πλούτον των σπουδαιότατων μικρασιατικών αρχαιοτήτων Μουσείον της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης δυστυχώς εκάη».

Ημερομηνίες παρουσιάσεων:
14 Αυγούστου, 4 και 18 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου, ημέρα Κυριακή και ώρα έναρξης 13:00

10 και 17 Αυγούστου, 7 και 21 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα έναρξης 13:00

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σημαντική έκθεση στο Παρίσι με τη συνδρομή του Μουσείου Μπενάκη

Πολιτισμός / Μια σημαντική έκθεση στο Παρίσι με τη συνδρομή του Μουσείου Μπενάκη

Η συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με το Musée du Quai Branly στο Παρίσι φέρνει στο σήμερα το μεγάλο ερώτημα, που προέκυψε τη δεκαετία του 1930 και απασχόλησε τους σουρεαλιστές αλλά και την επιστημονική κοινότητα της εποχής, σχετικά με το τι θεωρούμε αντικείμενο τέχνης. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Αθήνα: Πως γλύτωσε από την μπουλντόζα ένα ιστορικό κτίριο της πόλης

Πολιτισμός / Πώς ένα ιστορικό κτίριο της Αθήνας γλίτωσε από την μπουλντόζα

Όσα αναφέρουν στη LiFO επιστήμονες από τις δύο οργανώσεις που προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας να αποτραπεί η κατεδάφιση μιας μεσοπολεμικής κατοικίας και να χαρακτηριστεί το κτίριο διατηρητέο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ