Μητσοτάκης: Κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιον «ακούει» η ΕΥΠ

Μητσοτάκης: Κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιον «ακούει» η ΕΥΠ Facebook Twitter
0

Απαντήσεις στον Αλέξη Τσίπρα επιχείρησε να δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. 

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία που του απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς στην ΕΥΠ, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε μήπως ο Αλέξης Τσίπρας κρίνει «εξ ιδίων τα αλλότρια».

«Είναι ο δικός σας λόγος, απέναντι στον δικό μου» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως ο ίδιος γνώριζε «απολύτως τίποτα» για την παρακολούθηση «κανενός πολιτικού προσώπου και κανενός δημοσιογράφου».

Αναφερόμενος σε ισχυρισμούς του πρώην κυβερνητικού εταίρου του κ. Τσίπρα, Γιάνη Βαρουφάκη, είπε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών και γγ του ΜέΡΑ25 «ήταν σαφής για τον ρόλο της ΕΥΠ και μας είπε σήμερα ότι δεν ακούγατε κανέναν πολιτικό, δημοσιογράφο και επιχειρηματία.»

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε σε αυτό το σημείο πως αν ο κ. Τσίπρας μπορεί να εγγυηθεί για όσα ισχυρίστηκε ο κ. Βαρουφάκης, τότε θα έχει παρανομήσει: «Κανείς πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ποιον «ακούει» η ΕΥΠ» πρόσθεσε. 

«Κανείς πρωθυπουργός δεν έχει το δικαίωμα. Εγώ δεν το γνωρίζω. Το γνωρίζετε φαντάζομαι, εκτός κι αν είχατε άλλη σχέση με την ΕΥΠ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός είναι αποδέκτης διαβαθμισμένων πληροφοριών.

«Πολύ συχνά προσγειώνονται αναφορές της ΕΥΠ που λέει «από πηγή υψηλής αξιοπιστίας η οποία πρέπει πάση θυσία να προστατευθεί. Δεν διανοήθηκα να ρωτήσω ποτέ ποια ήταν αυτή η πηγή. Εσείς ρωτούσατε;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.  

Λέγοντας πως ο ίδιος δεν γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ, προσθέτοντας πως τα πρόσωπα αυτά τα γνωρίζει ο διοικητής, οι υπηρεσίες που εισηγούνται στον διοικητή, η ΑΔΑΕ και ο αρμόδιος εισαγγελέας - παλιά υπήρχαν δύο, τώρα υπάρχει ένας - που δίνει την έγκρισή και νομιμοποιεί την όποια παρακολούθηση γίνεται.

Πέταξε το «γάντι» στον Τσίπρα για την Κ.Ο της Νεάς Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και την «τολμηρή» όπως την χαρακτήρισε, κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να απευθυνθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, από την οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επί της ουσίας να «ρίξει» την κυβέρνηση. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι «όχι απλά ενωμένη και συμπαγής, αλλά έτοιμη να δώσει οποιαδήποτε μάχη απαιτείται.» Κλείνοντας, προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα: «αν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω της εμπιστοσύνης της Βουλής και της κοινοβουλευτικής μου ομάδας, καταθέστε τώρα πρόταση δυσπιστίας. Τώρα, σηκωθείτε στο βήμα και καταθέστε πρόταση δυσπιστίας, και ελάτε όλοι μαζί να μετρηθούμε. Αν δεν το κάνετε, είστε και πάλι ένας θρασύδειλος πολιτικός ο οποίος επιμένει να ρητορεύει μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Θα σας περιμένω λοιπόν, και μακάρι να την καταθέσετε και μακάρι να πάμε σε συζήτηση τριών ημερών»

Για τις εξαιρέσεις

«Πρέπει να εξαιρούνται βουλευτές από νόμιμες παρακολουθήσεις; Δεν πρέπει να εξαιρούνται. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ένα πολιτικό πρόσωπο ή ένας διπλωμάτης επί της αρχής δεν μπορεί να λειτουργεί επί ζημία της εθνικής ασφάλειας» είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν προκαλούνται ρήγματα στην εθνική ασφάλεια, ούτε από το μανάβη, ούτε από τον υδραυλικό. Οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν όποιον κρίνουν. Για τα πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να υπάρχει πιο αυστηρό φίλτρο. Εγώ πρώτος δέχθηκα ότι στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη αυτό το φίλτρο δεν υπήρχε. Είμαι ανοικτός να ακούσω προτάσεις πως αυτή η διαδικασία μπορεί να βελτιωθεί. Η πρώτη βελτίωση είναι η διπλή έγκριση από τη δικαστική αρχή. Είμαι ανοικτός να ακούσω και άλλες προτάσεις. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι επί της αρχής ένας βουλευτής πρέπει να εξαιρείται μόνο εξαιτίας της βουλευτικής του ιδιότητας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Γιατί δεν πάει ο Ανδρουλάκης να ενημερωθεί;»

«Ρωτήσατε μια ερώτηση που δεν μπορώ να απαντήσω. Γιατί παρακολουθήθηκε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη; Αυτή την απάντηση θα μπορούσε να την πάρει μόνο μέσα από απόρρητη ενημέρωση. Γιατί δεν πάει να ενημερωθεί; Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, πρώτον είναι ότι η διαδικασία ήταν νόμιμη, δεύτερον ότι κατά την εκτίμηση μου τα φίλτρα δεν ήταν επαρκή, εξ ου και υπήρξε η απομάκρυνση του διοικητή της ΕΥΠ και του ΓΓ του πρωθυπουργού. Οι συγκεκριμένοι λόγοι που αιτιολόγησαν αυτή την παρακολούθηση θα μπορούν να αναζητηθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στην Εξεταστική. Φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να κληθούν και προηγούμενοι διοικητές να πουν για το πώς διαχειριζόντουσαν τέτοια λεπτά ζητήματα. Να έρθει ο κ. Ρουμπάτης, ο κ. Δραβίλας ο οποίος υπήρξε επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Να έρθουν όλοι να μας διαφωτίσουν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τέτοιες λεπτές υποθέσεις».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά: «Πού ήταν οι υπερπατριώτες όταν φυλάγαμε τον Έβρο;»

Πολιτική / Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά: «Πού ήταν οι υπερπατριώτες όταν φυλάγαμε τον Έβρο;»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πλέον ευθυγραμμιστεί με τις ελληνικές θέσεις, επισημαίνοντας ότι το σύμφωνο για το άσυλο αποτελεί ευρωπαϊκή επιτυχία
LIFO NEWSROOM
Η Όλγα Κεφαλογιάννη επιβεβαιώνει ότι κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για τη λύση του γάμου της με τον Μίνω Μάτσα

Πολιτική / Η Όλγα Κεφαλογιάννη επιβεβαιώνει ότι κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για τη λύση του γάμου της με τον Μίνω Μάτσα

«Οι διαφορές οικογενειακού δικαίου, όταν δεν μπορούν να λυθούν συναινετικά, οφείλουν να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης» αναφέρει η υπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Θετικό ότι η ΕΕ συγκλίνει στην άποψη της Ελλάδας για αυστηρή φύλαξη των συνόρων

Πολιτική / Μητσοτάκης: Θετικό ότι η ΕΕ συγκλίνει στην άποψη της Ελλάδας για αυστηρή φύλαξη των συνόρων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες, φέρνοντας ως παράδειγμα την Τουρκία, και τόνισε πως η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι η εξασφάλιση ότι θα γίνονται επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο
LIFO NEWSROOM
Πολάκης για Κασσελάκη: «Την έχετε κάνει τη μ.. και τον έχετε κάνει πληγωμένο πρίγκηπα εσείς οι 87, οι 100»

Πολιτική / Πολάκης για Κασσελάκη: «Την έχετε κάνει τη μ.. και τον έχετε κάνει πληγωμένο πρίγκιπα εσείς οι 87, οι 100»

Εξερράγη ο βουλευτής Χανίων στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με τους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας για τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από την διεκδίκηση της ηγεσίας
LIFO NEWSROOM
Ιράν - 1998: Όταν η Βάσω Παπανδρέου έσπασε τον ενδυματολογικό κώδικα της θεοκρατίας

Ελλάδα / Ιράν - 1998: Όταν η Βάσω Παπανδρέου έσπασε τον ενδυματολογικό κώδικα της ισλαμικής δημοκρατίας

Η Βάσω Παπανδρέου έχει μείνει στην ιστορία των γυναικών του Ιράν ως η πρώτη επίσημη επισκέπτης που «παραβίασε» το αυστηρό πρωτόκολλο του θεοκρατικού καθεστώτος
LIFO NEWSROOM
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Βάσω Παπανδρέου άφησε το δικό της αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή πολιτική»

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Βάσω Παπανδρέου άφησε το δικό της αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή πολιτική»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Βάσω Παπανδρέου θα μείνει στη μνήμη με την αφοσίωση των φίλων της και τον σεβασμό των αντιπάλων της, καταλήγοντας με θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της
LIFO NEWSROOM
Νέες αιχμές Σαμαρά για ελληνοτουρκικά: «Τα ήρεμα νερά οδηγούν σε φουρτούνες»

Πολιτική / Νέες αιχμές Σαμαρά για ελληνοτουρκικά: «Τα ήρεμα νερά οδηγούν σε φουρτούνες»

Ο Σαμαράς κατέκρινε τις προτάσεις που ακούγονται για λύσεις διχοτόμησης, δηλώνοντας ότι θα αποτελέσουν θρυαλλίδα για την επόμενη κρίση και θα οδηγήσουν στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας
LIFO NEWSROOM
Δημήτρης Κουτσούμπας: Διαδικτυακή απάτη με πλαστοπροσωπία του, καταγγέλλει το ΚΚΕ

Πολιτική / Δημήτρης Κουτσούμπας: Διαδικτυακή απάτη με πλαστοπροσωπία του, καταγγέλλει το ΚΚΕ

Διακινείται βίντεο - προϊόν επεξεργασίας, στο οποίο ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήθεν παρουσιάζει «νομοθετική πρωτοβουλία του ΚΚΕ για επενδύσεις σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου»
LIFO NEWSROOM