Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται αυτή την εβδομάδα να ταχθούν υπέρ της αναστολής της συμφωνίας με τη Μόσχα για τη διευκόλυνσης χορήγησης βίζας, σύμφωνα με τους Financial Times, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός αυτών που εκδίδονται, έπειτα από την απειλή κρατών- μελών ότι θα κλείσουν μονομερώς τα σύνορα στους Ρώσους τουρίστες.
Κάποια κράτη- μέλη απαίτησαν συλλογική δράση προκειμένου να εμποδίσουν τους Ρώσους να ταξιδεύουν στις ΕΕ με τουριστικές βίζες. Χώρες όπως η Τσεχία και η Πολωνία σταμάτησαν να εκδίδουν βίζες σε Ρώσους τουρίστες λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Έκτοτε, έχουν απαιτήσει από τις Βρυξέλλες να θεσπίσουν μια πλήρη απαγόρευση, κάτι για το οποίο έχει απευθύνει έκκληση και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Όμως, άλλα κράτη συνέχισαν να εκδίδουν ταξιδιωτικά έγγραφα, επιτρέποντας σε Ρώσους που έχουν βίζα να ταξιδεύουν οπουδήποτε στη ζώνη Σένγκεν.
Ως πρώτο βήμα, οι υπουργοί σχεδιάζουν να παράσχουν πολιτική στήριξη στην αναστολή της συμφωνίας ΕΕ-Ρωσίας για τη διευκόλυνση της έκδοσης βίζας, στη διήμερη συνάντησή τους που ξεκινά την Τρίτη, είπαν στους Financial Times τρεις αξιωματούχοι που εμπλέκονται σε συζητήσεις.
«Είναι ανάρμοστο οι Ρώσοι τουρίστες να κάνουν βόλτες στις πόλεις και τις μαρίνες μας», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ που εμπλέκεται στις συζητήσεις. «Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στον ρωσικό λαό ότι αυτός ο πόλεμος δεν είναι ΟΚ, δεν είναι αποδεκτός», συμπλήρωσε.
Διατάξεις της συμφωνίας του 2007, που αφορούν την ελεύθερη μετακίνηση κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών, ανεστάλησαν στα τέλη Φεβρουαρίου. Μια ευρύτερη αναστολή θα καταργούσε την προνομιακή μεταχείριση των Ρώσων όταν υποβάλλουν αίτηση για όλες τις βίζες της ΕΕ, απαιτώντας περισσότερα έγγραφα. Κάτι που θα κάνει τη διαδικασία πιο ακριβή και θα αυξήσει σημαντικά τον χρόνο αναμονής.
«Είμαστε σε μια ασυνήθιστη κατάσταση που απαιτεί ασυνήθιστα μέτρα. Θέλουμε να προχωρήσουμε πέρα από την αναστολή της διευκόλυνσης βίζας», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι μεγαλύτερες αλλαγές θα μπορούσαν να θεσπιστούν έως τα τέλη του χρόνου.
Όμως, δεν υπάρχει ομοφωνία για τα επιπλέον μέτρα που θα μπορούσαν να πάρουν οι Βρυξέλλες, με τα οποία είτε θα μειώνονταν οι βίζες της ΕΕ που χορηγούνται σε Ρώσους, είτε θα σταματούσε εντελώς η έκδοσή τους. Το ίδιο ισχύει και για προτάσεις όπως αναφορικά με την επέκταση της όποιας απαγόρευσης και στους Λευκορώσους.
Χώρες όπως η Γερμανία έχουν προειδοποιήσει ενάντια σε μια συνολική απαγόρευση. Αλλά και ο Ζοζέπ Μπορέλ, έχει δηλώσει αντίθετος με μια απαγόρευση σε όλες τις βίζες στους Ρώσους, λέγοντας ότι η Ένωση πρέπει να είναι «πιο επιλεκτική».
Έτσι, Φινλανδία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, που συνορεύουν με τη Ρωσία, έχουν αναφέρει ότι είναι έτοιμες να σταματήσουν να επιτρέπουν σε Ρώσους με τουριστική βίζα να εισέρχονται στην επικράτειά τους, επικαλούμενες τις εξαιρέσεις εθνικής ασφάλειας στη συμφωνία της Σένγκεν.
Πολλοί Ρώσοι τουρίστες χρησιμοποιούν τις εν λόγω χώρες για να φτάσουν σε άλλους προορισμούς στην ΕΕ, λόγω της αναστολής των πτήσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη. Το 30% των Ρώσων που ταξιδεύουν προς την ΕΕ το κάνουν μέσω της Εσθονίας, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα η πρωθυπουργός της χώρας, Κάγια Κάλας.
«Ανυπομονώ να βρεθεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, για το πώς θα περιοριστούν σημαντικά οι ροές Ρώσων τουριστών στην Ευρώπη», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις και συμπλήρωσε ότι μια συμφωνία ανάμεσα στους 27 είναι «η πιο βιώσιμη και νομικά σωστή» λύση.
Όμως, συμπλήρωσε, εάν δεν βρεθεί μια κοινή λύση, «δεν αποκλείουμε μια συμφωνία ανάμεσα στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τις τεράστιες ροές Ρώσων τουριστών, που κάνουν κατάχρηση της ευρωπαϊκής φιλοξενίας».
Χώρες που είναι υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των Ρώσων που επισκέπτονται την ΕΕ για τουρισμό έχουν αναφέρει ότι δεν θέλουν ολοκληρωτικό κλείσιμο των συνόρων και πως πρέπει να παραμείνουν εξαιρέσεις για ανθρωπιστικούς λόγους, αιτήσεις χορήγησης ασύλου και προκειμένου να επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη χώρα όσοι διαφωνούν με το καθεστώς του Πούτιν.