Πέθανε ο πρώην αρχιζαχαροπλάστης του Λευκού Οίκου- Πέντε Αμερικανών προέδρων

Πέθανε ο πρώην αρχιζαχαροπλάστης πέντε Αμερικανών προέδρων στον Λευκό Οίκο Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Ο Γάλλος Ρόλαντ Μέσνιερ, ο αρχιζαχαροπλάστης πέντε Αμερικανών προέδρων, πέθανε σε ηλικία 78 ετών στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του. Ο Μέσνιερ απεβίωσε την Παρασκευή στη Βιρτζίνια, από καρκίνο, ανέφεραν ο γιος του Ζορζ και η μεγαλύτερη αδελφή του, Ζενεβιέβ Γκιγιέ Μέσνιερ.

Γεννήθηκε στο Μπονέ, ένα χωριουδάκι κοντά στην Μπεζανσόν, σε μια φτωχή οικογένεια με εννέα παιδιά. Τον προσέλαβε στον Λευκό Οίκο η σύζυγος του προέδρου Τζίμι Κάρτερ, η Ρόζαλιν, το 1979.

«Έχω τόσες ωραίες αναμνήσεις από τον σεφ Μέσνιερ. Του άρεσε να κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν με τις υπέροχες δημιουργίες του, όπως ήταν τα περίφημα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια από τζίντζερ. Θα μας λείψει», έγραψε στο Twitter μια άλλη πρώην πρώτη κυρία, η Χίλαρι Κλίντον, αναρτώντας και μια φωτογραφία της με τον Μέσνιερ.

«Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Ρόλαντ Μέσνιερ, ο οποίος υπηρέτησε ως σεφ στον Λευκό Οίκο επί 26 χρόνια, για πέντε προέδρους και τα 25 από αυτά τα χρόνια ήταν αρχιζαχαροπλάστης. Το πάθος του, η αγάπη για τη δουλειά του, θα μας μείνουν χαραγμένα στη μνήμη», ανέφερε το Ίδρυμα Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Ο Μέσνιερ, που είχε πάρει την αμερικανική υπηκοότητα, αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο το 2004. Μετά τη συνταξιοδότησή του έγραψε βιβλία και μίλησε για την εμπειρία του στον Λευκό Οίκο. Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε το 2013 είπε ότι η Ρόζαλιν Κάρτερ τον είχε ρωτήσει τι σκόπευε να ετοιμάσει στις κουζίνες της Λεωφόρου Πενσιλβάνια 1600, εφόσον τον προσλάμβαναν.

Πολλά γλυκά λίγων θερμίδων, απάντησε εκείνος, εξηγώντας ότι «η κυρία Κάρτερ ήταν μια πολύ όμορφη γυναίκα, πολύ αδύνατη και για αυτό σκέφτηκα ότι ήταν ερώτηση παγίδα». Φαίνεται όμως ότι έδωσε τη σωστή απάντηση, αφού εκείνη στράφηκε στη γραμματέα της και είπε: «Αυτόν θέλω, το συντομότερο δυνατόν».

Ο Μέσνιερ δεν δίσταζε να αφηγηθεί ανέκδοτα για τους προέδρους και τις οικογένειές τους: ο Τζορτζ Ου. Μπους λάτρευε το παγωτό με καρύδια και πεκάν και ήταν «ο πιο ανυπόμονος άνθρωπος που έχω συναντήσει ποτέ». Η κυρία Ρέιγκαν ήταν «τελειομανής». Ο Μπιλ Κλίντον ήταν αλλεργικός «στη ζάχαρη, το αλεύρι και τη σοκολάτα» αλλά ταυτόχρονα ήταν και πολύ λαίμαργος και για αυτό ο σεφ αναγκάστηκε να δημιουργήσει νέες συνταγές, χωρίς τα επίμαχα συστατικά.

Και, μολονότι έλεγε ότι εκτιμούσε αφάνταστα τους Κάρτερ, η μία από τις αγαπημένες τους συνταγές, που έπρεπε να τη φτιάχνει σε όλα τα μεγάλα δείπνα, τον τρομοκρατούσε. Για το γλυκό αυτό «έπρεπε να χρησιμοποιήσω τα πιο κολλώδη τυριά που μπορούσα να βρω, να τα ανακατέψω, να προσθέσω αντζούγιες και διάφορα άλλα πράγματα, μετά να τα συναρμολογήσω σαν στεφάνι […] και στη μέση βάζαμε μαρμελάδα φράουλα» αφηγήθηκε.

«Το αστείο είναι ότι η κυρία Κάρτερ φρόντιζε πάντα να εξακριβώνει αν το πράγμα αυτό ήταν στο τραπέζι. Και ήταν, όμως κανείς δεν το άγγιζε ποτέ. Έτσι, το ξαναβάζαμε στην κατάψυξη και το βγάζαμε σε κάθε μπουφέ. Νομίζω ότι αυτό το ίδιο πιάτο άντεξε τέσσερα χρόνια».

Με πληροφορίες από AFP και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM