Η παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα αποκατασταθεί πλήρως έως ότου η «συλλογική δύση» άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέδωσε στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βρετανίας και του Καναδά την αποτυχία της Ρωσίας να παρέχει φυσικό αέριο μέσω του συγκεκριμένου αγωγού, που το μεταφέρει από την Αγία Πετρούπολη στη Γερμανία, μέσω της Βαλτικής θάλασσας.
«Τα προβλήματα με τη διοχέτευση φυσικού αερίου προέκυψαν εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλαν τα δυτικά κράτη στη χώρα μας και σε αρκετές εταιρείες», δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα διοχέτευσης», συμπλήρωσε.
Οι δηλώσεις του Πεσκόφ αποτελούν την πιο σαφή διατύπωση της απαίτησης του Κρεμλίνου να αρθούν οι κυρώσεις, με αντάλλαγμα να αποκατασταθούν οι προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σημειώνουν οι Financial Times.
Την Παρασκευή η Gazprom ανακοίνωσε ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 επ’ αόριστον. Η εταιρεία έκανε λόγο για τεχνικό πρόβλημα, που το απέδωσε στις δυσκολίες επισκευής των γερμανικής κατασκευής τουρμπίνων, στον Καναδά.
Από την πλευρά τους, Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν τονίσει ότι τίποτα δεν εμποδίζει την Gazprom να προμηθεύει με φυσικό αέριο τη «γηραιά» ήπειρο και έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί ως όπλο τις εξαγωγές ενέργειας.
Η Ρωσία ακόμη προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω των αγωγών της σοβιετικής εποχής που διέρχονται από την Ουκρανία, οι οποίοι παρέμειναν ανοιχτοί μετά την εισβολή, όπως και με τον South Stream, μέσω της Τουρκίας.
Όμως, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν θα ξαναρχίσει πλήρως η προμήθεια αερίου μέσω του Nord Stream 1 μέχρι η Δύση να άρει τις κυρώσεις. Παράλληλα, κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι προκαλούν «αναταραχή», επειδή αρνούνται στην Gazprom τις νομικές εγγυήσεις ότι θα επιστραφούν οι τουρμπίνες που έχουν σταλεί για επισκευή.
«Προφανώς η ζωή χειροτερεύει για πολίτες, επιχειρήσεις και εταιρείες στην Ευρώπη. Σαφώς, οι απλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες θα έχουν ολοένα περισσότερες ερωτήσεις για τους ηγέτες τους», δήλωσε ακόμη ο Πεσκόφ.
Με πληροφορίες από FT