Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου προτείνει η Κομισιόν, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών.
Στις Βρυξέλλες, η φον ντερ Λάιεν παρουσίασε το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών τιμών, το οποίο θα συζητηθεί στην έκτακτη σύσκεψη των αρμόδιων Ευρωπαίων υπουργών, την ερχόμενη Παρασκευή. Λίγη ώρα νωρίτερα, από το Βλαδιβοστόκ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διεμήνυε ότι η Μόσχα θα σταματήσει να προμηθεύει με πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ορυκτά καύσιμα, σε περίπτωση επιβολής πλαφόν.
Παρόλα αυτά, η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν προτείνει την επιβολή πλαφόν. «Ο στόχος εδώ είναι πολύ σαφής. Πρέπει να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτό τον φρικτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», τόνισε.
«Αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετική κατάσταση, επειδή η Ρωσία είναι αναξιόπιστος προμηθευτής και χειραγωγεί τις ενεργειακές μας αγορές. Με ενότητα και αλληλεγγύη θα επικρατήσουμε», η επικεφαλής της Κομισιόν. Η αποθήκευση φυσικού αερίου, συνολικά στην ΕΕ, έχει φτάσει στο 82%, σημείωσε.
«Μέσω της διαφοροποίησης έχουμε αυξήσει τις παραδόσεις LNG ή φυσικού αερίου αγωγών από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η Νορβηγία παραδίδει τώρα περισσότερο αέριο στην ΕΕ από τη Ρωσία. Και πραγματοποιούμε τεράστιες επενδύσεις σε εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω του RePowerEU», συμπλήρωσε.
Τα μέτρα της Κομισιόν
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αστρονομικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και με τεράστια αστάθεια της αγοράς», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και παρουσίασε τα «άμεσα μέτρα» που προτείνει η Κομισιόν, για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών και των επιχειρήσεων.
Πέρα από την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, αναφέρθηκε σε άλλα τέσσερα μέτρα που βάζει στο τραπέζι η Κομισιόν.
Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής. «Θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για να το πετύχουμε αυτό», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Δεύτερον, η Κομισιόν προτείνει ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος. Οι πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα αποφέρουν απροσδόκητα έσοδα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής τους. «Θα προτείνουμε την εκ νέου διοχέτευση αυτών των απροσδόκητων κερδών για να υποστηρίξουμε ευάλωτα άτομα και εταιρείες να προσαρμοστούν», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Τρίτον, ανέφερε ότι το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επίσης τεράστια κέρδη. Η Κομισιόν προτείνει συνεισφορά αλληλεγγύης για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επενδύσουν αυτά τα έσοδα για να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και να επενδύσουν σε καθαρές εγχώριες πηγές ενέργειας.
Τέταρτον, η Επιτροπή προτείνει τη διευκόλυνση της ρευστότητας από τα κράτη-μέλη για τις εταιρείες ενέργειας. Οι ενεργειακές εταιρείες κοινής ωφέλειας πρέπει να υποστηριχθούν για να αντιμετωπίσουν την αστάθεια των αγορών. Επιπλέον, η Επιτροπή θα παρατείνει το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την ταχεία χορήγηση κρατικών εγγυήσεων.
Στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, οι εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγού από τη Ρωσία ήταν στο 40% του συνόλου, σήμερα έχει μειωθεί στο 9%, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Είναι δύσκολοι καιροί. Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την πολιτική βούληση και την ενότητα για να διατηρήσουν το πάνω χέρι», τόνισε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ