Η Κίνα «έχασε» το δελφίνι του ποταμού Γιανγκτσέ - Η κλιματική αλλαγή απειλεί κι άλλα είδη

Η Κίνα «έχασε» το δελφίνι του ποταμού Γιανγκτσέ - Η κλιματική αλλαγή απειλεί κι άλλα είδη Facebook Twitter
Το ακριβοθώρητο πλέον δελφίνι κολυμπά σε μια εγκατάσταση για την προστασία του - Φωτ.: Xiao Yijiu/Xinhua
0

Το αποκαλούσαν «Θεότητα του Γιανγκτσέ», ένα πλάσμα τόσο σπάνιο που πίστευαν ότι έφερνε τύχη προστάτευε στους ντόπιους ψαράδες και σε όσους είχαν την τύχη να το εντοπίσουν. Αλλά η υπερ-αλιεία και η ανθρώπινη δραστηριότητα οδήγησε το είδος στο χείλος της εξαφάνισης και έχει να εμφανιστεί εδώ και δεκαετίες.

Λόγος για το δελφίνι του ποταμού Γιανγκτσέ, ένα πλάσμα «μοναδικό και πανέμορφο» που όμοιό του δεν υπάρχει, όπως το χαρακτήρισε ο Samuel Turvey, Βρετανός ζωολόγος ο οποίος επιχειρεί εδώ και δύο δεκαετίες να εντοπίσει το ζώο. 

«Υπήρχε για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια και ανήκε στη δική του οικογένεια θηλαστικών. Υπάρχουν και άλλα ποταμοδέλφινα στον κόσμο, αλλά αυτό ήταν πολύ διαφορετικό, τόσο ασύνδετο με οτιδήποτε άλλο» δήλωσε ο Turvey. «Η εξαφάνισή του ήταν κάτι περισσότερο από ακόμη μια τραγωδία. Ήταν τεράστια απώλεια της ποτάμιας ποικιλότητας όσον αφορά το πόσο μοναδικό ήταν και άφησε τεράστια κενά στο οικοσύστημα».

Ειδικοί έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους πως και άλλα ζώα του ποταμού Γιανγκτσέ, αλλά και μέρη της χλωρίδας θα έχουν την ίδια μοίρα με το δελφίνι μπάιτζι, όπως είναι αλλιώς γνωστό, λόγω της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών συνθηκών που εντοπίζονται στο ασιατικό ποτάμι. 

Η ξηρασία που έπληξε την Κίνα τους καλοκαιρινούς μήνες, επηρέασε, σημαντικά, τον τρίτο μεγαλύτερο ποταμό της, που «συρρικνώνεται». 

Οι ειδικοί λένε ότι λιγότερος λόγος γίνεται για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των συναφών ακραίων καιρικών φαινομένων στα εκατοντάδες προστατευόμενα και απειλούμενα είδη άγριας ζωής και φυτών που ζουν στον ποταμό και γύρω από αυτόν.

«Ο Γιανγκτσέ είναι ένας από τους πιο κρίσιμους, οικολογικά, ποταμούς στον κόσμο για την βιοποικιλότητα και το οικοσυστήματα γλυκών υδάτων - ακόμα ανακαλύπτουμε νέα είδη» σημείωσε η Hua Fangyuan, επίκουρη καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Η Κίνα «έχασε» το δελφίνι του ποταμού Γιανγκτσέ - Η κλιματική αλλαγή απειλεί κι άλλα είδη Facebook Twitter
Η εικόνα του ποταμού Γιανγκτσέ εν μέσω ξηρασίας - Φωτ.: EPA/WU HAO

Με την πάροδο των ετών, περιβαλλοντολόγοι και επιστήμονες έχουν εντοπίσει και καταγράψει εκατοντάδες είδη άγριων ζώων και φυτών που ενδημούν στον Γιανγκτσέ. Μεταξύ αυτών, ένα δελφίνι που είναι - όπως και το μπάιτζι- αντιμέτωπο με την εξαφάνιση. Οι ειδικοί έχουν, επίσης, παρατηρήσει μια δραστική μείωση πολλών ψαριών του γλυκού νερού, όπως ο οξύρρυγχος.

Διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν πως η κατάσταση στον ποταμό εμπνέει παγκόσμια ανησυχία. 

«Ποτάμια ανά τον κόσμο, από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, έχουν συρρικνωθεί και τα επίπεδά τους είναι σε ιστορικά χαμηλά, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τα οικοσυστήματα» σημείωσε ο επιστήμονας Jeff Opperman, ο οποίος, αναφερόμενος ειδικότερα στον κινεζικό ποταμό, τόνισε πως η «αποξήρανσή» του αποτελεί απειλή για τα είδη που φιλοξενεί, τα εναπομείναντα δελφίνια αλλά και τη «ζωή» των συνδεόμενων, με αυτόν, λιμνών και ριακιών. 

Η Hua κάλεσε σε ευαισθητοποίηση των πολιτών και μεγαλύτερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματα. 

«Ο Γιανγκτσέ ήταν κόσμημα στη κορωνά της Ασίας. Υπάρχει ακόμη τόση βιοποικιλότητα για την οποία πρέπει να αγωνιστούμε και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την ελπίδα για τη διάσωση ειδών, όπως οι γιγαντιαίες σαλαμάνδρες, τα ερπετά του ποταμού και άλλα» είπε ο Turvey.

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM