Η Κίνα «έχασε» το δελφίνι του ποταμού Γιανγκτσέ - Η κλιματική αλλαγή απειλεί κι άλλα είδη

Η Κίνα «έχασε» το δελφίνι του ποταμού Γιανγκτσέ - Η κλιματική αλλαγή απειλεί κι άλλα είδη Facebook Twitter
Το ακριβοθώρητο πλέον δελφίνι κολυμπά σε μια εγκατάσταση για την προστασία του - Φωτ.: Xiao Yijiu/Xinhua
0

Το αποκαλούσαν «Θεότητα του Γιανγκτσέ», ένα πλάσμα τόσο σπάνιο που πίστευαν ότι έφερνε τύχη προστάτευε στους ντόπιους ψαράδες και σε όσους είχαν την τύχη να το εντοπίσουν. Αλλά η υπερ-αλιεία και η ανθρώπινη δραστηριότητα οδήγησε το είδος στο χείλος της εξαφάνισης και έχει να εμφανιστεί εδώ και δεκαετίες.

Λόγος για το δελφίνι του ποταμού Γιανγκτσέ, ένα πλάσμα «μοναδικό και πανέμορφο» που όμοιό του δεν υπάρχει, όπως το χαρακτήρισε ο Samuel Turvey, Βρετανός ζωολόγος ο οποίος επιχειρεί εδώ και δύο δεκαετίες να εντοπίσει το ζώο. 

«Υπήρχε για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια και ανήκε στη δική του οικογένεια θηλαστικών. Υπάρχουν και άλλα ποταμοδέλφινα στον κόσμο, αλλά αυτό ήταν πολύ διαφορετικό, τόσο ασύνδετο με οτιδήποτε άλλο» δήλωσε ο Turvey. «Η εξαφάνισή του ήταν κάτι περισσότερο από ακόμη μια τραγωδία. Ήταν τεράστια απώλεια της ποτάμιας ποικιλότητας όσον αφορά το πόσο μοναδικό ήταν και άφησε τεράστια κενά στο οικοσύστημα».

Ειδικοί έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους πως και άλλα ζώα του ποταμού Γιανγκτσέ, αλλά και μέρη της χλωρίδας θα έχουν την ίδια μοίρα με το δελφίνι μπάιτζι, όπως είναι αλλιώς γνωστό, λόγω της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών συνθηκών που εντοπίζονται στο ασιατικό ποτάμι. 

Η ξηρασία που έπληξε την Κίνα τους καλοκαιρινούς μήνες, επηρέασε, σημαντικά, τον τρίτο μεγαλύτερο ποταμό της, που «συρρικνώνεται». 

Οι ειδικοί λένε ότι λιγότερος λόγος γίνεται για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των συναφών ακραίων καιρικών φαινομένων στα εκατοντάδες προστατευόμενα και απειλούμενα είδη άγριας ζωής και φυτών που ζουν στον ποταμό και γύρω από αυτόν.

«Ο Γιανγκτσέ είναι ένας από τους πιο κρίσιμους, οικολογικά, ποταμούς στον κόσμο για την βιοποικιλότητα και το οικοσυστήματα γλυκών υδάτων - ακόμα ανακαλύπτουμε νέα είδη» σημείωσε η Hua Fangyuan, επίκουρη καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Η Κίνα «έχασε» το δελφίνι του ποταμού Γιανγκτσέ - Η κλιματική αλλαγή απειλεί κι άλλα είδη Facebook Twitter
Η εικόνα του ποταμού Γιανγκτσέ εν μέσω ξηρασίας - Φωτ.: EPA/WU HAO

Με την πάροδο των ετών, περιβαλλοντολόγοι και επιστήμονες έχουν εντοπίσει και καταγράψει εκατοντάδες είδη άγριων ζώων και φυτών που ενδημούν στον Γιανγκτσέ. Μεταξύ αυτών, ένα δελφίνι που είναι - όπως και το μπάιτζι- αντιμέτωπο με την εξαφάνιση. Οι ειδικοί έχουν, επίσης, παρατηρήσει μια δραστική μείωση πολλών ψαριών του γλυκού νερού, όπως ο οξύρρυγχος.

Διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν πως η κατάσταση στον ποταμό εμπνέει παγκόσμια ανησυχία. 

«Ποτάμια ανά τον κόσμο, από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, έχουν συρρικνωθεί και τα επίπεδά τους είναι σε ιστορικά χαμηλά, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τα οικοσυστήματα» σημείωσε ο επιστήμονας Jeff Opperman, ο οποίος, αναφερόμενος ειδικότερα στον κινεζικό ποταμό, τόνισε πως η «αποξήρανσή» του αποτελεί απειλή για τα είδη που φιλοξενεί, τα εναπομείναντα δελφίνια αλλά και τη «ζωή» των συνδεόμενων, με αυτόν, λιμνών και ριακιών. 

Η Hua κάλεσε σε ευαισθητοποίηση των πολιτών και μεγαλύτερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματα. 

«Ο Γιανγκτσέ ήταν κόσμημα στη κορωνά της Ασίας. Υπάρχει ακόμη τόση βιοποικιλότητα για την οποία πρέπει να αγωνιστούμε και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την ελπίδα για τη διάσωση ειδών, όπως οι γιγαντιαίες σαλαμάνδρες, τα ερπετά του ποταμού και άλλα» είπε ο Turvey.

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM
Μεγάπτερη φάλαινα «έσπασε» το ρεκόρ ταξιδεύοντας από τη Νότια Αμερική στην Αφρική

Περιβάλλον / Μεγάπτερη φάλαινα ταξίδεψε 13.000 χιλιόμετρα από Νότια Αμερική μέχρι Αφρική

Πώς καταγράφηκε το ταξίδι - Η φάλαινα κάλυψε την διπλάσια απόσταση από την τυπική μετανάστευση του είδους της - Είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει καταγραφεί να διανύει μια φάλαινα, λένε ερευνητές
LIFO NEWSROOM