«Ορμόνη της αγάπης»: Η ωκυτοκίνη ίσως μπορεί να θεραπεύσει κυριολεκτικά πληγωμένες καρδιές, αποκαλύπτει νέα έρευνα

«Ορμόνη της αγάπης»: Η ωκυτοκίνη ίσως μπορεί να θεραπεύσει κυριολεκτικά πληγωμένες καρδιές, αποκαλύπτει νέα έρευνα Facebook Twitter
0

Η ωκυτοκίνη, αποκαλούμενη και «ορμόνη της αγάπης», διαπιστώθηκε πως ίσως έχει θεραπευτικές ιδιότητες για την καρδιά, όπως υποστηρίζουν τώρα επιστήμονες. 

Η ωκυτοκίνη είναι βασικό χημικό που παράγεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και ευθύνεται για συναισθήματα όπως η αγάπη, η απόλαυση και η αφοσίωση. 

Οι κοινωνικές επιδράσεις τής ορμόνης είναι ήδη γνωστές, και πλέον οι επιστήμονες αρχίζουν να μαθαίνουν περαιτέρω για το ρόλο της στη σωματική βελτίωση. Για παράδειγμα, εκτός από τη μείωση του στρες, την ενίσχυση της κοινωνικής μνήμης, τη βελτίωση της σεξουαλικής συμπεριφοράς και της αναπαραγωγής, πιστεύεται πως, μεταξύ άλλων, η ωκυτοκίνη βοηθά στην παραγωγή γάλακτος κατά το θηλασμό και στην παραγωγή τεστοστερόνης. 

Ωστόσο, οι επιστήμονες του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανακάλυψαν κάτι εντελώς νέο, όταν εφάρμοσαν το χημικό σε κατεστραμμένο καρδιακό ιστό στο εργαστήριο. 

Η ωκυτοκίνη φαίνεται πως κατάφερε να μετακινήσει τα βλαστικά κύτταρα στο εξωτερικό της καρδιάς βαθύτερα στο όργανο, μετατρέποντάς τα σε καρδιομυοκύτταρα - τα μυϊκά κύτταρα που ευθύνονται για τις συστολές της καρδιάς.

Η έρευνα -που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Cell and Developmental Biology- βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο η επιστημονική ομάδα αισιοδοξεί πως τα μετακινούμενα αυτά καρδιακά βλαστοκύτταρα ίσως μια μέρα μπορέσουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με προβλήματα λόγω καρδιακών προσβολών. 

«Εδώ δείχνουμε πως η ωκυτοκίνη, το νευροπεπτίδιο γνωστό ως ορμόνη της αγάπης, έχει τη δυνατότητα ενεργοποίησης μηχανισμών της καρδιακής αποκατάτασης σε τραυματισμένες καρδιές ψαριών και καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων, ανοίγοντας την πόρτα σε πιθανές νέες θεραπείες για την καρδιακή ανάπλαση σε ανθρώπους» σημειώνει ο δρ. Αϊτόρ Αγκίρ (Aitor Aguirre) καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. 

«Μαγικό φίλτρο»

H καρδιά έχει πολύ περιορισμένη δυνατότητα αποκατάστασης ή αντικατάστασης του τραυματισμένου ή νεκρού ιστού, σημειώνουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους. Ωστόσο, άλλες μελέτες υποστηρίζουν πως μετά από έναν τραυματισμό τού οργάνου, όπως μια καρδιακή προσβολή, ένα υποσύνολο κυττάρων στην εξωτερική, λεπτή μεμβράνη της καρδιάς, που ονομάζεται επικάρδιο, αποκτά νέα ταυτότητα. Τα κύτταρα αυτά μετακινούνται στο στρώμα του καρδιακού ιστού όπου βρίσκονται οι μύες και μετατρέπονται σε βλαστικά κύτταρα - τα οποία στη συνέχεια μπορούν να να μετατραπούν σε διάφορους τύπους καρδιακών κυττάρων, μεταξύ αυτών και τα καρδιομυοκύτταρα. 

Η διαδικασία αυτή έχει μελετηθεί ευρέως σε ζώα ενώ στους ανθρώπους είναι αργή και ατελέσφορη ως προς την ουσιαστική θεραπεία. 

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ωστόσο, η ωκυτοκίνη ίσως είναι το «μαγικό φίλτρο» για την επίσπευση αυτής της διαδικασίας - και μακροπρόθεσμα φιλοδοξείται να συμβάλλει στην αποκατάσταση καρδιακών προβλημάτων. 

«Ακόμη κι αν η ανάπλαση της καρδιάς είναι μόλις μερική, τα οφέλη για τους ασθενείς μπορεί να είναι τεράστια» εξηγεί ο ίδιος.

Η ερευνητική ομάδα δοκίμασε κι άλλες 14 εγκεφαλικές ορμόνες, όμως καμία δεν μπόρεσε να οδηγήσει τα κύτταρα στην επιθυμητή βλαστική κατάσταση που απαιτείται για τη δημιουργία νέων καρδιομυοκυττάρων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.  

Με πληροφορίες από Telegraph/LiveScience

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM