Επιστήμονες χορήγησαν σε λιοντάρια την «ορμόνη της αγάπης» - Τα θεαματικά ευρήματα της μελέτης

Επιστήμονες χορήγησαν σε λιοντάρια την «ορμόνη της αγάπης» - Τι ientists Gave Lions the Love Hormone Oxytocin To See What Would Happen Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Οι επιστήμονες έδωσαν σε λιοντάρια μια δόση ωκυτοκίνης, προκειμένου να παρατηρήσουν τις συνέπειες που έχει η λεγόμενη ορμόνη της αγάπης στον κορυφαίο αυτό θηρευτή. 

Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που στους ανθρώπους συνδέεται με τον τοκετό, το θηλασμό και το δέσιμο. Στα ζώα, η έρευνα των τελευταίων δεκαετιών, υποδεικνύει πως μπορεί να παίξει ρόλο στους κοινωνικούς δεσμούς. Για παράδειγμα, έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2017, έδειξε πως η χορύγηση ωκυτοκίνης σε φώκιες, τις έκανε φιλικότερες στις μεταξύ τους σχέσεις. 


Το κυνήγι από τους ανθρώπους, ιδίως μετά από επιθέσεις (σε ανθρώπους ή κοπάδια), αλλά και από λαθροθήρες έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθυσμού των λιονταριών, με περίπου 20.000 άτομα στην άγρια φύση.

Μεταξύ των τρόπων προστασίας τού είδους, βρίσκεται και η μεταφορά μεμονωμένων ατόμων από περιοχές υψηλού κινδύνου, κάτι που ωστόσο πολλές φορές αποδεικνύεται παρακινδυνευμένο, καθώς πρόκειται για ζώα εξαιρετικά επιθετικά και με έντονη την αίσθηση της χωροκτητικότητας. 


Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα θέλησαν να διαπιστώσουν αν η ωκυτοκίνη μπορεί να ενισχύσει τους κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ τους, όπως συμβαίνει και με άλλα είδη θηλαστικών. Στο πείραμά τους, σε καταφύγιο άγριων ζώων της Νότιας Αφρικής, οι ερευνητές προσέλκυσαν λιοντάρια με κομμάτια κρέατος τοποθετημένα σε ένα συρμάτινο φράκτη. Όταν τα επιβλητικά αιλουροειδή έφτασαν σε κοντινή απόσταση, ψέκασαν ωκυτοκίνη στις μουσούδες τους. 

Τα ευρήματα υπέδειξαν πως 23 από τα λιοντάρια στα οποία είχε χορηγηθεί η συγκεκριμένη ουσία, εμφανίστηκαν στη συνέχεια πιο ανεκτικά απέναντι σε άλλα και λιγότερο χωροκτητικά. 

«Μπορείς να δεις αμέσως την αλλαγή στα χαρακτηριστικά τους. Από ζαρωμένα και επιθετικά περνούν σε μια εντελώς ήρεμη φάση. Ηρεμούν εντελώς, είναι απίστευτο» αναφέρει η Τζέσικα Μπέρκχαρτ, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση, iScience. 

Μετά τη χορήγηση της ωκυτοκίνης, η απόσταση μεταξύ των λιονταριών που έπαιζαν με μια μπάλα, μειώθηκε από τα περίπου 7 στα 3,5 μέτρα, καταδεικνύοντας μιαν ανοχή του ενός στο άλλο. 

Όταν τους δόθηκε τροφή, η επίδραση της «ορμόνης της αγάπης» εξαφανίστηκε. 


Όπως ανέφερε στο Newsweek ο συνεπικεφαλής της έρευνας, Κρεγκ Πάκερ από το Τμήμα Οικολογίας, Εξέλιξης και Συμπεριφοράς, τα λιοντάρια είναι μακράν τα πιο κοινωνικά είδη αιλουροειδών και επιδεικνύουν προφανή στοργή στη συντροφιά τους. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις συμπεριφορές αυτές είναι εξαιρετικά πιθανό να απελευθερώνεται η ουσία αυτή. 

«Η πρότερη έρευνα σε λιοντάρια τής άγριας φύσης στο Σερενγκέτι έδειξαν πως το σύνθετο κοινωνικό σύστημα των λιονταριών εκπορεύεται από μια ισχυρή αίσθηση τού «εμείς έναντι του αυτοί» -οι απίστευτα στενές κοινωνικές σχέσεις τους οδηγούνται ως επί το πλείστον λόγω των κινδύνων από γειτονικές αγέλες. Οι μεγαλύτερες αγέλες επικρατούν και οι σύντροφοι συνεργάζονται για να αποκρούσουν τους ξένους από τα εδάφη τους. Ωστόσο, η χωροκτητική τους αντίδραση μειώνεται δραματικά υπό την επίδραση ωκυτοκίνης. Αντί να βρυχώνται ως απάντηση στους βρυχηθμούς ξένων λιονταριών, παραμένουν σιωπηλά» σημειώνει ο ίδιος. 
 

Με πληροφορίες από Newsweek

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM