Η σοβαρή έλλειψη εμβολίων κατά της χολέρας ανάγκασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αλλάξει προσωρινά το σχήμα που χορηγείται.
Παγκοσμίως υπάρχει άνευ προηγουμένου αύξηση των εξάρσεων χολέρας, τόνισε ο ΠΟΥ, ανακοινώνοντας ότι πλέον θα χορηγείται μία και όχι δύο δόσεις του εμβολίου, προκειμένου το απόθεμα που υπάρχει να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες χώρες.
Από τον Ιανουάριο, 29 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα χολέρας, μεταξύ των οποίων η Αϊτή, το Μαλάουι και η Συρία, που αντιμετωπίζουν μεγάλες εξάρσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη πενταετία, κατά μέσο όρο λιγότερες από 20 χώρες ανέφεραν εξάρσεις.
«Η παγκόσμια τάση είναι πιο πολυάριθμες, εκτεταμένες και σοβαρές εξάρσεις, εξαιτίας των πλημμυρών, των ξηρασιών, των συγκρούσεων, των μετακινήσεων πληθυσμών και άλλων παραγόντων που περιορίζουν την πρόσβαση και αυξάνουν τον κίνδυνο», επεσήμανε ο Οργανισμός.
Η στρατηγική της μίας δόσης έχει αποδειχθεί «αποτελεσματική ως απάντηση για εξάρσεις», παρότι «είναι περιορισμένες» οι αποδείξεις για την ακριβή διάρκεια της προστασίας, ενώ αυτή φαίνεται να είναι «πολύ χαμηλότερη» στα παιδιά, αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΟΥ.
Με το σχήμα των δύο δόσεων, όταν η δεύτερη χορηγείται εντός έξι μηνών από την πρώτη, η ανοσία απέναντι στη μόλυνση διαρκεί τρία χρόνια, συμπλήρωσε ο Οργανισμός.
«Παρόλα αυτά, το όφελος από την παροχή μίας δόσης υπερτερεί της μηδενικής: αν και η προσωρινή διακοπή της στρατηγικής των δύο δόσεων θα οδηγήσει σε μείωση και περιορισμό της ανοσίας, αυτή η απόφαση θα επιτρέψει να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι και να τους παρασχεθεί προστασία βραχυπρόθεσμα, εάν η παγκόσμια κατάσταση με τη χολέρα συνεχίσει να επιδεινώνεται», επεσήμανε ο ΠΟΥ.
Η τρέχουσα προσφορά εμβολίων για τη χολέρα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Από τις 36 εκατομμύρια δόσεις που προβλεπόταν να παραχθούν το 2022, ήδη 24 εκατομμύρια έχουν αποσταλεί και επιπλέον 8 εκατ. εγκρίθηκαν για τον δεύτερο γύρο του έκτακτου εμβολιασμού σε τέσσερις χώρες.
Με δεδομένο ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες ήδη παράγουν τα εμβόλια κατά της χολέρας στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη λύση για την αύξηση της παραγωγής, αναφέρει ο ΠΟΥ. Η προσωρινή αναστολή της στρατηγικής των δύο δόσεων είναι μία λύση βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα χρειάζεται επείγουσα δράση για την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής του εμβολίου, τόνισε ο Οργανισμός.
Η απόφαση σηματοδοτεί μια «θλιβερή ημέρα», σχολίασε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. «Δεν θα έπρεπε να είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε αυτό. Βασίζεται καθαρά στη διαθεσιμότητα των εμβολίων παγκοσμίως», συμπλήρωσε.