Αποστολή στην Ανταρκτική: Επιστήμονες θα βάλουν στο μικροσκόπιο ιούς & βακτήρια

Αποστολή στην Ανταρκτική: Επιστήμονες θα βάλουν στο μικροσκόπιο ιούς και βακτήρια- Και από το ΕΛΚΕΘΕ Facebook Twitter
0

Στην Ανταρκτική θα βρεθούν επιστήμονες- ανάμεσά τους και από το ΕΛΚΕΘΕ- σε αποστολή για τη μελέτη της αλληλεπίδρασης βακτηρίων και ιών, με το βλέμμα σε μελλοντικές θεραπείες για μικρόβια που είναι ανθεκτικά σε μικρόβια.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ανταρκτική μπαίνει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων για τον συγκεκριμένο σκοπό. «Ο επιστημονικός στόχος της αποστολής στην Ανταρκτική είναι η μελέτη των μικροβιακών κοινοτήτων και κυρίως η αλληλεπίδραση των βακτηρίων με τους ιούς που τα μολύνουν», δήλωσε στο ertnews ο δρ. Παντελής Καθάριος. 

Αυτός θα είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών- του ΕΛΚΕΘΕ- που θα συμμετάσχει στην πρώτη αποστολή. Αυτή θα πραγματοποιηθεί στις βάσεις Captain Arturo Prat και Yelcho τον ερχόμενο Ιανουάριο και θα διαρκέσει 10-14 ημέρες. 

Τα βακτήρια μολύνονται από εξειδικευμένους ιούς που ονομάζονται βακτηριοφάγοι ή πιο απλά φάγοι, εξήγησε. «Οι φάγοι αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα “οργανισμών” στον πλανήτη και ο ρόλος τους στη μικροβιακή οικολογία είναι τεράστιος. Το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού των βακτηρίων πεθαίνει καθημερινά λόγω της δράσης των φάγων», συμπλήρωσε. 

Τα βακτήρια από την άλλη, επιδρούν καταλυτικά στην κυκλοφορία των θρεπτικών στοιχείων σε ένα οικοσύστημα, καθώς βοηθούν στην αποικοδόμηση σύνθετων βιοχημικών μορίων βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της ισορροπίας. 

«Τα βακτήρια και οι φάγοι βρίσκονται σε μια διαρκή μάχη, όπου τα βακτήρια προσπαθούν να αντισταθούν στην μόλυνση των φάγων, ενώ οι φάγοι αναπτύσσουν αντίμετρα για να ξεπεράσουν την αντίσταση αυτή. Αυτό γίνεται εφικτό μέσω της εξελικτικής επιλογής. Αυτή η αλληλεπίδραση στο θαλάσσιο περιβάλλον της Ανταρκτικής θα μελετηθεί για πρώτη φορά», δήλωσε ακόμη ο δρ. Καθάριος. 

Στην Ανταρκτική, οι επιστήμονες θα κάνουν δειγματοληψίες νερού θάλασσας, με στόχο να απομονώσουν βακτήρια και φάγους, επεσήμανε. Θα χρησιμοποιηθούν κλασικές και σύγχρονες μέθοδοι, με τις οποίες μπορούν να ανιχνεύσουν και να αναλύσουν το DNA των μικροοργανισμών. «Κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αφού λιγότερο από το 1% των βακτηρίων μπορούν να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο», σημείωσε. 

Παράλληλα ο δρ. Καθάριος εξήγησε τι είναι η φαγοθεραπεία, η χρήση των φάγων για θεραπευτικούς σκοπούς. «Οι φάγοι είναι πολύ εξειδικευμένοι ιοί που προσβάλλουν και σκοτώνουν βακτήρια. Μάλιστα, σε αντίθεση με τα αντιβιοτικά που η δράση τους είναι γενική και ευρεία, οι φάγοι έχουν μεγάλη εξειδίκευση και ως προς το είδος του βακτηρίου που θα προσβάλλουν», επεσήμανε. 

Έτσι, με τη φαγοθεραπεία- που είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο- οι επιστήμονες μπορούν να στοχεύσουν μόνο στα παθογόνα βακτήρια, χωρίς να επηρεαστούν τα υπόλοιπα, που μπορεί να έχουν ευεργετικό ρόλο. 

«Η φαγοθεραπεία θεωρείται η πλέον υποσχόμενη λύση για το πολύ μεγάλο πρόβλημα των πολυανθεκτικών μικροβίων που είναι ανθεκτικά σχεδόν σε όλα τα αντιβιοτικά, καθώς ακόμα και αυτά είναι ευάλωτα στην μόλυνση των φάγων», τόνισε ο δρ. Καθάριος. 
 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM