Υψηλόβαθμοι Ρώσοι στρατιωτικοί συζήτησαν πρόσφατα το πότε και πώς θα μπορούσε η Μόσχα να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν συμμετείχε σε αυτές τις συζητήσεις, όμως, το γεγονός ότι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί μιλούν για το θέμα προκάλεσε ανησυχία στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Γιατί αυτό δείχνει πόσο απογοητευμένοι είναι οι οι Ρώσοι στρατιωτικοί με τις αποτυχίες τους στο πεδίο της μάχης και ότι οι συγκεκαλυμμένες απειλές του Πούτιν περί χρήσης πυρηνικών μπορεί να μην είναι μόνο λόγια, γράφει η αμερικανική εφημερίδα.
Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν έχουν δει αποδείξεις πως οι Ρώσοι μετακινούν πυρηνικά όπλα ή κάνουν άλλα βήματα για να προετοιμάσουν ένα χτύπημα. Οι πληροφορίες για τις συζητήσεις των Ρώσων στρατιωτικών κυκλοφόρησαν στις τάξεις της αμερικανικής κυβέρνησης στα μέσα Οκτωβρίου.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν περιέγραψαν τα σενάρια που εξέτασαν οι στρατιωτικοί για μια χρήση πυρηνικών όπλων. Στο παρελθόν ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, είχε προειδοποιήσει πως η «πιθανή απόγνωση» του Πούτιν για μια νίκη στην Ουκρανία και οι αποτυχίες στον πόλεμο θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Μόσχα στη χρήση ενός τέτοιου όπλου.
Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες του ρεπορτάζ της εφημερίδας. «Από την αρχή έχουμε υπάρξει σαφείς ότι οι δηλώσεις της Ρωσίας για την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι βαθιά ανησυχητικές και τις λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε αυτό όσο καλύτερα μπορούμε και δεν βλέπουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία κάνει προετοιμασίες για μια τέτοια χρήση», δήλωσε.
Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Ρωσία έχει έως και 2.000 τακτικά πυρηνικά όπλα, τα οποία είναι σχεδιασμένα για χρήση στο πεδίο της μάχης. Κανένα τακτικό πυρηνικό όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε μάχη, κάτι που θα μπορούσε να γίνει με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με πύραυλο. Τα όπλα αυτά προορίζονται για χρήση σε μικρότερη απόσταση σε σύγκριση με τις πυρηνικές κεφαλές που φέρουν οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι.
Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η χρήση ενός πυρηνικού όπλου θα άλλαζε θεμελιωδώς τη μορφή του πολέμου. Παρότι η καταστροφή που θα προκαλούσε αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες- μεταξύ άλλων από το μέγεθος του όπλου και τους ανέμους- ακόμη και μια μικρή πυρηνική έκρηξη θα μπορούσε να προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και να καταστήσει μη κατοικήσιμες περιοχές της Ουκρανίας.
Ο Πούτιν έχει την αποκλειστική εξουσία για το εάν θα χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο όπλο. Στην Ουάσινγκτον, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει σχέδια για χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου ή μιας βρόμικης βόμβας. Αλλά τονίζουν ότι ακόμη και η συζήτηση για τη χρήση τους είναι επικίνδυνη.
Για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία έχει περισσότερες επιπλοκές από το να διατάξει την εκτόξευση ενός στρατηγικού όπλου, για παράδειγμα ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Η μετακίνηση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου δεν αφορά απλά το να δοθεί μια εντολή και δυο άτομα να γυρίσουν τα κλειδιά, σημειώνουν οι NYT. Θα πρέπει να γίνουν πρακτικά βήματα, μεταξύ άλλων και για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρίσκονται Ρώσοι στρατιώτες στην περιοχή της έκρηξης.
Από την αρχή του πολέμου, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ψάχνουν για σημάδια ότι ο Πούτιν κάνει βήματα προετοιμασίας για τη χρήση πυρηνικού όπλου. Όμως, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι τα συστήματα ανίχνευσης τέτοιων κινήσεων είναι ατελή και δεν υπάρχει εγγύηση πως θα μπορέσουν να προειδοποιήσουν αρκετά νωρίτερα τον Λευκό Οίκο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι πληροφορίες για τις συζητήσεις των Ρώσων στρατιωτικών αντιμετωπίστηκαν με τέτοιο ενδιαφέρον.