Σε βαθύ πένθος βρίσκεται η οικογένεια του 17χρονου Βίκτορ Πέρεζ, ενός εφήβου με αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση και αδυναμία ομιλίας, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του το Σάββατο 12 Απριλίου, λίγες ημέρες μετά τον βαρύ τραυματισμό του από πυρά αστυνομικών στην πόλη Ποκατέλο του Άινταχο.
Ο Πέρεζ βρισκόταν σε κώμα από τις 5 Απριλίου, όταν τέσσερις αστυνομικοί τον πυροβόλησαν επανειλημμένα μέσα από συρμάτινο φράχτη, ενώ εκείνος κρατούσε ένα μαχαίρι και προσπαθούσε να κινηθεί με δυσκολία προς το μέρος τους. Όπως ανακοίνωσε η θεία του, Άνα Βάσκεθ, το παιδί διαπιστώθηκε την Παρασκευή ότι δεν παρουσίαζε εγκεφαλική δραστηριότητα, και το Σάββατο αποσυνδέθηκε από τη μηχανική υποστήριξη.
Το περιστατικό σημειώθηκε όταν η αστυνομία δέχθηκε κλήση για «άνδρα μεθυσμένο με μαχαίρι» που κυνηγούσε κάποιον σε αυλή σπιτιού. Όπως αποδείχθηκε, επρόκειτο για τον Πέρεζ, που δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ, αλλά λόγω της κατάστασής του είχε ασταθή βάδισμα και κρατούσε ένα μαχαίρι κουζίνας, με την οικογένειά του να προσπαθεί να του το πάρει.
Βίντεο που κατέγραψε γείτονας δείχνει τον νεαρό πεσμένο στο έδαφος, να προσπαθεί να σηκωθεί και να κατευθύνεται αργά προς τους αστυνομικούς, πριν εκείνοι ανοίξουν πυρ μέσα σε μόλις 12 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που έφτασαν, χωρίς να επιχειρήσουν καμία μέθοδο αποκλιμάκωσης της κατάστασης.
«Προσπαθούσαμε να τους φωνάξουμε να σταματήσουν», δήλωσε η Βάσκεθ. «Δεν ρώτησαν τι συνέβη, δεν ενδιαφέρθηκαν. Τέσσερις αστυνομικοί τον είδαν, και πυροβόλησαν».
Ο θάνατος του Πέρεζ προκάλεσε σοκ στην τοπική κοινωνία. Πάνω από 200 άτομα συμμετείχαν σε αγρυπνία έξω από το νοσοκομείο του Ποκατέλο, ενώ διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο και το αστυνομικό τμήμα το απόγευμα του Σαββάτου, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Justice for Victor» και «Do better, PPD». Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης είχαν τοποθετηθεί ελεύθεροι σκοπευτές σε γειτονικές ταράτσες, χωρίς πάντως να αναφερθούν επεισόδια.
Οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό έχουν τεθεί σε διοικητική άδεια, ενώ η έρευνα έχει ανατεθεί στην Ανεξάρτητη Ομάδα Διερεύνησης Κρίσιμων Περιστατικών της Ανατολικής Ιντάχο. Όπως δήλωσε ο Εισαγγελέας της Κομητείας Μπάνοκ, Ίαν Τζόνσον, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, θα παραδοθεί σε εισαγγελική αρχή εκτός της κομητείας για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και η αμεροληψία της διαδικασίας.
Η θεία του Πέρεζ περιέγραψε τον έφηβο ως έναν ευαίσθητο νέο που λάτρευε το επαγγελματικό κατς, τις βόλτες με τη μητέρα του και τις πατάτες. «Αν μου έβαφα τα νύχια ή άλλαζα μαλλιά, ερχόταν και τα χάιδευε – έτσι έδειχνε ότι του άρεσε», είπε η ίδια, εμφανώς συγκινημένη. «Θα μου λείψει ακόμα και όταν ξυπνούσε μέσα στη νύχτα και τον έπαιρνα ξανά για ύπνο».
Η οικογένεια, όπως είπε, δεν γνωρίζει ακόμα τι ακριβώς θα ακολουθήσει, πέρα από το γεγονός ότι τη Δευτέρα θα γίνει η νεκροτομή. «Προς το παρόν, απλώς χρειαζόμαστε να ξεκουραστούμε», κατέληξε.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει νέο κύμα συζήτησης στις ΗΠΑ γύρω από τη χρήση θανατηφόρας βίας από την αστυνομία, ιδίως όταν εμπλέκονται άτομα με αναπηρίες ή ψυχικές διαταραχές.