ΗΠΑ: Μάχη ψήφο ψήφο για το Κογκρέσο - Διαψεύδονται οι προβλέψεις για «ρεπουμπλικανικό κύμα»

ΗΠΑ: Μάχη ψήφο ψήφο για το Κογκρέσο - Διαψεύδονται οι προβλέψεις για «ρεπουμπλικανικό κύμα» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/WILL OLIVER
0

Διαψεύδονται οι προβλέψεις για άνετη νίκη των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ για την ανάδειξη της νέας σύνθεσης του Κογκρέσου με το Δημοκρατικό κόμμα να σημειώνει σημαντικές νίκες στη μάχη για τη διατήρηση των ηνίων του. 

Τα τελικά αποτελέσματα δεν θα είναι γνωστά για ώρες ακόμα, αλλά φαίνεται πως η μάχη θα διαρκέσει μέχρι και την τελευταία ψήφο. Μόλις 13 από τις 53 πιο ανταγωνιστικές έδρες έχουν κριθεί κάτι που σημαίνει ότι η αγωνία θα παραταθεί αρκετά ακόμα. 

Οι Ρεπουμπλικανοί παραδέχονται άλλωστε πως δεν θα έχουν την «άνετη κόκκινη νίκη» στην οποία ήλπιζαν. «Σίγουρα δεν πρόκειται για ρεπουμπλικανικό κύμα, αυτό είναι σίγουρο» δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ στο NBC.

Τα έως τώρα αποτελέσματα, όπως σχολιάζει το Reuters, φαίνεται να είναι τιμωρητικά προς την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την ώρα που ο πληθωρισμός παραμένει σε ιστορικά επίπεδα. Παράλληλα, ωστόσο, οι ψηφοφόροι επιτίθενται στις κινήσεις των Ρεπουμπλικανών για την απαγόρευση των αμβλώσεων.

Οι κακές επιδόσεις υποψηφίων που είχαν στηρίξει τον πρώην πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπείναι δείγμα άρνησης συμμετοχής σε αυτού του είδους την πολιτική της έντασης. 

Μέχρι στιγμής, η προσπάθεια του Τραμπ, ο οποίος ανέλαβε ενεργό ρόλο στη στρατολόγηση Ρεπουμπλικανών υποψηφίων για το Κογκρέσο και υπαινίσσεται έντονα μια τρίτη υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024, είχε μικτά αποτελέσματα. Σημείωσε μια νίκη στο Οχάιο, όπου ο συγγραφέας Τζ. Ντ. Βανς κέρδισε μια έδρα στη Γερουσία για να τη διατηρήσει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων. Όμως, έχασε ο τηλεοπτικός παρουσιαστής και καρδιοχειρουργός Μεχμέτ Οζ στην Πενσιλβάνια, και ο Νταγκ Μαστριάνο, ένας άλλος σύμμαχος του τέως προέδρου, ηττήθηκε εύκολα στην κούρσα για τον κυβερνήτη της ίδιας Πολιτείας.  

Στόχος των «κόκκινων» ήταν να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Κοινοτήτων ώστε να βάλουν «αναχώματα» στην ατζέντα του Μπάιντεν, αλλά και να κάνουν έρευνες για τη διοίκηση και την οικογένειά του.

Σε περίπτωση που οι Ρεπουμπλικανοί πάρουν την πλειοψηφία θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και τα κονδύλια βοηθείας στην Ουκρανία, ωστόσο ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πλήρης διακοπή χρηματοδότησης αλλά μείωση των ποσών.

Νωρίς το πρωί οι Ρεπουμπλικανοί είχαν κερδίσει έξι έδρες των Δημοκρατικών στη Βουλή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Edison Research, μία παραπάνω από το ελάχιστο που χρειάζονται για να αναλάβουν την εξουσία στην αίθουσα. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από ό,τι πολλοί περίμεναν.

Ο Τζον Φέτερμαν πήρε την έδρα της άλλοτε ρεπουμπλικανικής Πενσιλβάνια, κερδίζοντας τον Δρ. Οζ, και αύξησε τις πιθανότητες του κόμματος να διατηρήσει τον έλεγχο. 

Race for U.S. Congress is tight, no Republican 'red wave' Facebook Twitter
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στην Πενσυλβάνια Τζον Φέτερμαν μετά την ανακοίνωση της νίκης του - Φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO

Ο νικητής της Γερουσίας εξαρτάται, αυτή τη στιγμή, από τα αποτελέσματα σε Αριζόνα, Τζόρτζια και Νεβάδα όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση. Έως τώρα ο έλεγχος της μοιραζόταν κατά 50-50, με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να μπορεί να σπάσει οποιαδήποτε ισοπαλία.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερουσιαστής «σπάει» κάθε ρεκόρ με ομιλία άνω των 25 ωρών κατά του Τραμπ - «Έφυγε κουτσαίνοντας»

Διεθνή / Γερουσιαστής «σπάει» κάθε ρεκόρ με ομιλία άνω των 25 ωρών κατά του Τραμπ - «Έφυγε κουτσαίνοντας»

Ο Κόρι Μπούκερ στεκόταν όρθιος στο βήμα για περισσότερο από μία ημέρα, πίνοντας μόνο νερό, απαριθμώντας τις επιπτώσεις της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι σήμερα
LIFO NEWSROOM
Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM