Εκ πρώτης όψεως, η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι αποσύρεται από την Χερσώνα και σημεία δυτικά του ποταμού Δνείπερου αποτελεί μια σημαντική νίκη για την Ουκρανία.
«Η Χερσώνα δεν μπορεί να εφοδιαστεί και να λειτουργήσει πλήρως. Η Ρωσία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να εξασφαλίσει την εκκένωση των κατοίκων της Χερσώνας» είπε ο Ρώσος στρατηγός στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν, τονίζοντας ότι δεν είναι πλέον δυνατή η διατήρηση προμηθειών στην πόλη.
Λίγο μετά την ανακοίνωση ο Dan Sabbagh, σε ανάλυσή του στον Guardian, υπογραμμίζει ότι αν η απόσυρση οδηγήσει πράγματι στην ταχεία ανακατάληψη της πόλης, οι Ουκρανοί θα το έχουν κάνει με σχετικά λίγες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και χωρίς να έχουν προχωρήσει σε δαπανηρές πολεμικές επιχειρήσεις σε αστικές περιοχές.
Από τη στιγμή που η ρωσική προέλαση ανακόπηκε νότια του Μίκολαϊβ την άνοιξη, η θέση των εισβολέων στη δυτική όχθη ήταν προφανώς στρατηγικά ευάλωτη. Ωστόσο, χρειάστηκε μια προσεκτική τρίμηνη εκστρατεία για να αναγκάσει το Κρεμλίνο να συμπεράνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει.
Το ερώτημα είναι αν η Ουκρανία θα συναντήσει την απροσδόκητη αντίσταση καθώς θα προσπαθήσει να προωθηθεί προς τα νότια, αλλά με την τεχνολογία των αναγνωριστικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που διαθέτει θα πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίσει αν υπάρχουν σημαντικές εναπομείνασες δυνάμεις.
Σοβαρές μάχες φαίνονται απίθανες - αν και τα ουκρανικά στρατεύματα θα πρέπει να προσέχουν τις νάρκες που αφήνουν οι εισβολείς που υποχωρούν. Η Ρωσία προετοιμάζει την αποχώρησή της εδώ και ένα μήνα, μετακινώντας τη διοίκηση και τον έλεγχο πέρα από τον ποταμό και τουλάχιστον κάποιες από τις έμπειρες δυνάμεις της.
Ο Guardian σημειώνει ότι η Ουκρανία θα επιθυμήσει να διαταράξει την ρωσική υποχώρηση όσο μπορεί περισσότερο, συλλαμβάνοντας στρατιώτες και, παίρνοντας κυρίως, εξοπλισμό.
Για την Ουκρανία κρίσιμο θα είναι εξασφάλιση του φράγματος Nova Kakhovka.
Ρώσοι αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν ότι η Ουκρανία σκοπεύει να καταστρέψει το φράγμα ύψους 30 μέτρων, μια υδροηλεκτρική εγκατάσταση που το Κίεβο προειδοποιεί ότι έχει ναρκοθετηθεί από τους Ρώσους. Η Ρωσία θα μπορούσε να κερδίσει τα περισσότερα από την καταστροφή του φράγματος, αν και ενδεχομένως θα θεωρούνταν έγκλημα πολέμου, επηρεάζοντας περαιτέρω τον ήδη ταλαιπωρημένο ενεργειακό εφοδιασμό της Ουκρανίας και διευρύνοντας τον τεράστιο ποταμό σε ένα σημείο που σήμερα είναι σχετικά στενό.
Η Ρωσία θα επιχειρήσει να προσπαθήσει να εδραιώσει τα εδαφικά της κέρδη, καθώς επιδιώκει να ρίξει στη μάχη περισσότερους από τους 300.000 στρατεύσιμους για να σταθεροποιήσει τις γραμμές του μετώπου και να φέρει το φράγμα του Δνείπερου υπέρ της. Αυτό, όμως, είναι πιθανό να στρέψει την προσοχή σε άλλα τμήματα της μετωπικής γραμμής, όπως το μέτωπο νοτιοανατολικά της Ζαπορίζια, το οποίο είναι σταθερό εδώ και μήνες.
Όπως αναφέρει ο Guardian, η Ουκρανία έχει δείξει καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινόπωρου ότι ο στρατός της μπορεί να αντιδράσει με ευελιξία καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται. Ο αρθρογράφος του βρετανικού μέσου, Dan Sabbagh, υπενθυμίζει την πρόσφατη παράτολμη επιδρομή στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Ήταν μια τακτική που είχε προδιαγράψει ο Ποντόλιακ, δηλώνοντας ότι φιλοδοξία του Κιέβου ήταν να προκαλέσει «χάος μέσα στις ρωσικές γραμμές», χτυπώντας τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας, καθώς η επίθεση στη Χερσόνησο μόλις ξεκινούσε.
Καταλήγοντας ο αρθρογράφος τονίζει ότι τώρα, η προφανής νίκη της Ουκρανίας δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη καθώς Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ανησυχούν για το υψηλό ενεργειακό κόστος που προκλήθηκε από τον πόλεμο. Η πρόκληση για το Κίεβο θα είναι να την επαναλάβει απέναντι στους Ρώσους που προσπαθούν απεγνωσμένα να οχυρωθούν.