Το πιτσοσούσι: Πιτσαρία στην Ιταλία σερβίρει fusion πίτσα-σούσι

I Tried Pizza Sushi – It Tastes Better Than It Sounds Facebook Twitter
Πίτσα Uramaki "Marco Polo", με σασίμι τόνου
0

Η Πιστόια είναι μια όχι και τόσο γνωστή μεσαιωνική πόλη περίπου 90.000 κατοίκων, στην Τοσκάνη της Ιταλίας.

Στην περιοχή λειτουργεί η πιτσαρία La Fenice, σε μια ιστορική επιχείρηση που ανέλαβε ο πιτσαδόρος Manuel Maiorano πριν από περίπου τρία χρόνια. 

Ο Maiorano αποφάσισε να ανανεώσει το μενού του εστιατορίου με ορισμένα καινοτόμα και σύγχρονα πιάτα, διατηρώντας παράλληλα τη μεγάλη ποικιλία από κλασικές πίτσες. Ως λάτρης της ζύμης, ο Maiorano αρέσκεται να φτιάχνει τόσο πίτσες με χοντρή κρούστα ναπολιτάνικου τύπου όσο και τραγανές πίτσες με λεπτή κρούστα από αυτές που συναντά κανείς στη Ρώμη.

Όμως μια επιλογή στο μενού κεντρίζει απροσδόκητα το ενδιαφέρον: η πίτσα uramaki fusion, κοινώς σούσι φτιαγμένο από πίτσα.

I Tried Pizza Sushi – It Tastes Better Than It Sounds Facebook Twitter
Πίτσα Uramaki, "Rosso Di Sera"

Το πιάτο «γεννήθηκε» στη διάρκεια των lockdown λόγω πανδημίας, όταν το εστιατόριο έπρεπε να κλείσει και στηριζόταν αποκλειστικά στο delivery.

Εξετάζοντας την αγορά του delivery, ο Maiorano παρατήρησε ότι οι δύο πιο δημοφιλείς παραγγελίες ήταν η πίτσα και το σούσι και αποφάσισε να προσπαθήσει να συνδυάσει τα δύο. «Ήθελα να δημιουργήσω ένα πιάτο fusion που θα μπορούσε να καταναλωθεί κρύο και να σου δώσει μια διαφορετική αίσθηση» δήλωσε στο ιταλικό Vice.

«Όταν βάζεις την πίτσα σε ένα κουτί και την παίρνεις στο σπίτι, δεν διατηρεί την ίδια ποιότητα που απολαμβάνεις στο εστιατόριο. Έτσι σκέφτηκα να εξετάσω τα διαφορετικά στοιχεία που συνθέτουν το σούσι και να τα εφαρμόσω στην πίτσα.»

I Tried Pizza Sushi – It Tastes Better Than It Sounds Facebook Twitter

Η κύρια πρόκληση ήταν να αντικαταστήσει το uruchimai (ρύζι σούσι) με ζύμη, και να το κάνει με τρόπο που δεν θα σε προκαλέσει να νοσταλγήσεις το πρωτότυπο. Ο Maiorano επέλεξε τη focaccia ατμού, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο ψησίματος που διατηρεί τη ζύμη τραγανή ακόμα και όταν είναι κρύα. «Προχωρώντας στα υλικά που θα τοποθετούσα από πάνω, χρησιμοποίησα κυρίως ιταλικά προϊόντα, αλλά τοποθετημένα με τρόπο που να μοιάζουν με σούσι», συνεχίζει. Παρόλο που υπάρχουν πολλά τοπικά προϊόντα, ορισμένα συστατικά είναι αναπόφευκτα «δανεικά» από την ιαπωνική κουζίνα.

I Tried Pizza Sushi – It Tastes Better Than It Sounds Facebook Twitter
Πίτσα στον ατμό με τυρί Stracciatella, πάστα γαρίδας, σαφράν και μαύρη τρούφα

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τέσσερις επιλογές πίτσας-σούσι στο μενού: "Marco Polo", με σασίμι τόνου μαριναρισμένο σε σάλτσα σόγιας, φύκια wakame, σουσάμι, μαγιονέζα με σχοινόπρασο και φιστίκι, "Radici" ("Ρίζες"), με μοσχαρίσιο ταρτάρ, τραγανά κρεμμύδια, φοντί πεκορίνο, σάλτσα τεριγιάκι και σριράχα- και "Ebi", με γαρίδες τηγανητές σε τεμπούρα, γλυκόξινη σάλτσα, πικάντικη στρατσιατέλα και σαλάτα καλαμποκιού.

Για τον Maiorano, το ζητούμενο δεν ήταν ποτέ να δημιουργήσει κάτι που να μοιάζει γευστικά με το σούσι, αλλά το πιάτο να είναι κάτι δικό του. «Αυτό που παίρνετε είναι ένα προϊόν που μπορεί να συνδυαστεί με ένα κοκτέιλ ή μια σαμπάνια και που θα σας εκπλήξει όταν το φάτε», υποστηρίζει.

I Tried Pizza Sushi – It Tastes Better Than It Sounds Facebook Twitter
Πίτσα στον ατμό με τυρί μπουράτα, αντζούγιες και παγωτό πιπεριάς

«Αν παραγγείλετε μια πίτσα μαργαρίτα, θα την φάτε και θα τελειώσετε. Αυτό είναι περισσότερο ένα ταξίδι. Παίρνεις το πρώτο πιάτο, το δοκιμάζεις και αρχίζεις να μιλάς γι' αυτό με τους πελάτες. Αυτό δίνει μια διαφορετική νότα στη βραδιά».

It's Viral
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νικ Τζόνας: Αποχώρησε τρέχοντας απ' τη σκηνή όταν είδε να τον σημαδεύουν με λέιζερ

It's Viral / Νικ Τζόνας: Αποχώρησε τρέχοντας απ' τη σκηνή όταν είδε να τον σημαδεύουν με λέιζερ

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των καλλιτεχνών και του κοινού σε μεγάλες συναυλίες εντείνονται, στον απόηχο της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος σε live της Τέιλορ Σουίφτ, πριν από λίγους μήνες
THE LIFO TEAM
Διαρροή σεναρίου περιλαμβάνει μια κοπέλα που αποκτά παιδί με ένα Pokémon

It's Viral / Game Freak: Διαρροή σεναρίου περιλαμβάνει μια κοπέλα που αποκτά παιδί με ένα Pokémon

Αν και το franchise Pokémon είναι γνωστό για ορισμένα σκοτεινά στοιχεία στις ιστορίες του, όπως για παράδειγμα ο Drifloon, ένα Pokémon που φέρνει τις ψυχές των νεκρών, η συγκεκριμένη πτυχή της ιστορίας προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως λόγω της φύσης της σε σχέση με έναν δημοφιλή τίτλο που απευθύνεται σε μικρότερες ηλικίες
THE LIFO TEAM
«Ερχόταν με ξυρισμένο κεφάλι» - Τα ψέματα σεναριογράφου του Grey’s Anatomy που προσποιούνταν ότι είχε καρκίνο, έγιναν ντοκιμαντέρ

It's Viral / Ανατομία ενός σκανδάλου: Ντοκιμαντέρ για τη σεναριογράφο του Grey’s Anatomy που προσποιούνταν ότι είχε καρκίνο

«Ερχόταν με ξυρισμένο κεφάλι» - Η Ελίζαμπεθ Φιντς και πώς αποκαλύφθηκαν τα ψέματά της έπειτα από 10 χρόνια - Τι λέει πρώην συνεργάτης της για τις ιστορίες που κατασκεύαζε
THE LIFO TEAM
Η Ελισάβετ Μουτάφη για την υιοθεσία του γιου της: «Όταν τον είδα πρώτη φορά τρελάθηκα, ένιωσα ότι ήταν δικός μου»

It's Viral / Η Ελισάβετ Μουτάφη για την υιοθεσία του παιδιού της: «Όταν τον είδα πρώτη φορά τρελάθηκα, ένιωσα ότι ήταν δικός μου»

«Εκείνος ήξερε ότι ήμουν η μαμά του και ζήλευε τα άλλα παιδάκια που έρχονταν να παίξουν μαζί μου» θυμάται η ηθοποιός για τις πρώτες επισκέψεις που του έκανε, όσο ο γιος της ζούσε στην Αφρική
THE LIFO TEAM