Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, που χρησιμοποιούνται σε μικρά ηλεκτρικά οχήματα, ευθύνονται για μια «επιδημία» πυρκαγιών στη Νέα Υόρκη.
Μόνο φέτος έχουν καταγραφεί περίπου 191 φωτιές με τέτοια αίτια, οι οποίες έχουν κοστίσει τη ζωή έξι ανθρώπων, ενώ άλλοι 140 έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Νέας Υόρκης.
Αυτό τον μήνα, πυρκαγιά που ξεκίνησε σε τεράστια πολυκατοικία από ηλεκτρικό ποδήλατο είχε ως συνέπεια να τραυματιστούν σχεδόν 40 άνθρωποι, ενώ οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να απομακρύνουν από τα παράθυρα κατοίκους, χρησιμοποιώντας σχοινιά.
Τέτοιες φωτιές μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα και ξαφνικά. «Έχουμε μια πλήρως σχηματισμένη φωτιά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της πυροσβεστικής. Τον Αύγουστο ξέσπασε φωτιά σε διαμέρισμα στο Χάρλεμ, από μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία κόστισε τη ζωή μιας γυναίκας και της κόρης της.
Τα περιστατικά αυτά προκαλούν καθημερινά ανησυχία στους διανομείς, όπως η Ντολόρες Σάμπσον. Η 64χρονη- που ζει στο Μπρούκλιν και δουλεύει στο Uber Eats σχεδόν δύο χρόνια- δήλωσε ότι «ζει με τον φόβο» ότι το ηλεκτρικό όχημά της μπορεί να πιάσει φωτιά ενώ το φορτίζει ή ακόμη και όταν αυτή κυκλοφορεί με αυτό. Πέρυσι, παρέδιδε φαγητό όταν το σκούτερ κινητικότητας που οδηγούσε έπεσε σε λακκούβα, με αποτέλεσμα να πεταχτεί η μπαταρία, η οποία έσκασε στο πεζοδρόμιο και τυλίχθηκε στις φλόγες. «Τρόμαξα. Εάν αυτό συνέβαινε στο ποδήλατο, θα μπορούσα να είχα ανατιναχθεί», δήλωσε.
Στη Νέα Υόρκη, τα μικρά ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι παιχνίδια για το σαββατοκύριακο, αλλά εργαλεία κρίσιμης σημασίας για τους 65.000 διανομείς που εκτιμάται ότι εργάζονται στην πόλη. Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για ηλεκτρικό ποδήλατο, μηχανάκι ή μοτοποδήλατο. Κάποια γνωστών εταιρειών πωλούνται αρκετά πάνω από 5.000 δολάρια. Αλλά πολλά από τα οχήματα που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στη Νέα Υόρκη προέρχονται από άγνωστους κατασκευαστές και πωλούνται στο διαδίκτυο ή σε μικρά καταστήματα για 1.000-2.000 δολάρια.
Σχεδόν όλα αυτά τα οχήματα έχουν μπαταρίες ιόντων λιθίου. Ένας λόγος που συνεχίζουν να ξεσπούν τέτοιες φωτιές είναι πως υπάρχουν λίγες επιλογές για τη φόρτιση των οχημάτων. Πολλοί το κάνουν στα διαμερίσματά τους. Άλλοι νοικιάζουν μια θέση σε κατάστημα, όπου δεκάδες μπαταρίες φορτίζονται η μία δίπλα στην άλλη σε αυτοσχέδιες βάσεις. Κάποιοι κάνουν συμφωνίες με τα παντοπωλεία της γειτονιάς τους.
Η Σάμπσον, που ζει στον τρίτο όροφο, φοβάται να φορτίσει την μπαταρία σε κλειστό χώρο. Οπότε, χρησιμοποιεί δύο μπαλαντέζες, για να φτάσει έως το ποδήλατό της που είναι στην αυλή του κτιρίου. Ξέρει ότι υπάρχει ακόμη ένας κίνδυνος. «Μπορεί να κοιμηθείς και την επόμενη ημέρα να ευχαριστείς τον Θεό που δεν εξερράγη η μπαταρία ή δεν έγινε κάτι άλλο», δήλωσε.
Ο Γκουστάβο Άιτσε, ιδρυτής του Los Deliveristas Unidos, συνδικάτου διανομέων, χρησιμοποιεί έναν χώρο σε ιδιωτικό γκαράζ, όπου βρίσκεται σταθμός φόρτισης. Μοιράζεται τον χώρο με περίπου άλλους 20 εργαζομένους και πληρώνει 150 δολάρια τον μήνα. «Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατάμε σε καλή κατάσταση τις μπαταρίες μας, επειδή όλοι φοβούνται», είπε.
Το θέμα απασχολεί και τους πολιτικούς. Τη Δευτέρα βουλευτές της Νέας Υόρκης συζήτησαν πιθανά νομοσχέδια για την αντιμετώπιση αυτών των πυρκαγιών, μεταξύ άλλων μια πρόταση για να απαγορευθεί η πώληση μεταχειρισμένων μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων ή όσων δεν έχουν εγκριθεί από αναγνωρισμένο εργαστήριο.
Με πληροφορίες από Guardian