Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας η Ρωσία»

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας η Ρωσία» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/OLIVIER HOSLET
0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε την Τετάρτη τη Ρωσία ως κράτος-χορηγό της τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι τα στρατιωτικά πλήγματα της Μόσχας σε ουκρανικούς μη στρατιωτικούς στόχους, όπως ενεργειακές υποδομές, νοσοκομεία, σχολεία και καταφύγια, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες ψήφισαν υπέρ σχετικού ψηφίσματος, ωστόσο αυτό είναι στην ουσία συμβολικό καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει νομικό πλαίσιο για να την υποστηρίξει. Ταυτόχρονα, το μπλοκ έχει ήδη επιβάλει πρωτοφανείς κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. 

 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει καλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν σε ανάλογη απόφαση, κατηγορώντας τις δυνάμεις της χώρας για στοχοποίηση αμάχων - κάτι που η Μόσχα αρνείται. 

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Άντονι Μπλίνκεν, δεν έχει εντάξει τη Ρωσία στη σχετική λίστα, παρά και τις εκκλήσεις που δέχεται και από το αμερικανικό Κογκρέσο. 

Στην εν λόγω λίστα των ΗΠΑ είναι τέσσερα κράτη: Κούβα, Βόρεια Κορέα, Ιράν και Συρία. Όλα υπόκεινται σε απαγόρευση εξαγωγών αμυντικών προϊόντων και οικονομικούς περιορισμούς.

Στην ΕΕ, τα κοινοβούλια τεσσάρων χωρών έχουν, μέχρι στιγμής, χαρακτηρίσει τη Ρωσία ως κράτος-χορηγό της τρομοκρατίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κοινοβουλευτικής Έρευνας: Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία και Πολωνία.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM