Τουλάχιστον 238.000 πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη το 2020 λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Τουλάχιστον 238.000 πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη το 2020 από την ατμοσφαιρική ρύπανση Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/RAJAR GUPTA
0

Έκθεση του Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) αποδεικνύει τον φονικό αντίκτυπο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το 2020, προκάλεσε 238.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η έκθεση σε συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων υψηλότερες από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οδήγησε σε 238.000 πρόωρους θανάτους» σε όλη την ΕΕ, αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος στη νέα έκθεσή του.

Πρόκειται για ελαφριά αύξηση σε σύγκριση με το 2019, όταν τα μικροσωματίδια, που διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες, οδήγησαν στον πρόωρο θάνατο περίπου 231.000 ανθρώπων.

Η αύξηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη σταθερή τάση μείωσης την τελευταία εικοσαετία, την υποχώρηση των θανάτων κατά συνολικά 45% από το 2005 ως το 2020, αν και ο αριθμός παραμένει «μεγάλος», σημειώνεται στην έκθεση.

Η αύξηση εξηγείται κυρίως από το γεγονός ότι η COVID-19, η ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, πλήττει πιο σκληρά ανθρώπους με συννοσηρότητες που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση (πάσχουν από καρκίνους, πνευμονικές παθήσεις, ή διαβήτη τύπου 2).

Εξάλλου, «αν συγκρίνουμε το 2020 με το 2019, ο αριθμός των πρόωρων θανάτων που μπορούσαν να αποδοθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξήθηκε λόγω των (μικροσωματιδίων) PM2,5 αλλά μειώθηκε λόγω του NO2 (σ.σ. του διοξειδίου του αζώτου) και του O3 (του όζοντος)», εξηγεί ο ΕΟΠ στην έκθεσή του.

Σε ό,τι αφορά τα σωματίδια του όζοντος, ειδικά αυτά που εκπέμπονται εξαιτίας των οδικών μεταφορών και των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, η τάση το 2020 ήταν πτωτική, με πάνω από 24.000 θανάτους (-3% σε έναν χρόνο).

Ως προς το διοξείδιο του αζώτου, αέριο που παράγεται κυρίως από τα οχήματα και τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς που καίνε ορυκτά καύσιμα, καταγράφηκαν 49.000 πρόωροι θάνατοι (-22% σε έναν χρόνο), κάτι που εν μέρει εξηγείται από τη μείωση της κίνησης στους δρόμους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο ΕΟΠ, που έχει την έδρα του στην Κοπεγχάγη, δεν προσθέτει αυτούς τους απολογισμούς, για να αποφεύγει διπλές καταμετρήσεις, όπως λέει.

Με βάση την ετήσια έκθεσή του, η ΕΕ βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο να μειώσει κατά 50% και πλέον τους πρόωρους θανάτους το 2030 σε σύγκριση με το 2005.

Τα χρόνια του 1990, τα μικροσωματίδια προκαλούσαν σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόωρους θανάτους τον χρόνο στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ. Το 2005, εκτιμάται πως πέθαναν 431.000 άνθρωποι.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνεχίζεται να χαρακτηρίζεται η κυριότερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία των Ευρωπαίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM