Ένας «Πιγκουίνος» στην Κυπαρισσία

Ένας «Πιγκουίνος» στην Κυπαρισσία Facebook Twitter
0

Η κακοκαιρία Ντενίζ που χτύπησε τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο τον Νοέμβριο, «χάρισε» στους παρατηρητές πουλιών της Ελλάδας ένα νέο είδος για τη χώρα: την Κοινή  Άλκα (Alca torda), ένα θαλασσοπούλι που φωλιάζει σε παράκτιους γκρεμούς της Βόρειας Ευρώπης και τον χειμώνα τον περνάει στον Ατλαντικό και τη Δυτική Μεσόγειο.

Φέτος, όμως, πολλά πουλιά αναγκάστηκαν να κινηθούν πιο ανατολικά, φτάνοντας στις ακτές της Αδριατικής και, όπως αποκαλύφθηκε, του Ιονίου Πελάγους.

Ένα ενήλικο πτηνό παρατηρήθηκε από τον Luca Cornacchia, έναν ενθουσιώδη Ιταλό παρατηρητή πουλιών που μένει στην Ελλάδα και ήταν πεπεισμένος ότι φέτος το είδος θα ερχόταν στα μέρη μας. Γι’ αυτό και με μεθοδικότητα έψαξε όλα τα λιμάνια της δυτικής Πελοποννήσου και τελικά κατάφερε να εντοπίσει την Άλκα στην Κυπαρισσία. 

Το νέο διαδόθηκε ακαριαία και πλήθος παρατηρητών από όλη την Ελλάδα έσπευσε να απολαύσει το θέαμα αυτού του αναπάντεχου επισκέπτη και ανταμείφθηκε με το παραπάνω καθώς το πουλί παραμένει ήρεμο εντός του λιμανιού, τρέφεται κανονικά (με εντυπωσιακά μακροβούτια που κρατούν αρκετά λεπτά) και δείχνει ότι του αρέσει το μέρος.

«Η Κοινή Άλκα είναι ένα στρουμπουλό, ασπρόμαυρο πουλί με δυνατό ράμφος και θυμίζει πιγκουίνο. Είναι συγγενής της εξαφανισμένης πια Μεγάλης Άλκας. Το ίδιο κινδύνευσε να πάθει και η ίδια, αλλά ευτυχώς πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα προστασίας τον 20ο αιώνα και αυξήθηκε ο πληθυσμός της» σημειώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. 

Ένας «Πιγκουίνος» στην Κυπαρισσία Facebook Twitter

Τρέφεται κατά κύριο λόγο με ψάρια (αλλά δεν θα πει και όχι σε γαρίδες και άλλα καρκινοειδή) τα οποία πιάνει με πολύ δυναμικά μακροβούτια και μάλιστα ό,τι πιάσει το καταπίνει ενώ βρίσκεται ακόμα σε κατάδυση, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο να της κλέψουν το φαγητό γλάροι ή ληστόγλαροι.

Φωλιάζει σε αποικίες και η πλειοψηφία των πουλιών επιστρέφει στο ίδιο μέρος για συνεχόμενες χρονιές. Τα θηλυκά γεννούν ένα αβγό, σπανιότερα δύο, και τη φροντίδα του νεοσσού επωμίζονται και οι δύο γονείς. Θα περάσουν τουλάχιστον τρία χρόνια μέχρι το νεαρό πουλί να ενηλικιωθεί και να ξεκινήσει τη δική του οικογένεια. Ζει πολλά χρόνια, το μεγαλύτερο σε ηλικία ζώο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα ήταν 41 ετών.

Όπως εξηγεί η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το πρώτο πουλί που πήρε το όνομα πιγκουίνος ήταν η Μεγάλη Άλκα (Pinguinus impennis), ένα  θαλασσοπούλι του Ατλαντικού που δεν μπορούσε να πετάξει κι εξαφανίστηκε από την αλόγιστη θήρευση τον 19ο αιώνα. Όταν οι θαλασσοπόροι ξεκίνησαν την εξερεύνηση των θαλασσών του Nότου και ήρθαν σε επαφή με άλλα είδη ασπρόμαυρων πουλιών που δεν πετούσαν, τους έδωσαν το όνομα της αδικοχαμένης Μεγάλης Άλκας.»

Πηγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Περιβάλλον / Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Πάνω από το 84% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως έχουν υποστεί λεύκανση λόγω ακραίων θερμοκρασιών στους ωκεανούς - Ο πλανήτης σε αχαρτογράφητα νερά, προειδοποιούν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Περιβάλλον / JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Η JBS, η μεγαλύτερη εταιρεία κρέατος στον κόσμο, κινδυνεύει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου έως το 2025, καθώς κτηνοτρόφοι και συνδικάτα προειδοποιούν για ανυπέρβλητα εμπόδια στην ιχνηλασιμότητα και την περιβαλλοντική συμμόρφωση
LIFO NEWSROOM
Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Περιβάλλον / Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι άγρια λουλούδια σε αστικά εδάφη μπορεί να μεταφέρουν τοξικά μέταλλα στις μέλισσες - Τι προτείνουν οι επιστήμονες για την ασφάλεια των επικονιαστών
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Η ευρωπαϊκή έκθεση για την κατάσταση του κλίματος «αποκαλύπτει» τον αντίκτυπο των ορυκτών καυσίμων στην ήπειρο κατά τη διάρκεια των θερμότερων 12 μηνών που έχουν καταγραφεί ποτέ
LIFO NEWSROOM