FT: Οι νέοι στην Ελλάδα είναι «αποκλεισμένοι» από την αγορά ακινήτων

Αθήνα ακίνητα Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι Έλληνες για να αγοράσουν ένα ακίνητο εστιάζουν οι Financial Times. 

Με αφορμή το πακέτο στέγασης ύψους 1,75 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, οι Financial Times εστιάζουν στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι νέοι στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων, αλλά και το κόστος των ενοικίων. 

Η επταετής έκρηξη του κτηματομεσιτικού τομέα στην Ελλάδα έχει αφήσει πολλούς νέους αποκλεισμένους από την αγορά ακινήτων και αναγκασμένους να καλύπτουν το κόστος των αυξανόμενων ενοικίων, παρά τη μικρή αύξηση του πραγματικού εισοδήματός τους, επισημαίνει το δημοσίευμα. Η άνοδος του κόστους δανεισμού, μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες επιδείνωσε το πρόβλημα, συμπληρώνει.

Μάλιστα, το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως δημοσκόπηση την οποία διενήργησε το think tank Eteron τον Ιούνιο, αποκάλυψε ότι το 47,9% των Ελλήνων 18-44 ετών πασχίζουν ή αδυνατούν να πληρώσουν ενοίκιο

Εξάλλου, το ποσοστό των Ελλήνων που δαπανούν πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματος για τη στέγαση υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ. 

FT: Οι νέοι στην Ελλάδα είναι «αποκλεισμένοι» από την αγορά ακινήτων Facebook Twitter

«Οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 30%, ενώ τα ενοίκια έχουν ανέβει κατά 50% τα τελευταία επτά χρόνια», δήλωσε ο Δημήτρης Μελαχροινός, διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας Spitogatos. 

Η ραγδαία αύξηση εν μέρει αποδίδεται στην ανάπτυξη των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι ελληνικές πόλεις έχουν πολύ περισσότερες ενοικιάσεις τύπου Airbnb, ως ολόκληρα σπίτια, από ό,τι για παράδειγμα το Άμστερνταμ ή το Δουβλίνο. Κάτι που σημαίνει ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στον περιορισμό της διαθεσιμότητας κατοικιών για τους ντόπιους, σε σύγκριση με αλλού, επισημαίνουν οι Financial Times. 

FT: Οι νέοι στην Ελλάδα είναι «αποκλεισμένοι» από την αγορά ακινήτων Facebook Twitter

Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί προς τα πάνω τις τιμές είναι το πρόγραμμα «χρυσή βίζα», που δίνει άδεια παραμονής σε αλλοδαπούς με τον όρο να αγοράσουν ακίνητο με αξία τουλάχιστον 250.000 ευρώ, συνεχίζει το δημοσίευμα. Πολλά ακίνητα έχουν αγοραστεί σε διπλάσια ή ακόμη και τριπλάσια τιμή από την αγοραστική αξία τους, σύμφωνα με μελέτη του Eteron. 

Οι Γερμανοί είναι οι κορυφαίοι ξένοι αγοραστές, ενώ ακολουθούν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, δήλωσε ο κ. Μελαχροινός. «Με τον υψηλό παγκόσμιο πληθωρισμό, οι άνθρωποι στρέφονται στα ακίνητα ως μια ασφαλή επένδυση. Και η Ελλάδα είναι ακόμη μια σχετικά φτηνή αγορά, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά όχι για τους Έλληνες», συμπλήρωσε. 

Αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, με το πακέτο στέγασης, που θα προσφέρει δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, για την αγορά ακινήτων, σημειώνει το δημοσίευμα. 

Ωστόσο, οι FT υπενθυμίζουν πως ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε πρόσφατα ότι το πακέτο απλά θα οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος στέγασης μακροπρόθεσμα. «Η εμπειρία δείχνει ότι η νέα δημοσιονομική επιδότηση για το κόστος των τόκων των στεγαστικών δανείων μπορεί να αυξήσει τις τιμές των ακινήτων όταν η περιορίζεται η προσφορά, με συνέπεια τη μείωση της πρόσβασης στην ιδιοκτησία κατοικίας», ανέφερε ο Οργανισμός τον προηγούμενο μήνα. 

Από την πλευρά του ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, δήλωσε πως παρότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, η στέγη θα παραμείνει απρόσιτη όσο οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί. 
 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Διεθνή / Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Ανάλυση της Goldman Sachs έδειξε ότι η μόνιμη και νόμιμη μετανάστευση ευθύνεται για το σύνολο σχεδόν της αύξησης της απασχόλησης στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Κατέρρευσαν διεθνώς οι τιμές στο ελαιόλαδο: Πόσο θα πωλείται το λίτρο στην Ελλάδα

Οικονομία / Κατέρρευσαν διεθνώς οι τιμές στο ελαιόλαδο: Πόσο θα πωλείται το λίτρο στην Ελλάδα

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η παραγωγή λαδιού φέτος στην Ελλάδα θα φτάσει τους 250 χιλ. τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 42,9% σε σχέση με πέρυσι
LIFO NEWSROOM