Το Ιράν προχώρησε στην πρώτη εκτέλεση διαδηλωτή

Το Ιράν πραγματοποίησε την πρώτη εκτέλεση διαδηλωτή Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0

Το Ιράν ανακοίνωσε την πρώτη εκτέλεση διαδηλωτή που καταδικάστηκε για τις πρόσφατες αντικυβερνητικές αναταραχές στη χώρα.

Ο Mohsen Shekari απαγχονίστηκε το πρωί της Πέμπτης καθώς κρίθηκε ένοχος από το Επαναστατικό Δικαστήριο για «μοχαρεμπέ», εχθρότητα δηλαδή κατά του Θεού, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Κατηγορήθηκε ως «ταραξίας» που έκλεισε έναν κεντρικό δρόμο στην Τεχεράνη τον Σεπτέμβριο και τραυμάτισε ένα μέλος μιας παραστρατιωτικής δύναμης με μεγάλο μαχαίρι.

Ωστόσο ένας ακτιβιστής είπε ότι καταδικάστηκε μετά από «μια δίκη επίδειξης χωρίς καμία δίκαιη διαδικασία».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και σθεναρά σε αυτή την εκτέλεση», δήλωσε ο Mahmood Amiry-Moghaddam, διευθυντής της οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν, με έδρα τη Νορβηγία.

«Εάν η εκτέλεση του Mohsen Shekari δεν αντιμετωπιστεί με σοβαρές συνέπειες για την κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσουμε μαζικές εκτελέσεις διαδηλωτών», πρόσθεσε.

Το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι ο Mohsen Shekari είχε αποκλείσει την οδό Sattar Khan της Τεχεράνης στις 25 Σεπτεμβρίου και χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι για να επιτεθεί σε μέλος της Basij Resistance Force, μιας εθελοντικής παραστρατιωτικής δύναμης που συχνά αναπτύσσεται για να καταπνίξει τις διαδηλώσεις.

Την 1η Νοεμβρίου, το δικαστήριο έκρινε τον Shekari ένοχο για επίθεση και σχεδιασμό όπλου «με σκοπό να σκοτώσει, να προκαλέσει τρόμο και να διαταράξει την τάξη και την ασφάλεια της κοινωνίας». Το δικαστήριο τον καταδίκασε για «εχθρότητα κατά του Θεού», είπε ο Mizan.

Άσκησε έφεση κατά της ετυμηγορίας, αλλά απορρίφθηκε από το ανώτατο δικαστήριο στις 20 Νοεμβρίου, πρόσθεσε.

Η οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ιράν ανέφεραν ότι ο Shekari δεν είχε πρόσβαση στον δικηγόρο του καθ' όλη τη φάση της ανάκρισης και της νομικής διαδικασίας.

Ανέφερε επίσης ότι το σκληροπυρηνικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε τις «αναγκαστικές ομολογίες» του λίγες ώρες μετά την εκτέλεσή του. Σε σχετικό βίντεο φαίνεται μια μελανιά στο δεξί του μάγουλο.

Το δικαστικό σώμα έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει ότι άλλα 10 άτομα έχουν καταδικαστεί σε θάνατο από το Επαναστατικό Δικαστήριο με τις κατηγορίες της «εχθρότητας κατά του Θεού» ή της «διαφθοράς στη Γη» αναφορικά με τις διαδηλώσεις. Οι ταυτότητες των κατηγορουμένων ωστόσο, δεν έχουν γίνει γνωστές.

Η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι οι θανατικές ποινές σχεδιάστηκαν για να «καταστείλουν περαιτέρω τη λαϊκή εξέγερση» και «να ενσταλάξουν φόβο στο κοινό».

Τα Επαναστατικά Δικαστήρια λειτούργησαν «υπό την επιρροή των δυνάμεων ασφαλείας και πληροφοριών για να επιβάλουν σκληρές ποινές μετά από κατάφωρα άδικες δίκες που χαρακτηρίζονται από συνοπτικές και κατά κύριο λόγο μυστικές διαδικασίες», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία με τη «συμμορία των βρεφών» - Τουλάχιστον 10 μωρά νεκρά

Διεθνή / Σάλος στην Τουρκία με τη «συμμορία των βρεφών» - Τουλάχιστον 10 μωρά νεκρά

Η συμμορία των 47 ατόμων έστελνε βρέφη σε «δικά της» νοσοκομεία για να εξασφαλίσει χρήματα από σύστημα Υγείας της Τουρκίας - Νοσοκόμες παρίσταναν τις γιατρούς - Χορηγούνταν ακατάλληλα φάρμακα στα μωρά - Παραποιούνταν η αιτία θανάτου
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
«Ήρωας»: Ένας 56χρονος έσωσε άγνωστο από ππνιγμό αλλά έχασε ο ίδιος την ζωή του στο Μπάλι

Διεθνή / «Ήρωας»: Έσωσε άγνωστο από πνιγμό, αλλά πνίγηκε ο ίδιος - Η σορός του εντοπίστηκε δύο ημέρες μετά

Ο Αυστραλός πήδηξε στη θάλασσα στις δυτικές ακτές του Μπαλί και διέσωσε έναν Γερμανό τουρίστα από πνιγμό, αλλά το κύμα τον παρέσυρε στα ανοιχτά κι έχασε τη ζωή του
LIFO NEWSROOM
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ «πουλάει» ρολόγια στις ομιλίες του - Μόνο που κανείς δεν γνωρίζει το πώς ακριβώς

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM