Απάντηση στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα της «τουρκικής» μειονότητας, έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σε tweet του, μετά τη συνάντηση με μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της «τουρκικής» μειονότητας Δυτικής Θράκης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι «συνεχίζει επίμονα να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της «τουρκικής» μειονότητας. Τα αδέρφια μας στη Δυτική Θράκη δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ μόνοι!».
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu’nun kıymetli üyelerini Ankara'da ağırladık.
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) December 8, 2022
Yunanistan, Lozan Antlaşması’nı ve soydaşlarımızın temel insan haklarını ihlal etmeyi ısrarla sürdürüyor.
Batı Trakya Türklerini hiçbir zaman yalnız bırakmadık, bırakmayacağız! pic.twitter.com/973xO1VGVY
Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου
«Η Τουρκία για μία ακόμη φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα στη Θράκη» αναφέρει σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με ζητήματα που αφορούν τη Μουσουλμανική Μειονότητα. Μάλιστα, υπογραμμίζει πως είναι τουλάχιστον οξύμωρο, μία χώρα με χείριστες επιδόσεις σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη.
Επισημαίνει πως η Ελλάδα, μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, ακολουθεί μία συγκροτημένη μειονοτική πολιτική, η οποία προάγει την ευημερία της Μειονότητας. Μίας Μειονότητας, η οποία αριθμεί περί τα 120.000 μέλη, όσα δηλαδή και την περίοδο, κατά την οποία υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία η Τουρκία συστηματικά επικαλείται, προσθέτει και τονίζει πως είναι απορίας άξιον πώς επικαλείται την Λωζάννη και κάνει λόγο για παραβίασή της από την Ελλάδα, τη στιγμή που στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο η Ελληνική Μειονότητα αριθμεί λιγότερες από 3.000 ψυχές, ενώ κατά την υπογραφή της Συνθήκης αριθμούσε περί τις 130.000. Σημειώνει πως την πραγματικότητα αυτή ήρθε πρόσφατα να μας θυμίσει και η δήλωση της ΕΕ, στο πλαίσιο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, «για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφήρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η Ελληνική Μειονότητα στην Τουρκία να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης».
Η δήλωση μιλάει από μόνη της, όπως και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, και καταδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο ποιος πραγματικά εφαρμόζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και ποιος ακολουθεί μία μειονοτική πολιτική, η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογραμμίζει.
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ελπίδα ότι η αδήριτη αυτή αλήθεια των αριθμών να αποτελέσει εφαλτήριο ώστε η Τουρκία να αναλογισθεί επιτέλους τις ευθύνες που της αναλογούν στον τομέα της μειονοτικής πολιτικής.
Καταληκτικά, καλεί την Τουρκία αντί να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να βάλει τάξη στα του οίκου της και να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα δώσουν ξανά πνοή και δυναμισμό στην εκεί Ελληνική Μειονότητα.