Ένα σχολείο στη δυτική Τουρκία, όπου φοιτούν 19 μαθητές, έχει γίνει καταφύγιο για περίπου 30 γάτες: τα αιλουροειδή παρακολουθούν τα μαθήματα, μετακινούνται με άνεση στους χώρους του και παίζουν με τα παιδιά στα διαλείμματα.
Αλατζά, Λογιά, Γκετσέ, Γκιουνές, Ουζούμ, Τοσίμπα και Πάνθηρας είναι τα ονόματα μερικών από αυτές. Οι μαθητές μοιράζονται μαζί τους την τάξη τους στο μονώροφο κτίριο όπου στεγάζεται το Δημοτικό Ανταγκουρέ.
Το σχολείο, το οποίο βρίσκεται σε συνοικία της περιφέρειας Μπεϊντάγκ της επαρχίας της Σμύρνης, διέθετε μια άδεια αποθήκη που τώρα χρησιμοποιείται ως καταφύγιο για τις γάτες.
Okulda sadece insanlar mı okur? 🤔
— Fikriyat (@fikriyatcom) December 6, 2022
İzmir #Beydağı ilçesindeki 19 öğrencili #Adagüre ilkokulu tam 30 kediye ev sahipliği yapıyor 😻 pic.twitter.com/pRZvki9h7K
Η δασκάλα Εβρίμ Μουτλουαΐ, η οποία διδάσκει περίπου 16 χρόνια, μετέτρεψε την αποθήκη σε ένα άνετο σπίτι για τις γάτες στο πλαίσιο του πρότζεκτ της με τίτλο "Σχολείο με Πατούσες", που έχει στόχο να αυξήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τα μαθήματα μέσα στο σχολικό περιβάλλον.
«Όταν ήρθα εδώ, το πρώτο πράγμα που διαπίστωσα ήταν μια αρνητική διάθεση των μαθητών για το σχολείο, κυρίως εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας. Σκέφτηκα τι θα μπορούσα να κάνω γι' αυτούς», λέει η ίδια.
İzmir’in Beydağ ilçesinde 19 öğrencinin birleştirilmiş sınıfta eğitim gördüğü Adagüre ilkokulu 30 kediye de ev sahipliği yapıyor. pic.twitter.com/8QC4GyA8qm
— gdh (@gundemedairhs) December 4, 2022
«Είχα μερικούς μαθητές που δεν έρχονταν στο μάθημα. Εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή τους χάρη στον δεσμό που ανέπτυξαν με τις γάτες κι έτσι συνέχισαν να έρχονται στο σχολείο».
Το πρότζεκτ, όπως εξηγεί η ίδια, βοηθάει ακόμη τους μαθητές να αποκτήσουν αίσθηση ευθύνης, καθώς πρέπει να φροντίζουν και να ταΐζουν τις γάτες.
Bu okulda dersler 'kedili' 😻😌
— Genç Motto (@GencMotto) December 8, 2022
İzmir'deki Adagüre İlkokulu, yaklaşık 30 kediye ev sahipliği yapıyor. Öğrenciler de bu durumdan oldukça memnunmuş 🥰😍
«Υπάρχει ένας πολύ ισχυρός δεσμός αγάπης ανάμεσα στις γάτες και στους μαθητές. Με άλλα λόγια, παιδιά που δεν ήθελαν να έρχονται στο σχολείο, άρχισαν να επισκέπτονται το καταφύγιο ακόμη και τα σαββατοκύριακα για να περιποιηθούν τις γάτες και να καθαρίσουν τον χώρο. Ανέπτυξαν μια θετική διάθεση απέναντι στο σχολείο».
Η Μουτλουάι περνάει χρόνο οργανώνοντας δραστηριότητες προς όφελος της προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης των μαθητών και επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην αγάπη για τη φύση και τα ζώα.
«Κανένας δεν παθαίνει κάτι από ένα παιδί που αγαπάει τη φύση και τα ζώα», καταλήγει.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Anadolu