Τα κόμματα και η χαμένη εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο πολιτικό σύστημα

Στράτος Φαναράς: «Καμιά προσπάθεια εκ μέρους των κομμάτων για να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο πολιτικό σύστημα» Facebook Twitter
Oδεύοντας προς την τελική ευθεία για τις εκλογές η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα έχει κορυφωθεί.
0

Οδεύοντας προς την τελική ευθεία για τις εκλογές η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα έχει κορυφωθεί.

Το πολιτικό προσωπικό της χώρας ξεδιπλώνει σταδιακά τις στρατηγικές του, ενώ οι δυσκολίες για την επίτευξη αυτοδυναμίας λόγω της απλής αναλογικής αυξάνουν την ένταση αλλά και την ανάγκη συσπείρωσης της βάσης των δύο μεγάλων κομμάτων.

Το προεκλογικό τοπίο είναι γεμάτο με τις λίστες υποσχέσεων και παροχών, την ανάδειξη του δίπολου Μητσοτάκη - Τσίπρα αλλά και τους συντελεστές που θα κρίνουν την εκλογική συμπεριφορά.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρήσουμε μια σκιαγράφηση της προεκλογικής περιόδου, αναζητώντας το διακύβευμα καθώς και τους παράγοντες που θα κρίνουν τις επόμενες εκλογές.

Βαδίζουμε σε μια εκλογική αναμέτρηση που δεν φαίνεται ικανή να επιτελέσει τον ρόλο της μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια. Καμιά ουσιαστική συζήτηση, καμιά προσπάθεια να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο πολιτικό σύστημα.

— Πώς θα σκιαγραφούσατε το πολιτικό κλίμα των ημερών; Οδεύουμε σε τοξικές εκλογές;
Αρχικά, δεν διακρίνουμε κανένα πεδίο συνεννόησης και πολύ περισσότερο συνεργασίας. Καμιά ανάληψη ευθύνης για διαχρονικά και νέα σφάλματα. Προσθέστε σε αυτή την πολιτική συμπεριφορά τα βαριά σύννεφα που πλανώνται πάνω από την περιοχή μας: πόλεμος στην Ουκρανία, καθεστωτική μάχη ύπαρξης στην Τουρκία και τόσα άλλα. Ναι, λοιπόν, βαδίζουμε σε μια εκλογική αναμέτρηση που δεν φαίνεται ικανή να επιτελέσει τον ρόλο της μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια. Καμιά ουσιαστική συζήτηση, καμιά προσπάθεια να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο πολιτικό σύστημα.

portrait
Στράτος Φαναράς, Εκλογικός Αναλυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis S.A

— Σε ποια πεδία θεωρείτε ότι θα εστιάσουν τα δύο μεγάλα κόμματα όσον αφορά την προεκλογική τους στρατηγική;
Είναι γνωστά τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία τους. Η ΝΔ νομίζω ότι προβάλλει κυρίως την ανάγκη για σταθερότητα και συνέχεια στη διακυβέρνηση, υπενθυμίζοντας τις πολυεπίπεδες σύγχρονες απειλές που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να αναδείξει ένα αίτημα αλλαγής, εστιάζοντας στα θέματα των δημοκρατικών δικαιωμάτων αλλά και στις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και δυσκολίες. Βέβαια, οι εκλογικές στρατηγικές έχουν πολλά επίπεδα αναφοράς. Εδώ εστιάζουμε στις κεντρικές κατευθύνσεις.

— Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πείσει ότι αποτελεί εναλλακτική πρόταση;
Νομίζω πως δεν έχει κλείσει τους λογαριασμούς του με την περίοδο της διακυβέρνησής του. Υπάρχουν ερωτήματα ανοιχτά που δεν έχουν απαντηθεί, ερωτήματα που εμποδίζουν ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος να εντάξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις πιθανές εκλογικές επιλογές του. Ο ένας λόγος είναι αυτός. Ο άλλος ότι η στιγμή της τυπικής εξόδου της χώρας από τα μνημόνια συνοδεύτηκε από εξωγενείς κρίσεις, με σημαντικότερη την πανδημία, που διαμόρφωσαν ένα κλίμα συσπείρωσης γύρω από την κυβέρνηση (το λεγόμενο «run around the flag»). Ωστόσο, η εκλογική ιστορία διδάσκει ότι υπάρχουν στιγμές που η συσσώρευση διαμαρτυριών και προβλημάτων μετατρέπεται σε ποιοτική αλλαγή συσχετισμών, οπότε ισχύει εδώ το «μηδένα προ του τέλους μακάριζε», δηλαδή ας περιμένουμε μέχρι την κάλπη για να δούμε τους τελικούς συσχετισμούς και ας μην τους προεξοφλούμε. 

— Ο Νίκος Ανδρουλάκης συμπλήρωσε έναν χρόνο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Ο απολογισμός κρίνεται θετικός ή όχι;
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. είναι ο μόνος σχηματισμός που δείχνει να έχει μια ουσιαστική άνοδο (σχεδόν διπλασιασμό) της εκλογικής επιρροής του και με την έννοια αυτή δεν μπορεί να πει κάποιος ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν τα πάει καλά μέχρι τώρα. θα μπορούσε καλύτερα; Ίσως, αλλά αυτό ποτέ δεν θα το μάθουμε. Και το λέω αυτό γιατί η υπόθεση Καϊλή και το λεγόμενο Qatargate είναι ικανό να ξαναθυμίσει στο εκλογικό σώμα τις μαύρες μέρες του κόμματος, οπότε καταβυθίστηκε εκλογικά. Θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία το ΠΑΣΟΚ; Αυτή είναι μια μεγάλη ερώτηση που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τους κομματικούς συσχετισμούς ευρύτερα.

— Αυτές οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Φοβάστε ένα ενδεχόμενο ακυβερνησίας από τη στιγμή που το πολιτικό σύστημα δεν έχει αναπτύξει μια κουλτούρα συνεργασίας;
Συμφωνώ με τη διατύπωσή σας όχι τόσο ως προ το ενδεχόμενο ακυβερνησίας αλλά ως προς το ότι δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας στο πολιτικό σύστημα. Θεωρώ ότι ένα σημαντικό θέμα της προεκλογικής περιόδου θα είναι και αυτό, δηλαδή ποιοι και πώς θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη μέρα. Και εκεί συνήθως κερδίζει αυτός που έχει γερό φύλλο και το «κατεβάζει». Έτσι δεν γίνεται στο πόκερ;

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO.

Το νέο τεύχος της δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ