Έναρξη προεκλογικής περιόδου στη σκιά των σκανδάλων

ΜΚΟ, υποκλοπές και έναρξη προεκλογικής περιόδου Facebook Twitter
Ο ταπεινής καταγωγής πάτερ Αντώνιος βρήκε πεδίο δόξης λαμπρό εκεί που το κράτος απουσιάζει. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0

ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ από την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες είχε αυτή η εβδομάδα, με δύο πανίσχυρους φιλανθρωπικούς οργανισμούς με μορφή ΜΚΟ, την Κιβωτό του Κόσμου και τη HumanRights360 να μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών.

Και οι δύο αυτές ΜΚΟ κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να στήσουν ένα μεγάλο δίκτυο και να προσελκύσουν τεράστιους πόρους και δωρεές πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Στο όνομα του ανθρωπισμού πάντα. Κατά πόσο ήταν νόμιμη και χρηστή η διαχείριση των διοικήσεών τους είναι κάτι που περιμένουμε να το απαντήσει η δικαστική έρευνα, μόλις ολοκληρωθεί η διερεύνηση των καταγγελιών.  

Δεν υπάρχει αμφιβολία, όμως, ότι τόσο ο ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου όσο και το γνωστό στον χώρο της λεγόμενης Κοινωνίας των Πολιτών επιχειρηματικό στέλεχος Επαμεινώνδας Φαρμάκης είναι δύο ταλαντούχοι μάνατζερ, της ίδιας γενιάς που, αν και με διαφορετικό υπόβαθρο, κατάφεραν να χτίσουν ο καθένας τους μια μικρή αυτοκρατορία.

Ο ταπεινής καταγωγής πατήρ Αντώνιος και ο αριστοκράτης Επαμεινώνδας Φαρμάκης βρήκαν πεδίο δόξης λαμπρό εκεί που το κράτος απουσιάζει, προσφέροντας με τις ΜΚΟ τους υπηρεσίες τις οποίες θα έπρεπε να καλύπτει η πολιτεία.

Αυτό που λέει στους ψηφοφόρους του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι δεν τα πήγε σε όλα καλά, αλλά αν δεν κερδίσει τις εκλογές αυτός, τη χώρα θα την κυβερνήσει ο Τσίπρας, τον οποίο παρουσιάζει στο κοινό του ως «μπαμπούλα».

Τα υπόλοιπα θα τα βρει η Δικαιοσύνη τώρα, αν και δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες κατέδειξε ότι οι πολίτες πιστεύουν πως η Δικαιοσύνη, όπως και οι κοινωνικές υπηρεσίες, δεν λειτουργούν με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που απαιτείται.

Μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών για την Κιβωτό του Κόσμου, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε μια έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, της οποίας το αποτέλεσμα ήταν να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες που θα έπρεπε να είχαν κινηθεί χωρίς να χρειάζεται απόφαση πρωθυπουργού για αυτό, όπως η αντικατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΚΟ και ο ορισμός προσωρινής διοίκησης.

Η κυβέρνηση όμως έχει μπει για τα καλά σε προεκλογική προετοιμασία από τώρα και έτσι ό,τι κάνει έχει και επικοινωνιακή στόχευση, και σε μερικές περιπτώσεις μόνο τέτοια. Με την προεκλογικού χαρακτήρα ομιλία του, ο πρωθυπουργός στην Πάτρα ήταν σαν να έδωσε και το σήμα για την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, όπως επισήμαναν σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αναλυτές, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε σαν έτοιμος από καιρό. Το κλίμα είναι ήδη πολωμένο έτσι κι αλλιώς, με την ένταση να μην έχει υποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο, πράγμα που βολεύει πάντα τα δύο μεγάλα κόμματα και ενισχύει τη συσπείρωσή τους, γι’ αυτό και ξέρουν να παίζουν πολύ καλά το παιχνίδι αυτό.

Αν προσέξει κανείς τις δημοσκοπήσεις, θα διαπιστώσει ότι παρά την απογοήτευση των πολιτών για χειρισμούς της κυβέρνησης σε σημαντικά θέματα και παρότι έχει εκτεθεί επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα με τις παρακολουθήσεις και την υπόθεση Πάτση, τα ποσοστά της έχουν ελάχιστη πτώση αναλογικά. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο πολύ έντονο κλίμα πόλωσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, που αυξάνει τον βαθμό της συσπείρωσής της.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, πάντως, δεν επιδεικνύουν καμία ιδιαίτερη δημιουργική φαντασία και δεν φαίνεται να έχουν τίποτα καινούργιο να προτείνουν. Αυτό που λέει στους ψηφοφόρους του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι δεν τα πήγε σε όλα καλά, αλλά αν δεν κερδίσει τις εκλογές αυτός, τη χώρα θα την κυβερνήσει ο Τσίπρας, τον οποίο παρουσιάζει στο κοινό του ως «μπαμπούλα». Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται σε όσους θέλουν να καταψηφίσουν τον Μητσοτάκη, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως τη μόνη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Αυτός που μοιάζει να την έχει πατήσει από το κλίμα πόλωσης μεταξύ των δύο και να πιέζεται, όπως αναμενόταν, είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, που είδε το θέμα των υποκλοπών να αλλάζει γήπεδο και χάρη στον επιτυχή σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται δικό του προνομιακό θέμα, από εκεί που όταν ξεκίνησε έπαιζε μόνος του, με τον Τσίπρα να παρακολουθεί από την εξέδρα. Οι τακτικές κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ όμως κατάφεραν να το αντιστρέψουν αυτό.  

Η πιο σοβαρή φωνή στο θέμα των υποκλοπών, πάντως, και η πιο αρμόδια, είναι αυτή της ΑΔΑΕ, η οποία με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι τους τελευταίους μήνες όχι μόνο δεν έχει ενημερωθεί αρμοδίως, αλλά δεν της ζητήθηκε θεσμικά, όπως έπρεπε, η γνώμη της για το νομοσχέδιο.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επαμεινώνδας Φαρμάκης, ένας επαγγελματίας του προσφυγικού

Βασιλική Σιούτη / Επαμεινώνδας Φαρμάκης, ένας επαγγελματίας του προσφυγικού

Είναι πραγματικά μπλεγμένος ο ιδρυτής της ΜΚΟ Human Rights 360 Επαμεινώνδας Φαρμάκης ή οι κατηγορίες εναντίον του στηρίζονται σε ανακριβή στοιχεία, όπως λέει η ανακοίνωση της οργάνωσής του; Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται για έναν ακτιβιστή του οποίου το κίνητρο είναι η έκφραση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, αλλά για έναν επαγγελματία του προσφυγικού, με ιδιαίτερο ταλέντο στην εξεύρεση πόρων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κιβωτός: Αδιαφάνεια και έλλειψη λογοδοσίας

Ελλάδα / Κιβωτός: Αδιαφάνεια και έλλειψη λογοδοσίας

Η Αρχιεπισκοπή διαρρέει ότι ο π. Αντώνιος Παπανικολάου είχε αυτονομηθεί και δεν δεχόταν κανέναν έλεγχο από την εκκλησία. Ούτε όμως από το κράτος υπήρχε ουσιαστικός έλεγχος με το καθεστώς που υπήρχε ως τώρα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πισίνες: Το χειμερινό μακροβούτι της εφορείας και το θαλασσινό νερό  

Ελλάδα / Το χειμερινό μακροβούτι της εφορίας στις παράνομες πισίνες

Στο στόχαστρο της εφορίας έχουν μπει οι παράνομες πισίνες, ενώ παράλληλα το υπουργείο Τουρισμού έβγαλε στη διαβούλευση ρύθμιση με την οποία επιτρέπει για πρώτη φορά τη χρήση θαλασσινού νερού στις πισίνες των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Media / «Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Στην τελευταία του στήλη για την εφημερίδα ο επιφανής αρθρογράφος και κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας αναζητά την ελπίδα σε μια εποχή βαθιάς πικρίας και δυσαρέσκειας.
THE LIFO TEAM