Οι πληροφορίες από την έρευνα στα κινητά και τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές των συλληφθέντων στο Qatargate φαίνεται ότι δίνουν πληροφορίες για τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και τους ρόλους των εμπλεκομένων.
Ο πρώην ευρωβουλευτής Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, σκιαγραφείται ως ο ενορχηστρωτής της οργάνωσης, ενώ ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, φαίνεται πως ήταν το εκτελεστικό όργανο.
Κατά τις πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, ο Τζιόρτζι, πιθανότατα υπό τις οδηγίες του Αντόνιο Παντσέρι, κατηύθυνε τις ψηφοφορίες για το Κατάρ και το Μαρόκο και αποφάσιζε ποια τροπολογία θα έπρεπε να κατατεθεί. Ακόμα φαίνεται πως «κινούσε τα νήματα» της σοσιαλιστικής ομάδας, ενώ φέρεται να είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το λογισμικό παρακολουθήσεων Pegasus σε μία περίοδο που το Μαρόκο κατηγορείται ότι το χρησιμοποιούσε για να παρακολουθεί τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Πηγές σημειώνουν πως οι βελγικές Αρχές είχαν βάλει κοριούς στο σπίτι του Παντσέρι τον περασμένο Ιούλιο, όταν αυτός έλειπε σε διακοπές, για να παρακολουθούν τις κινήσεις του. Τότε είχαν βρει στο διαμέρισμα 700.000 ευρώ σε μετρητά. Στην τελευταία έρευνα στο σπίτι εντοπίστηκαν 100.000 λιγότερα και γίνεται έρευνα για να φανεί πού κατέληξαν.
Σύμφωνα με τη La Repubblica, οι βελγικές Aρχές υπέκλεψαν στις 10 Οκτωβρίου μια συνομιλία μεταξύ του επικεφαλής των ευρωπαϊκών συνδικάτων, Λούκα Βισεντίνι, και του Παντσέρι, ο οποίος φέρεται να έδωσε στον πρώτο τρεις φακέλους με χρήματα. Ο Βισεντίνι, να σημειωθεί, συνελήφθη από τις Αρχές, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με όρους.
Την Πέμπτη αναμένεται και η απολογία της Εύας Καϊλή, με τις Αρχές να κρίνουν αν θα προφυλακιστεί ή όχι.
Στον απόηχο των αποκαλύψεων, να σημειωθεί, το Κατάρ προχώρησε σε μία σκληρή ανακοίνωση, αρνούμενο όλες τις κατηγορίες και απειλώντας ακόμα και με ακύρωση της συμφωνίας για την προμήθεια φυσικού αερίου.
Μέλος της αντιπροσωπείας του Κατάρ στην Ε.Ε, δήλωσε: «Η απόφαση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία για την ασφάλεια, καθώς και στις συνεχιζόμενες συζητήσεις γύρω από την παγκόσμια ενέργεια, φτώχεια και ασφάλεια».