Κατάσκοπος στη Βιέννη: «Έλληνα πράκτορα του Πούτιν» ισχυρίζονται πως συνέλαβαν οι Αυστριακοί

Κατάσκοπος στη Βιέννη: γιος διπλωμάτη ως πράκτορας Πούτιν Facebook Twitter
0

Οι Αυστριακές ειδικές δυνάμεις συνέλαβαν έναν Έλληνα πολίτη ύποπτο για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας στο κέντρο της Βιέννης. Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρήκαν στην κατοχή του συσκευές ακρόασης, αναφέρει η Kronen Zeitoung, την οποία επικαλείται το nexta. 

To δημοσίευμα του Kronen αναφέρει πως η αυστριακή αντικατασκοπεία αποκάλυψε τον Ανατόλι με το ψευδώνυμο «Αλέξανδρος» ως άνδρα της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας. Κάνει λόγο για εκρηκτικές πληροφορίες - συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία - ενώ μιλάει για συνολικά 7.000 διεθνείς πράκτορες στη Βιέννη.

Προστίθεται ότι είναι γιος πρώην Ρώσου κατασκόπου που κάποτε βρισκόταν στη Γερμανία και την Αυστρία ως διπλωμάτης.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: 
 

Η τελική έκθεση της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας και Πληροφοριών (DSN) προς την εισαγγελία της Βιέννης μοιάζει με το σενάριο μιας νέας έκδοσης της ταινίας του Τζέιμς Μποντ «Από τη Ρωσία με αγάπη». Ο Ανατόλι με το ψευδώνυμο Αλέξανδρος, ένας 39χρονος Έλληνας υπήκοος με ρωσικές ρίζες, φέρεται να υποστήριξε «υπηρεσία πληροφοριών σε βάρος της Αυστρίας». Αυτό επισύρει ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών.

Σχετική ανακοίνωση έκανε και το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας μετά από έρευνα που διεξήγαγε η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών του «σε στενή διεθνή συνεργασία» με χώρες ή ιδρύματα που δεν κατονόμασε, σύμφωνα με το Reuters.

Ο ύποπτος, τον οποίο επίσης δεν κατονόμασε, σύμφωνα με τα γραφόμενα στην ανακοίνωση, «ήταν σε επαφή με διπλωμάτες και αξιωματούχους υπηρεσιών πληροφοριών από διάφορες χώρες και βρισκόταν στη Μόσχα λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις». 

Αν επιβεβαιωθεί η εμπλοκή του μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης 5 ετών για «υποστήριξη μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών εις βάρος της Αυστρίας».

Όπως αναφέρουν οι αυστριακές αρχές, ο ύποπτος κατηγορείται ότι μετέφερε στη Μόσχα όσα είχαν τεθεί υπο συζήτηση γενικά στη Βιέννη. «Υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιήθηκε ως πηγή πληροφοριών για τις απόψεις της κοινής γνώμης και του Τύπου σχετικά με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και μεταφέρθηκε στη Μόσχα ενόψει της στρατιωτικής επιχείρησης για την αξιολόγηση πιθανών ξένων αντιδράσεων», υπογραμμίζει το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Σύμφωνα πάντα με τις τοπικές αναφορές ο ύποπτος φέρεται να δούλευε ελάχιστα και να λάμβανε περιορισμένα κρατικά επιδόματα. Εντούτοις είχε πραγματοποιήσει 65 ταξίδια στο εξωτερικό μεταξύ του 2018 και των αρχών του 2022 και φέρεται επίσης να αγόρασε ακίνητα στη Βιέννη, τη Ρωσία και την Ελλάδα. Σε έρευνα μάλιστα στην κατοικία του έχουν εντοπιστεί ανιχνευτής σημάτων που μπορεί να βρει «κοριούς» και κρυφές κάμερες.

«Κρυφές τοποθεσίες στην περιοχή της Βιέννης χρησιμοποιήθηκαν για την ανταλλαγή πληροφοριών και το διπλωματικό προσωπικό της Ρωσίας διαπιστώθηκε επίσης ότι ήταν στενά συνδεδεμένο, χρονικά και τοπικά, με αυτές τις τοποθεσίες», σημείωσε. 

Η ρωσική πρεσβεία στη Βιέννη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία χτύπησε με πυραύλους τη γενέτειρα του Ζελένσκι

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσική επίθεση, ανακοίνωσε η Ουκρανία, εν μέσω ανησυχιών για την αεράμυνα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι αναστέλλουν τη στρατιωτική βοήθεια και τη βοήθεια πληροφοριών.
LIFO NEWSROOM
Fyre Festival 2: «Δεν ξέρουμε τίποτα για την εκδήλωση» λέει το δημαρχείου του νησιού που θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ 

Διεθνή / Fyre Festival 2: Το «μεγαλύτερο φιάσκο των μουσικών φεστιβάλ» επιστρέφει - ή μήπως όχι;

Οι αρχές δεν έχουν ενημερωθεί, άδειες δεν έχουν εκδοθεί και κανένας καλλιτέχνης δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά το φεστιβάλ είναι προγραμματισμένο για τον Μάιο του 2025 και ο διοργανωτής επιμένει πως θα γίνει κανονικά
LIFO NEWSROOM
WSJ: Γιατί ο Τραμπ θα καταργήσει το υπουργείο Παιδείας

Διεθνή / WSJ: Γιατί ο Τραμπ ετοιμάζεται να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο εποπτεύει, μεταξύ άλλων, τα φοιτητικά δάνεια ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέχουν δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το πανεπιστήμιο εξ ολοκλήρου
LIFO NEWSROOM
Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Διεθνή / Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε προσβεβλημένος μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου για περικοπές των «8 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στο Λεσότο που κανείς δεν έχει ακουστά»
LIFO NEWSROOM