Έρευνα: Το νερό που πίνουμε ίσως είναι 4,5 δισεκατομμυρίων ετών

Έρευνα: Το νερό που πίνουμε ίσως είναι 4,5 δισεκατομμυρίων ετών Facebook Twitter
0

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι το νερό που πίνουμε στην καθημερινότητά μας σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμα και 4,5 δισεκατομμυρίων ετών. 

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο GeoScienceWorld, η ερευνήτρια Cecilia Ceccarelli και ο αστρονόμος Fujun Du. Ceccarelli εξηγούν πώς το νερό δημιουργήθηκε μέσω μιας μακρόχρονης διαδικασίας.

Το πρώτο βήμα, γνωστό ως ψυχρή φάση, ξεκίνησε με ένα μοριακό νέφος. Τα νέφη αυτά αποτελούνταν από υδρογόνο (το κύριο συστατικό του νερού), ήλιο, οξυγόνο και άνθρακα. Αυτά τα νέφη ήρθαν σε επαφή με κόκκους σκόνης, ρίχνοντας τη θερμοκρασία και ωθώντας τα μόρια υδρογόνου να πηδούν από κόκκο σε κόκκο μέχρι τελικά να «προσγειωθούν» σε οξυγόνο.

Από αυτή τη «συνάντηση» σχηματίστηκε στη συνέχεια το νερό σε μορφή πάγου. Η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει λόγω της βαρύτητας, με το αέριο και τη σκόνη να ξεπερνούν τους 100 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που πυροδότησε την επόμενη φάση στη ζωή των αστεριών, αυτή του πρωτοαστέρα, κατά την οποία ο πάγος μετατράπηκε σε ατμό, οποίος μετατράπηκε ξανά σε πάγο στα πιο ψυχρά βάθη του πρωτοπλανητικού δίσκου.

Στην τελική φάση, κατά την οποία πλανήτες, αστέρια και αστεροειδείς αρχίζουν να σχηματίζονται και να βρίσκουν τη θέση τους σε τροχιά, σχηματίζεται το νερό στη σημερινή του κατάσταση.

Για αυτό το λόγο οι ερευνητές θεωρούν ότι το νερό έχει ηλικία περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών.

Ίσως αναρωτηθείτε πόσο από αυτό το αρχικό νερό μπορεί να βρεθεί τώρα στη Γη. Η μελέτη εκτιμά ότι το 1% έως 50% των πηγών του νερού φτάνει σε ηλικία τα 4,5 δισεκατομμύρια έτη.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM