Μετρητά ή κάρτα; Ο τρόπος πληρωμής που προτιμούν οι Ευρωπαίοι και τα στοιχεία για την Ελλάδα

Μετρητά ή κάρτα; Ο τρόπος πληρωμής που προτιμούν οι Ευρωπαίοι και τα στοιχεία για την Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να προτιμούν να πληρώνουν σε μεγάλο βαθμό με μετρητά όταν επισκέπτονται καταστήματα, αλλά οι πληρωμές με κάρτες και κυρίως ανέπαφες γίνονται όλο και πιο συχνές.

Συγκεκριμένα, τα μετρητά ήταν η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος πληρωμής στα λεγόμενα «σημεία πώλησης» στην Ευρωζώνη καθώς φέτος χρησιμοποιήθηκαν στο 59% των συναλλαγών. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό ήταν 79% το 2016 και 72% το 2019.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Οικονομικού Ταχυδρόμου που επικαλείται την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το 2022 οι πληρωμές με κάρτα χρησιμοποιήθηκαν στο 34% των συναλλαγών σε φυσικά καταστήματα, από 19% το 2016 και 25% το 2019. Επίσης, το μερίδιο των πληρωμών με χρήση εφαρμογών για κινητά αυξήθηκε από λιγότερο από 1% το 2019, σε 3% το 2022.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό πληρωμής με μετρητά σε φυσικά καταστήματα καταγράφει φέτος μείωση κατά 18%  σε σύγκριση με το 2019 και διαμορφώνεται σε 62% με βάση τον αριθμό των συναλλαγών. Οι πληρωμές με κάρτα διαμορφώνονται στο 33% με βάση τον αριθμό των συναλλαγών. Παράλληλα, στη χώρα μας φαίνεται ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού (πάνω από τον 1 στους 10) εξακολουθεί να εισπράττει εισοδήματα σε μετρητά και όχι μέσω κατάθεσης σε τράπεζα.

Στο μεταξύ, πάνω από το 70% θεωρεί πολύ ή αρκετά σημαντικό να υπάρχει ευχέρεια να γίνονται πληρωμές με μετρητά. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά σε αυτή την κατάταξη, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τη Γερμανία, την Αυστρία και την Κύπρο, όπου και εκεί είναι πολύ διαδεδομένες οι συναλλαγές με μετρητά.

Οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτες

Στο σύνολο της ευρωζώνης, οι ανέπαφες πληρωμές στα σημεία πώλησης αυξήθηκαν από το 41% του συνόλου των πληρωμών με κάρτα το 2019, σε 62% το 2022.

Η Κύπρος ήταν η χώρα όπου οι ανέπαφες πληρωμές είχαν το υψηλότερο μερίδιο των συνολικών πληρωμών με κάρτα το 2022 (88%), ακολουθούμενη από τη Σλοβακία (84%) και την Ελλάδα (84%). Το Βέλγιο ήταν η χώρα με το χαμηλότερο μερίδιο ανέπαφων πληρωμών με κάρτα το 2022 (39%), όπως και το 2019.

Ποιες χώρες προτιμούν τα μετρητά και ποιες τις κάρτες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 σε αρκετές χώρες η πλειοψηφία των πληρωμών στα σημεία αγορά προϊόντων (καταστήματα κλπ) εξακολούθησε να γίνεται σε μετρητά. 

Τα υψηλότερα μερίδια ως προς τον αριθμό των πληρωμών αυτών παρατηρήθηκαν στη Μάλτα (77%), τη Σλοβενία (73%), την Αυστρία (70%) και την Ιταλία (69%) και ως προς την αξία των πληρωμών στη Μάλτα (65%), Λιθουανία (61%) και Σλοβενία (59%). 

Από την άλλη, οι πληρωμές με κάρτα ήταν η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος για αγορές σε καταστήματα και υπηρεσίες στις εξής χώρες: τη Φινλανδία (70%), την Ολλανδία (67%), το Λουξεμβούργο (52%) και το Βέλγιο (48%). 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων για αυξημένη επιδότηση

Οικονομία / Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων για αυξημένη επιδότηση

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, επιδοτεί την επισκευή και ανακαίνιση κατοικιών για εκμίσθωση, με δικαιούχους ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
LIFO NEWSROOM
Airbnb: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ - Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με τις νέες προδιαγραφές

Οικονομία / Airbnb: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ - Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με τις νέες προδιαγραφές

Όταν οι έλεγχοι διενεργούνται από μικτά κλιμάκια υπαλλήλων του υπουργείου Τουρισμού με τη συμμετοχή και ελεγκτών της ΑΑΔΕ, εκτός από τον έλεγχο προδιαγραφών βραχυχρόνιας μίσθωσης θα γίνεται και επιτόπιος φορολογικός έλεγχος
LIFO NEWSROOM
Σκυλακάκης: Προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός για «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα»

Οικονομία / Σκυλακάκης: Προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός για «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα»

Σε σχέση δε με τις καθυστερήσεις στα προηγούμενα «Εξοικονομώ», είπε ότι δεν οφείλονται στην έλλειψη των πόρων αλλά στις διαδικασίες και τους ελέγχους που εφαρμόζονται από την ΕΕ, παράγοντες που έχουν εξαλειφθεί στα νέα προγράμματα
LIFO NEWSROOM
Υπερωρίες: Σε ποιους κλάδους της οικονομίας αυξήθηκαν μετά την υιοθέτηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Οικονομία / Υπερωρίες: Σε ποιους κλάδους της οικονομίας αυξήθηκαν μετά την υιοθέτηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, οι υπερωρίες στους κλάδους εφαρμογής της αυξήθηκαν αθροιστικά κατά 815.509 σε σχέση με τα έτη πριν την εφαρμογή του μέτρου» ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης
LIFO NEWSROOM