Βρετανία, Γαλλία και Ισπανία στη λίστα με τις χώρες που ζητούν τεστ Covid για ταξιδιώτες από την Κίνα

Βρετανία, Γαλλία και Ισπανία ζητούν και αυτές τεστ Covid σε ταξιδιώτες από την Κίνα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Βρετανία, Γαλλία και Ισπανία επιβάλλουν και αυτές νέους ελέγχους κατά του κορωνοϊού στους ταξιδιώτες από την Κίνα καθώς τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται μετά την κατάργηση των περιορισμών της πανδημίας από το Πεκίνο.

Η Ιταλία έχει επίσης ζητήσει ήδη την υποχρεωτική διενέργεια τεστ από ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα, ενώ ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί από ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ταϊβάν και Μαλαισία  που είχαν ήδη ανακοινώσει υποχρεωτικό τεστ Covid σε επισκέπτες από την Κίνα, καθώς οι φόβοι αυξάνονταν για νέα στελέχη, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα στη Γαλλία θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοϊό πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η γαλλική κυβέρνηση.

Μετά την έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων στην Κίνα, η Γαλλία ακολουθεί το παράδειγμα της Ιταλίας και της Ισπανίας, των πρώτων ευρωπαϊκών χωρών που επέβαλαν ανάλογους περιορισμούς.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό πριν από την επιβίβασή τους και να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Προβλέπεται επίσης η διενέργεια τυχαίων δειγματοληπτικών τεστ κατά την άφιξη, ώστε να γίνεται αλληλούχιση του γονιδιώματος και να εντοπίζονται τυχόν νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, όπως ανέφερε μια κυβερνητική πηγή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ενέκρινε τα νέα μέτρα το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με τα οποία οι επισκέπτες από την ηπειρωτική Κίνα θα χρειάζεται να έχουν υποχρεωτικά αρνητικό τεστ Covid-19 πριν ταξιδέψουν.

Νωρίτερα σήμερα, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα απαιτεί πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ κορωνοϊού από άτομα που φθάνουν από την Κίνα.

Η Μαδρίτη δεν είπε πότε θα θέσει σε ισχύ τα μέτρα, αλλά ανέφερε ότι θα ξεκινήσουν πριν από τις 8 Ιανουαρίου, όταν η Κίνα θα ανοίξει πλήρως τα αεροδρόμιά της για διεθνή ταξίδια.

Οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους καλούν σε ενότητα και ζητούν συντονισμό και όχι κατακερματισμό. καθώς χρειάζεται γρήγορος εντοπισμός των μεταλλάξεων και αντιμετώπισή τους.

Για τον λόγο αυτό η Κομισιόν πίεσε για να γίνει συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων άμεσα και φαίνεται ότι η σουηδική προεδρία που αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου, θα ζητήσει να γίνει η συνεδρίαση στις 4 Ιανουαρίου με βασικό θέμα συζήτησης θα είναι το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση στα σύνορα.

Σύμφωνα με τον Guardian, ειδικοί σε θέματα υγείας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμούν ότι περίπου 9.000 άνθρωποι την ημέρα πεθαίνουν από κορωνοϊό στην Κίνα. 

Η Κίνα από την πλευρά της, μιλά για διακρίσεις και σαμποτάζ στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει την πανδημία, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικού της χώρας να δηλώνει ότι «η Κίνα πιστεύει πάντα ότι τα μέτρα πρόληψης της πανδημίας όλων των χωρών πρέπει να είναι επιστημονικά και κατάλληλα».

Με πληροφορίες του Guardian/ΕΡΤ/ADP/Reuters/FT

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Πελικό: Ο πρώην σύζυγος και βιαστής της Ζιζέλ δεν θα ασκήσει έφεση

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ο πρώην σύζυγος και βιαστής της Ζιζέλ δεν θα ασκήσει έφεση

Στον Ντομινίκ Πελικό το δικαστήριο είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 20 ετών για τους κατά συρροή βιασμούς της Ζιζέλ - Η προθεσμία για άσκηση έφεσης εκπνέει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, 30 Δεκεμβρίου
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ