Κορωνοϊός: «Έχουμε 20 θανάτους κάθε μέρα- Κινδυνεύουν οι άνω των 60 ετών», προειδοποιεί η Ψαλτοπούλου

Κορωνοϊός-Ψαλτοπούλου: Έχουμε 20 θανάτους από κορωνοϊό κάθε μέρα Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

«Έχουμε 20 θανάτους από κορωνοϊό κάθε μέρα. Κινδυνεύουν οι 60 ετών και άνω και εκείνοι με τα προβλήματα υγείας» είπε σήμερα μιλώντας στο OPEN η καθηγήτρια επιδημιολογίας κα Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Σημείωσε πως είναι ατομική ευθύνη και η αναμνηστική δόση του εμβολίου και η μάσκα, αλλά όταν νοσεί κάποιος από 60-80 και άνω, νοσεί πολύ βαριά.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας μίλησε και για την έξαρση των ιώσεων και την έλλειψη φαρμάκων. Ανέφερε πως μιλάμε για την γρίπη, αλλά έχουμε λίγους θανάτους, μονοψήφιο αριθμό και όχι κάθε μέρα, αλλά «μεγάλο πρόβλημα είναι ο κορωνοϊός», όπως είπε.

Επισήμανε πως η Αμερική έχει την νέα υποπαραλλαγή (σ.σ. KRAKEN), πως υπάρχει και στην Ευρώπη-όχι πάντως στην Ελλάδα- αλλά «δεν είμαστε σίγουροι αν τα υπάρχοντα εμβόλια μας καλύπτουν, πιθανόν και με την αναμνηστική δόση να υπάρχει κάλυψη». Όπως είπε η Κίνα δεν έχει νέα παραλλαγή.

«Το σημαντικό είναι να μην υπάρχει νέα υποπαραλλαγή» τόνισε όταν ρωτήθηκε για την Κίνα. «Θα εξαπλωθεί, αλλά μιλάμε για τα ίδια στελέχη. Εμείς είμαστε καλυμμένοι, έχουμε ανοσία, έχουμε εμβολιαστεί αν και την αναμνηστική δόση πρέπει να την κάνει περισσότερος κόσμος, έχουμε τα φάρμακα, έχουμε τις μάσκες»

Κίνα: Σχεδόν το 90% των κατοίκων της επαρχίας Χενάν έχει μολυνθεί 

Σχεδόν το 90% των κατοίκων της Χενάν, μιας από τις κινεζικές επαρχίες με το μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα, έχει μολυνθεί από την Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ένας αξιωματούχος των περιφερειακών υγειονομικών αρχών, τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει ένα άνευ προηγουμένου άλμα στα κρούσματα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Έπειτα από τρία χρόνια περιορισμών που ήταν από τους πιο δρακόντειους στον κόσμο, η Κίνα ήρε ξαφνικά τον περασμένο μήνα τα περισσότερα από τα υγειονομικά μέτρα της εναντίον του κορωνοϊού.

Ο αριθμός των ασθενών σημείωσε εκθετική αύξηση, ενώ το σύστημα υγείας κατακλύζεται από ηλικιωμένους ασθενείς και τα αποτεφρωτήρια φαίνεται να μην μπορούν να ανταποκριθούν στη συρροή των πτωμάτων.

Στη Χενάν (κεντρική Κίνα), την τρίτη πιο πολυάνθρωπη επαρχία της Κίνας, 89% του πληθυσμού ήταν στις 6 Ιανουαρίου μολυσμένο από την Covid-19, δήλωσε ένας αξιωματούχος των τοπικών υγειονομικών αρχών, ο Καν Τσουανσένγκ. Βάσει αυτού του ποσοστού, περίπου 88,5 εκατομμύρια άνθρωποι φέρονται να έχουν ήδη κολλήσει την Covid, από τα περίπου 100 εκατ. κατοίκους που αριθμεί η επαρχία. Ο αριθμός των ιατρικών επισκέψεων για πυρετό κορυφώθηκε στις 19 Δεκεμβρίου και έκτοτε μειώνεται συνεχώς στη Χενάν, διευκρίνισε ο αξιωματούχος μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Οι αρχές περιμένουν ένα νέο κύμα μολύνσεων κατά το σεληνιακό Νέο Έτος (στις 22 Ιανουαρίου), καθώς εκατομμύρια Κινέζοι των πόλεων μεταβαίνουν στην επαρχία για να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους.

Καθώς πλησιάζουν οι εορτασμοί, περισσότερα από 34 εκατομμύρια δρομολόγια είχαν ανακοινωθεί για το Σάββατο, την πρώτη ημέρα των μεγαλύτερων μετακινήσεων του έτους στην Κίνα, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς.

Η Κίνα, η οποία αριθμεί 1,4 δισεκατομμύριο κατοίκους, δεν έχει καταγράψει μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών το Δεκέμβριο παρά μόνο 30 θανάτους που οφείλονται στην Covid, παρά το άνευ προηγουμένου κύμα μολύνσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Οι αριθμοί δεν αντανακλούν την κατάσταση, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Κίνα αναθεώρησε τον Δεκέμβριο τα κριτήριά της για την καταμέτρηση των θυμάτων της Covid.

Στο εξής μόνο αυτοί, που αποβιώνουν άμεσα από αναπνευστική ανεπάρκεια, που συνδέεται με τον κορονοϊό, περιλαμβάνονται στις στατιστικές.

Αυτή η αλλαγή μεθοδολογίας σημαίνει πως πολλοί θάνατοι δεν θα καταγράφονται πλέον ως οφειλόμενοι στην Covid.

Παρά το επιδημιολογικό άλμα, η Κίνα ήρε χθες, Κυριακή, την υποχρέωση της καραντίνας για τους επιβάτες που φθάνουν στο έδαφός της από το εξωτερικό. Ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει απαίτηση για τεστ PCR και οι τουριστικές βίζες παραμένουν σε αναστολή εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM